Büyümeyen Kedi Cinsi  Munchkin kedisi
Büyümeyen Kedi Cinsi  Munchkin kedisi

Büyümeyen Kedi Cinsi Munchkin kedisi

Kişilik & Karakter Özellikleri

Munchkin kedileri son derece enerjik, eğlenceyi seven, hızlı ve sevecen birer cinstirler. Genetik bir mutasyon sonucu kısa kalan bacakları, onları diğer soyağacındaki kedilerden belirgin bir şekilde ayırmıştır. Ancak bu belirgin özellikleri, yoğun kürk yapısıyla birleşince ortaya çok sevimli, tıknaz bir görüntü çıkar. Benzersiz görünümleri ve sevecen mizaçları ile pek çok kedi severin ilgisini ve sevgisini kazanan Munchkin’ler bu farklılığın ötesinde bir kedidir.

Bu cüce kediler, kısa kalan bacakları dışında mizaçlarıyla da herkesin takdirini kazanmış ve evlerde beslenmek için tercih edilmiştir. Zira bacaklarındaki kısalık onları zekâ veya kişilikleri bakımından yetersiz kılmamıştır. Arkadaş canlısı ve tamamıyla insan odaklı bir tür olan Munchkin’ler, sahiplerine karşı sadıktırlar. Bununla birlikte diğer kediler ve köpeklerle de aynı ev içerisinde iyi geçinirler. Fiziksel görünüm olarak kendilerinden farklı uzun bacaklı kedilerle oynamayı da çok seviyorlar. Bu farklılıkları onları diğer uzun bacaklı kedilerin yanında özgüvensiz kılmıyor aksine oyun aktivitesi yüksek bir kedi rolüne bürüyor. Ayrıca uzun bacaklı kediler de Munchkin’lere bu farklılıklarından ötürü saldırgan bir davranışta bulunmuyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse kısa bacakları nedeniyle onlara önyargıyla yaklaşan yalnızca insanlar oluyor.

Munchkin’ler meraklı türden birer kedidirler. Sıradan bir kedinin yapabileceği her şeyi yapabilme özgüvenlerine sahiptirler. Örneğin kısa bacaklarına rağmen, hızlı koşup birden sıçrayarak mutfak tezgâhına bile çıkabilme kabiliyetine sahiptirler.

Munchkin’ler daha iyi bir görüş açısı elde etmek için genellikle popolarının üzerinde tavşan oturuşu yaparlar. Diğer tüm kediler gibi tırmalama direklerine veya mobilyalara tırmanabilirler. Ancak, kısa kalan bacakları nedeniyle çok da fazla yükseğe zıplayamazlar.

Munchkin’ler hakkında şaşırtıcı olabileceğini düşündüğümüz bir diğer bilgi de onların çok iyi birer usta avcı olduklarıdır. Genellikle ev içerisinde küçük, parlak nesneleri kapabilir ve daha sonra oynamak için saklarlar. Usta birer avcı olan Munchkin’ler, kedi naneli fare görünümlü oyun toplarına bayılırlar ve uzunca bir süre onunla oynayabilirler. Oyunların yanı sıra çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinebilen aktif, arkadaş canlısı kedilerdir. Bu mizaçlarını yetişkin bir kedi olana kadar sürdürürler. Munchkin’ler oyuncaklarıyla oynamayı ve etrafta koşturmayı bıraktığında, ev halkı ile vakit geçirmeyi severler. Dolayısıyla Munchkin’ler insanlarla vakit geçirmeyi seven, sosyal, zeki ve kendine güveni olan kedilerdir.

Tarih

Munchkin kedilerin tarihine bakıldığında onlar için ne kadar da sancılı bir sürecin yaşandığını anlamak mümkün. Genetik bir mutasyon sonucu diğer soyağacındaki kedilerden farklı olarak kısa bacaklı üreyen Munchkin’leri bu belirgin farklılıkları nedeniyle kabullenmek çok zor olmuştu. Bu farklı ırk üzerindeki tartışmalar bir hayli hararetli ve uzun sürmüştü. Çünkü bu benzersiz kısa bacakları onları kedi camiasındaki pek çok insanın gözünde sanki hastalıklı bir tür olarak nitelendiriyordu. Bu önyargılı yaklaşım zamanında Sfenks ve Manks gibi ırklarla da gündeme gelmiştir.

Munchkin’ler ilk olarak 1930’ların başlarında İngiltere’de belgelenmiştir. Kayıtlara göre, bu kısa bacaklı kedilerin, İkinci Dünya Savaşı’nın Avrupa’daki kedi nüfusuna zarar vermesinden önce tam dört kuşak boyunca hayatta kaldığıdır. 1950’li yıllarda Sovyetler Birliği’nde de kayıtlarda rastlanılan Munchkin’ler için popoları üzerinde oturmaları nedeniyle “Stalingrad Kanguru Kedisi” olarak adlandırılmıştır. Ancak bugün bildiğimiz safkan Munchkin cinsi kediler, Amerika’nın Louisiana eyaletinde üremeye başladı.

1983 yılında Louisiana’da müzik öğretmeni olan Sandra Hochenedel saldırgan bir köpek tarafından kamyonetin altında köşeye sıkıştırılmış iki kedi gördü. Hochenedel bu iki kediyi köpeğin saldırısından kurtarıp eve götürdüğünde onlarda iki şey fark etmişti. İlki onlar hamileydi ve ikincisi bacakları diğer kedilere oranla daha kısaydı.

Doğum yapan anne kediler yavrularını büyütürken, Hochenedel de onların kendi başlarına ne kadar da iyi ve sağlıklı olduklarını görerek bu duruma yeni bir kedi türünün başlangıcı olabileceğine kanaat getirdi. Yapılan kontrollerde Munchkin’lerin kısa bacakları onlara herhangi bir engel teşkil etmiyordu. Ayrıca ilerleyen yıllar için fiziksel görünümlerinde ve dolayısıyla sağlık sorununa da yol açmaya neden değildi.

Bunun sonucunda Munchkin’ler için bir üreme programı oluşturuldu ve diğer kedi yetiştiricileri de bu çalışmaya katılarak Munchkin yetiştirme programı ile çalışmaya destek verdiler. 1991 yılında Munchkin’ler, New York’ta Madison Square Garden’da ulusal televizyonda yayınlanan “INCATS TICA” gösterisinde halka tanıtılarak hem kedi severler hem de otoriteler tarafından beğeni almıştı. Ancak cins hakkında yeterince bilgi bilinmediği için üremesi durdurulmuştu. 1994 yılına gelindiğinde, Munchkin yetiştiricileri şanslarını tekrar denedi ve bu defa aynı yılın Eylül ayında TICA’nın (Uluslararası Kedi Derneği) “Yeni Irk Geliştirme” programına kabul edildi. Program, Munchkin’lerde kısa bacakların oluşmasına neden olan genin baskın olduğunu doğruladı ve bu özelliği onların değişmez bir parçası olarak kabul etti. 1 Mayıs 1995 tarihi itibariyle de Munchkin’ler artık TICA’da yeni bir ırk statüsü alarak tanınmaya başladı.

Bu tanınmayla birlikte bazı muhalif kedi meraklıları Munchkin’lerin kısa bacakları nedeniyle gelecekte sırt, kalça ve bacaklarında sorunlar yaşayabileceğini öne sürmüştü. Yıllarca süren bu tartışmalardan sonra takvimler 2003 Mayıs ayını gösterdiğinde Munchkin cinsi kediler TICA’da şampiyonluk statüsünü elde etmişti bile.

Ancak bu anormal yapı ve gelişme üzerine Munchkin cinsi kedileri sağlıklı tutmak ve nispeten küçük olan gen havuzlarını genişletmek için, uzun bacaklı, uzun tüylü ve kısa tüylü evcil cinslerle çiftleştirme kararı alınmıştı. Bu nedenle, Munchkin kedilerin vücut ve kafa yapıları, renk, desen, tüy uzunluğu, kürk tipi, yeni genler eklendikçe değişiklik gösterebilmektedir.

Fiziksel Nitelikler

Vücut

Munchkin cinsi kediler, diğer soyağacındaki kedilerden belirgin olarak farklı bir dış görünüme sahiptirler. Bu farklılık kısa olan bacakları ile belirgin bir şekilde Munchkin’leri diğer kedilerden ayrıştırmaktadır. Bacak kısalığı pek çok kedi meraklısının ya çok sevdiği ya da uzak durduğu bir görünüme sahiptir. Bu cüce kediler, ortalama bir kediden 5 cm daha kısa olan bacaklarıyla, belirgin bir şekilde yere daha yakındır. Ancak vücutlarının geri kalan kısımları, sıradan bir kedi ile aynıdır ve yetişkinlerin çoğunun kiloları 3 ila 5 kilo arasında bir ağırlığa sahiptir.

Kafa

Munchkin’lerin kafaları gövdeleri ile orantılı, yuvarlak hatlara sahip bir yapıdadır. Elmacık kemikleri yüksek ve belirgindir. Çeneleri iyi gelişmiştir ancak aşırı belirgin değil; burun hizasındadır. Burunları orta uzunlukta ve alınları düzdür.

Kulaklar

Kulaklar, yuvarlak hatlara sahip kafaları ile orantılı, tabanda geniş, uçlara doğru hafif yuvarlak ve sivrilme görülebilen tüylü bir yapıdadır.

Gözler

Munchkin’lerin gözleri ceviz şeklinde; açık ve uyanık bir izlenip veren oldukça geniş aralıklı bir yapıdadır. Kürkü ile göz rengi arasında bir ilişkisi olmayan Munchkin’lerin göz renkleri genellikle kahverengi, yeşil, altın, sarı ve mavidir.

Bacaklar ve Ayaklar

Munchkin cinsi kedileri, diğer tüm kedilerden ayıran en belirgin özelliği şüphesiz bacaklarıdır. Munchkin’lerin bacakları kısa, önden veya arkadan bakıldığında eşit bir büyüklüğe sahiptir. Bacak boyları diğer kedilere kıyasla yaklaşık 5 cm daha kısadır. Patileri yuvarlak, bacaklarına orantılı ve kompakttır. Dört ayağının tümü, içe veya dışa doğru değil, doğrudan ileriye dönük bir yapıdadır.

Kuyruk

Kuyruk, vücuda orantılı büyüklükte olup, hareket halindeyken daima diktir. Tabanda kalın olan kuyruk uçlara doğru incelmeye başlar. Aşırı kalın bir kuyruk yapısı yoktur. Tüy ve desen devamlılığı yoğun bir şekilde kuyrukta da gözlemlenebilir.

Tüy

Munchkin’ler tüm renk kombinasyonlarında ve tüy desenlerinde görülebilir. Kısa tüylü, uzun tüylü hatta tüysüz bile olabilirler. Kısa tüylü olanların orta yoğunlukta peluş tüyleri vardır ve tüm hava koşullarına dayanıklıdır. Uzun tüylü olan Munchkin’lerin ise ipeksi bir yumuşaklığa sahip pürüzsüz ve her hava koşuluna uygun kürkleri vardır. Sıkça görülen tüy renkleri ise tekir, patiska, gri ve düz siyahtır.

Renk

Munchkin kediler, Siyam kedi deseni dâhil olmak üzere herhangi bir renk veya desende görülebilir. Bu nedenle renk, kürk deseni ve tüy uzunluğu çoğunlukla değişiklik gösterir. Genellikle düz beyaz, siyah, abanoz, kırmızı portakal, mavi-gri, lavanta, gümüş, krem, bej, ten rengi, çikolata, kahverengi, samur, tarçın ve leylak renklerinde görülebilir.

 

Beslenme.

Munchkin cinsi kediler tıpkı diğer ırkın evcil kedileriyle aynı diyetle beslenebilir. Munchkin’ler kısa bacakları nedeniyle önemli ölçüde etkilenmeyen ağırlık ve vücut kütlesine sahip orta boy bir kedidir. Ancak unutulmamalıdır ki, Munchkin kediler kısa bacaklara sahip olmalarından ötürü obeziteye karşı aşırı meyillidirler. Bu nedenle düzenli bir besin programı ile beslenmelidirler.

Munchkin’ler için genellikle ıslak mamalar önerilmektedir, ancak atıştırmalık ara öğünler için kuru mama da verilebilmektedir. Munchkin’ler diğer tüm kediler gibi benzer bacak yüksekliğine sahip olmadıkları için, beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasında programın veteriner hekime danışılması doğru olacaktır. Özellikle minik dostunuzun diyabet gibi bir sağlık problemi varsa, obez veya yaşlıysa beslenmesine dikkat edilmelidir.