Kediler İçin Besin Takviyesi: Mineraller

Kediler İçin Besin Takviyesi: Mineraller

Kedi beslenmesinde sadece vitaminler önemli değildir, kedi mamalarında da mineraller eksik olmamalıdır.

Mineraller, iyonlar veya başka türlü inorganik bileşikler olarak bulunan besinlerdir. Kedinin organizması için gereklidirler, minerallerden, iyonlardan veya başka türlü inorganik besinlerden bir tanesinin bile oluşturduğu eksiklik ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.

Kedi mamasında doğru kalsiyum-fosfor oranı özellikle önemlidir. Optimum kemik metabolizması için bu, 1,2 ila 1 civarında olmalıdır.

Sodyum, klor ve potasyum, kedinin su dengesini ve besin alımını koordine eder.

 

Gerekli Amino Asitler

Ve kediler için önemli olan başka besinler de var! Örneğin, gıda bileşenlerinden “temel amino asitler” tek başına besin kategorisini oluşturamaz. Ancak yine de metabolik süreçler için gerekli olduklarından bu maddelerin besinlerle alınması gerekir. Özellikle önemli bir esansiyel amino asit taurindir. Taurin sinir ağından sorumludur ve kalp atışını düzenler.

 

Minareller de doz aşımı söz konusu değildir çünkü fazlası hemen vücuttan atılır ancak eksikliği; körlüğe, bağışıklık sisteminin bozulmasına ve kalp kasının sertleşmesine yol açar. Bir kedi için önerilen miktar günde 100 ila 200 mg taurindir. Bu nedenle birçok kedi sever, hazır mamaları taurini mamalara takviye etmeye başlamıştır.

 

Ancak endişelenmeyin: yüksek kaliteli kedi maması çoğu durumda yüksek miktarda mineral ve vitamin içerir  özellikle de tam gıda olarak beyan edildikleri takdirde. Tamamen büyümüş, sağlıklı bir kedinin diyetine bu nedenle her zaman takviye yapılması gerekmez.