FELİS SİLVESTRİS

FELİS SİLVESTRİS

Wildcat, hem Avrasya hem de Afrika'da özellikle geniş bir dağılım ile karakterize edilir. Türlerin yelpazesi batı Avrupa'dan Hindistan'a, Batı Çin ve Moğolistan'a kadar uzanır ve neredeyse tüm Afrika kıtasını kapsar.

İtalya'nın adası olan Sicilya'da bulunur. Türün yarımada dağılımının kuzey sınırı Toskana, Umbria ve Marches tarafından temsil edilmektedir. Kuzey İtalya'da tür Liguria ve Piedmont arasındaki sınırda ve Friuli'de rapor edilirken, kuzey Apeninler ve Alplerin çoğunda yoktur.

Ayırt edici karakterler

Baş-vücut uzunluğu: 45-80 cm

Kuyruk uzunluğu: 29-40cm

Ağırlık: 3.5-8 kg

 

Özellikleri : Yerli kedilerden daha büyüktür. Saçları nispeten uzun, yumuşak ve incedir; arkada dar siyah şeritli üstü gri; siyah çizgili kalçalardan ve beyaz-sarımsı alt kısımdan oluşur.

Yuvarlak bir kafası, etli burnu, nispeten büyük, sarı-yeşil gözleri vardır.

Bacakları orta uzunlukta, önde 5, arkada 4 büyük dişi vardır. Kuyruğu uzun, eşit kalınlıkta, siyah halkalı ve apekslidir.

Cinsel Dimorfizm: çok belirgin değil (erkek kediler dişilerden daha büyük ve daha masif kafalıdır).

 

Biyolojileri

Özellikle alacakaranlık alışkanlıkları arasında; yalnız, çift veya aile grupları halinde dolaşırlar . Ormanlık veya çalılık alanlarda yaşarlar.

Besleme: çoğunlukla mikro memeliler, yabani tavşan boyutuna kadar olan hayvanlar, kuşlar, sürüngenler, amfibiler ile beslenirler.

Üreme: Doğumu takip eden yılda cinsel olgunluğa ulaşır. Mart'tan Mayıs'a kadar çiftleşir. Anne tarafından yetiştirilen 2-6 yavru doğururlar.

Esas olarak Küçük Asya ve Kuzey Afrika'da yaşayan lybica alt türlerinden gelirler. Yerli kediyle çaprazlaşarak verimli yavrular üretebilirler.