DÜNYA KEDİLER GÜNÜ NE ZAMAN
DÜNYA KEDİLER GÜNÜ NE ZAMAN

DÜNYA KEDİLER GÜNÜ NE ZAMAN

Dünya Kediler Günü

Kediler, binlerce yıl önce evcilleştirilmeleri ile birlikte insanların en yakın dostu haline geldi. Bir farkındalık günü olarak bilinen Dünya Kediler Günü ise, evsiz ve sahipsiz kedilere yönelik farkındalık sağlamak amacıyla her yıl 17 Şubat'ta kutlanıyor. Uluslararası Kediler Günü, 8 Ağustos’ta kutlanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 29 Ekim’de, Rusya’da 1 Mart’ta, Avrupa’daki birçok ülkede ise ise 17 Şubat’ta kutlanıyor.

17 Şubat'ta kutlanan Dünya Kediler Günü, ilk olarak 1990 yılında İtalya'da benimsendi. İtalyan gazeteci Claudia Angeletti, Tuttogatto (Tüm Kediler) isimli dergide okurlarına yönelik bir anket yaptı. Kazanan Oriella Del Col'un 17 Şubat teklifi oldu ve bugün "Dünya Kediler Günü" olarak belirlendi.

Daha sonra birçok ülke tarafından kabul edilen 17 Şubat tarihinin seçilmesinde ilginç gerekçeler etkili oldu: Öncelikle Şubat Ayı, astrolojide Kova burcunun ayı. Bu burcun kuralları sevmeyen, "özgür ve bağımsız ruhlu" olduğunun düşünülmesi, kedilerle benzerlik kurulmasına yol açtı.

Kediler günü birden fazla günde kutlanıyor

Aslında dünyanın çeşitli ülkelerinde, "Kediler Günü" olarak farklı tarihler benimseniyor.

"Uluslararası Kediler Günü" bazı ülkelerde 8 Ağustos'ta kutlanıyor. ABD'de Kediler Günü 29 Ekim'de, Rusya'da 1 Mart'ta çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Avrupa'daki birçok ülke ise 17 Şubat'ı Kediler Günü olarak kabul ediyor.

Kedi beslemede Türkiye önemli rol oynuyor

2018'e ait verilere göre, dünyada evde kedi besleme sıralamasında Türkiye 11. sırada yer alıyor. Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 19'u evde kedi besliyor. Rusya, yüzde 59'luk oranla listenin ilk sırasında. İstanbul dünyada "kediler şehri" olarak anılan en büyük kentlerden birisi.