Islak Mama - Kuru Mama

Islak Mama - Kuru Mama

 

 Kadife pençenin doğru beslenmesini sağlamak için çeşitli nedenlerle ona hem kuru hem de yaş mama vermek gerekir. Birçok kedi sahibi, kuru mama mı yoksa yaş mama mı verilmesi gerektiğini merak eder. Ancak böyle bir sorunun doğru bir cevabı yoktur sadece kedinizin zevkleri ve her şeyden önce veterinerin tavsiyesi sayesinde doğru beslenmeyi garanti etmek mümkündür. Kedinin beslenmesinde hiçbir şey eksik olmamalıdır.Kedinizin  iyi büyümesi ve sağlıklı kalması için ağırlıklı olarak hayvansal proteinlerle beslenmesi gerekir. Bu nedenle ihtiyacına açık bir şekilde uyum sağlayan dengeli ve doğru bir diyet içerisinde olması son derece önemlidir.

Kadife pençeye mama alırken onun için seçtiğiniz mamaların içindeki malzemelere de dikkat etmelisiniz, malzemelerin kaliteli olması gerekir.

Genellikle kuru kedi maması yani mama tanesi veya kroketler paketi açıldıktan sonra bile iyi korunur ve diş temizliği için oldukça faydalıdır. Bununla birlikte kalori oranı söz konusu olduğunda kuru mamalarda ki kalori miktarı  ıslak mamalardan daha yüksektir.

Yaş mamaya gelince, yaş mama da  kuru mama kadar iyi tutar ancak daha çabuk bozulduğu için kasede çok uzun süre bırakılmamalıdır. Ayrıca kaliteli bir marka seçerseniz kadife pençenin dengeli bir öğün yemiş olmasını sağlayabilirsiniz.

Islak yiyeceklerin içinde daha fazla miktarda su bulunur. Kediler  su içmeyi çok seven canlılar değildir bu nedenle ıslak mamalar kedilerin daha fazla su içebilmesi için mükemmel besinlerdir.

 

Elbette tat ve kokunun yanı sıra mamanın dokusu da kedinin lezzetini etkiler. Aslında yaş mama lezzeti sayesinde kediler tarafından daha kolay ve hızlı tüketilir ve bu yüzden kediler için  tercih edilmesi gereken en iyi yiyecektir. 

Kediler yaş mamaları daha iştah açıcı olduğu için tercih ederler. Fakat kedinizi tek tip mama ile beslemek yanlıştır. Ne kadar yaş mama aşığı da olsa ilerleyen zamanlarda sorun yaşamamak için mamaları belirli aralıklarla değiştirmelisiniz.

Ayrıca iki mamayı belirli aralıklarla değiştirerek kedinize daha çeşitli ve dengeli bir beslenme sunabilir ve tek tip mama yemeye alışmasını engelleyebilirsiniz. Kedinizi beslerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şey fiyatı değil kalitesidir. Evet kabul etmeliyiz ki kedi mamaları gerçekten pahalı ama mantıklı düşününce veteriner masraflarından ziyade mamaya birkaç lira daha fazla vermek kedinizin sağlığı için yapacağınız en anlamlı hareket olacaktır. Bu nedenle genellikle sırf masraftan kaçınmak için  düşük fiyata yiyecek satın almanızı önermiyoruz. 

Kedi maması satın alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer  önemli nokta ise içeriğini okumayı öğrenmektir. Mama satın alırken kadife pençenizi herhangi bir hastalık ve komplikasyondan korumak için ona özel olanı almaya dikkat etmelisiniz. Kedinizi, sırf ucuz diye düşük kaliteli mamalarla besleyerek sadece böbrek veya mesane taşı gibi hemen fark edilmeyen rahatsızlıklara neden olursunuz.

  • Son zamanlarda kedinizin çok sık su içtiğini fark ettiyseniz, bu onu beslediğiniz mamanın zayıf olduğu anlamına gelir. Kedinizin besinlerden yoksun kalmaması için çoğunlukla artıklardan oluşan markasız mamalardan kaçınmalı ve onu kaliteli mamalarla beslemelisiniz. 

 

  • Yaş mama ise yaklaşık %80 oranında su içerir. İçeriğinde yoğun miktarda et, sebze, tahıl, vitamin ve mineral gibi hammaddeleri de içerdiği için tavsiye edilen mama türüdür.