Depresyonda Olan Kedi Nasıl Anlaşılır

Depresyonda Olan Kedi Nasıl Anlaşılır

Çok eski zamanlardan beri kediler, elbette kendi karakterleri ve buna bağlı olarak kendi akılları olan çok mistik ve çok katmanlı hayvanlar olarak kabul edildi. Çoğu durumda, bir kedinin karakterini tanımak zordur çünkü kedi ruh halini kelimelerle insanlara aktaramaz. Memnun bir kedinin mırıldandığı ("mırıldanmak" başka bir anlama gelse de) ve mutlu bir kedi çok oynamayı severken, depresif bir kediyi böyle tanımak zordur. Buna göre, kedinin depresif davranışının hemen fark edilmemesi şaşırtıcı değildir.

 

Depresyonda Olan Kedi

Kediniz fark edilir derecede kayıtsız mı? Artık oynamak istemiyor mu? Belki kediniz depresyondadır bunu hiç düşündünüz mü?

Bir kedinin sakin karakterinden depresyona "geçiş" akıcıdır ve çoğu durumda hızlı gerçekleşir. Kedi yalnız bırakılmamalıdır ve bu sessiz dönem daha uzun sürerse insan yardımı şarttır.

 

Kadife pençenin depresyonda olduğunu nasıl anlarsınız?

Kedinin üzgün ve hatta depresyonda olduğuna dair kesinlikle işaretler var. Ancak, bu işaretler yalnızca deneyimli uzman gözler tarafından görülebilir.

Kedinin depresyonda olduğunun veya hastalıklı bir üzüntüden muzdarip olduğunun tipik belirtileri şunlardır:

 

  • Eğlenceli aktiviteler yapmaz
  • Çok uzun uyur
  • Kayıtsızdır
  • İlgisizdir
  • Mamasını yemek istemez

 

 

Depresif kedilerde, kediler için aksi takdirde çok kutsal olan tımar artık hiç yapılmamaktadır. Buna göre, depresif bir kedinin kürkü donuk ve hatta mat görünür.

Kedi depresyonu, çoğunlukla insanların tembellik olarak yanlış yorumlamayı sevdiği aldatıcı sakinlik olarak kendini gösterir. Özellikle yeni yapılmış bir sterilizasyondan sonra kedilerde belirli bir dürtü eksikliği vardır ve erkek kediler de kısırlaştırıldıktan sonra özellikle bu dürtü aktif değildir.

 

Depresyon söz konusu olduğunda, kediler insanlardan o kadar da farklı değildir. Buna göre, depresyondan muzdarip kediler artık hayattan hiç zevk almıyormuş gibi görünürler. Psikolojik belirtilere ek olarak, fiziksel belirtiler de ortaya çıkabilir.

 

Depresyonlu bir kedide olası belirtiler şunlardır:

  • Ateş
  • Sindirim problemleri
  • Hareket ederken bariz ağrı

Kadife pençe bu tür belirtiler gösteriyorsa, bu fiziksel belirtilerin nedeninin hızlı ve net bir şekilde belirlenebilmesi için bir veterinere gidilmesi önemlidir. Deneyimli bir veteriner de hastalığı depresyondan ayırt edebilir.

Kedilerde depresyonun bir başka belirtisi de tuvalet kabını kullanmayı reddetmesidir. Depresif kediler dört duvar içinde mümkün olan her yerde işlerini yaparlar. Bu, zaten tuvalet kabına alışmış kediler için son derece sıra dışıdır, çünkü kedilerin çok temiz hayvanlar olduğu herkes tarafından bilinmektedir.