Kediler Hakkında Bilinmesi Gerekenler..
Kediler Hakkında Bilinmesi Gerekenler..

Kediler Hakkında Bilinmesi Gerekenler..

Kediler hakkında bilinmeyen gerçekler! Kulağa ilginç geliyor öyle değil mi? Fakat çoğumuzun bildiği üzere kediler oldukça garip ve aynı zamanda havalı canlılardır. Ve kediler hakkında bilinmeyen veya az bilinen bir dizi gerçek vardır. Bunlar hem eğlenceli hem de tüyleri ürperten gerçeklerdir.

Kedinizi çok seviyorsunuz; ancak onun ve mensubu olduğu türün gerçekte ne kadar havalı olduğunun tam olarak farkında olmayabilirsiniz. Örneğin, kedilerin kokuları algılamalarını sağlayan fazladan bir organı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da miyavlamayı yalnızca insanlarla iletişim kurmanın bir yolu olarak geliştirdiklerini?

Dolayısıyla küçük kedi dostunda göründüğünden çok daha fazlası var. Kedilerle ilgili birbirinden inanılmaz, yani inanılması güç gerçekleri öğrenmeye hazırsanız, başlıyoruz!

Kedi anatomisi ve fizyolojisi hakkındaki gerçekler

  1. Bir ev kedisi, kaplan ve aslan gibi yırtıcı atalarının pek çok davranışını, 95,6 oranında genetik olarak taşımaktadır. Bu davranışlara; kuşları, böcekleri ve fare gibi hayvanları avlama dürtüleri, oyuncaklarını tıpkı bir av gibi görmeleri ve onlarla bu şekilde oynamaları, dahası kendi bölgelerini işaretlemek için koku bırakmaları gibi bir dizi örnek verilebilir.
  2. Kedilerin tatlı veya şekerli tatları alamayan tek memeli olduklarına inanılıyor.
  3. Kediler miyoptur; ancak periferik görüş açıları ve gece görüşleri insanlardan çok daha iyidir.
  4. Kedilerin toplam 18 parmağı vardır (her ön patide beş ayak parmağı; her arka patide dört ayak parmağı).
  5. Kediler, kendi boylarından altı kat daha yükseğe zıplayabilirler.
  6. Kedilerin pençelerinin tümü aşağı doğru kıvrılır, bu da ağaçlara rahatça çıkabilmelerine rağmen kolayca aşağı inemeyecekleri anlamına gelir.
  7. Kedilerin köprücük kemikleri diğer kemiklerine bağlanmaz; çünkü bu kemikler omuz kaslarına gömülüdür.
  8. İnsanlarda sadece 206 kemik varken, kedilerde 230 kemik vardır.
  9. Kedilerin koku algılamasını sağlayan fazladan bir organı vardır, bu nedenle kediniz, zaman zaman ağzı açık bir şekilde size bakabilir.
  10. Kedilerin ön bacaklarının arkasında da bıyık vardır.
  11. Kediler, beyin kortekslerinde köpeklere göre neredeyse iki kat daha fazla nörona sahiptir.
  12. Kediler, herhangi bir memelinin kafasının boyutuna göre en büyük gözlere sahip olan memelilerdir.
  13. Kediler, yürürken çok az ses çıkarırlar. Bunu pençelerindeki kalın ve yumuşak doku sayesinde yaparlar. Bu aynı zamanda, onların avlarına – ya da size – gizlice yaklaşmalarını sağlayan en önemli şeydir.
  14. Kedilerin dilleri oldukça serttir ve eti kemiğinden dilleriyle kolayca ayırabilirler.
  15. Kediler, dar ve yüksek yerlerde zıplarken veya yürürken dengelerini sağlamak için uzun kuyruklarını kullanırlar.
  16. Kediler, hangi küçük alanlara sığabileceklerini belirlemek için bıyıklarını kullanırlar. Zira bıyıkları, çevrelerindeki dünyayı “hissetmelerini’’ sağlar. Bir kedinin bıyıkları genellikle vücuduyla yaklaşık aynı genişliktedir. Dolayısıyla kedilerin bıyıklarını ASLA kesmemelisiniz.
  17. Kediler, tıpkı deve ve zürafa gibi yürürler: Önce iki sağ ayağını, sonra da sol ayaklarını hareket ettirirler. Başka hiçbir hayvan bu şekilde yürümez.
  18. Erkek kedilerin solak olma olasılığı daha yüksekken, dişi kediler genelde sağlaktır.
  19. Kediler avlarının hızlı hareketlerini fark edebilse de, yavaş hareketleri algılama konusunda çok iyi değillerdir.
  20. Bazı kediler hem sol hem de sağ patilerini kolayca kullanabilirler. Dolayısıyla kedilerin bir kısmı çok yönlüdür; ancak yüzde 40’ı ya sol ya da sağ patisini veya pençesini daha iyi kullanabilmektedir.
  21. Bazı kediler yüzebilir.
  22. Bazı kedilerin parmaklarının toplamı 18’den fazladır. Bu ekstra fazla parmağa sahip olan kediler “polidaktil” olarak adlandırılır.

Kedi sağlığı ve yaşamı hakkındaki gerçekler

 

  1. Banfield Pet Hospital (Banfield Evcil Hayvan Hastanesi) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bir kedinin ortalama ömrü, 2002 ile 2012 yılları arasında bir yıl artmıştır. (Yani eğer ortalama ömrü 18 ise artık 19 olmuştur)
  2. Kediler, gün içerisinde genellikle 12 ila 16 saatlerini uyuyarak geçirirler.
  3. Kediler gündüz hayvanı değildir; bu da en çok şafakta ve alacakaranlıkta yani gece aktif oldukları anlamına gelir.
  4. Kediler “tuvaletleri” konusunda titiz yaratıklardır. Birden fazla kediniz varsa, evinizde her biri için bir kum kabı bulundurmalısınız.
  5. Kediler, uyanık oldukları saatlerin üçte birini kendilerini temizleyerek, yani dilleriyle kendilerini tımar ederek geçirirler.
  6. Ev kedileri, sokak kedilerine göre çok daha uzun yaşarlar.
  7. Kedilerin mırıldanması veya mırlaması, kendi kendine yatıştırıcı bir davranış olabilir; çünkü bu sesi hem hasta olduklarında hem de üzüldüklerinde ve aynı zamanda mutlu olduklarında çıkarırlar. Neden mırıldandıklarını anlamak size kalmış!
  8. Kediler, tadını sevmedikleri bir yemeği yemeyi açlık noktasına kadar reddederler.
  9. Popüler inanışa rağmen, birçok kedi aslında laktozlu besinlere karşı tahammülsüzdür.
  10. Henüz 4 aylık olan bir dişi kedi, hamile kalabilir!
  11. Üzüm ve kuru üzümün yanı sıra soğan, sarımsak ve frenk soğanı kediler için son derece zararlı gıdalardır. Nedeni tam olarak bilinmese de üzüm ve kuru üzüm kedilerle böbrek yetmezliğine neden olabilir. Buna ek olarak soğan, sarımsak ve Frenk soğanı kedinizin gastrointestinal sistemine zarar verir ve anemiye yol açabilir.
  12. Geceleri rahat uyumak için kedinizin gününü aktif geçirmesini ve yorulmasını sağlayın. Kedinizi serbest beslemiyorsanız, ona doyurucu bir akşam yemeği verip, iyi bir gece uykusu çekmesine yardımcı olabilirsiniz.
  13. Kedi nanesinin (Catnip) kedilerde LSD veya marihuanaya (uyuşturucu madde) benzer bir etki yarattığına inanılıyor. Kedi nanesi içinde bulunan bir madde kedileri keyiften dört köşe yapıyor. Kedi nanesi içinde, kimyasal bir madde olan nepetalakton bulunup; etkisi 15 dakika içinde kayboluyor.
  14. Yavru kediler sadece sekiz haftalık olduklarında kısırlaştırılabilirler. Mümkünse bu işlemler kedinizin yaşamının ilk 5 ayında yapılmalıdır.
  15. Kısırlaştırılan erkek kedilerde kilo kontrolünü sağlamak için daha az kalorili kısır mamalar tercih edilmelidir. Aksi takdirde kedinizde obezite riski artacaktır.
  16. Kedilerde kısırlaştırma işlemi oldukça önemlidir; zira bir kedinin ömrünü uzatabilir. Banfield Hayvan Hastanesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre kısırlaştırılmış erkek kedilerin, kısırlaştırılmamış erkek kedilere göre daha uzun yaşadığı belirlenmiştir. Buna ek olarak kısırlaştırılmış dişi kediler, normal dişi kedilere oranla, %39 oranında daha uzun yaşamaktadır.
  17. Kediler, kendilerini sık sık temizlerler. Dilini kullanarak kendini temizleyen bir kedi bu sayede vücudundaki kan akışını uyarır, vücut ısısını düzenler ve rahatlamasına yardımcı olur.
  18. Dünyanın en yaşlı kedisi, 38 yıl 3 gün yaşamış olan Creme Puff isimli bir kedidir. Ortalama kedi kaç yıl yaşar sorusunu çürüten Creme Puff ABD’nin Texas eyaletinde yaşamış ve 38 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Kedilerin iletişim kurma yetenekleriyle ilgili gerçekler

 

  1. Bir kedi kuyruğunu soru işaretine benzer bir şeklinde kaldırmışsa, muhtemelen oyun oynamak isteyip, istemediğinizi sormaya çalışıyordur.
  2. Kedilerin, yavaşça göz kırpması bir tür “kedicik öpücüğü” dür. Bu hareket, memnuniyet ve güveni ifade eder.
  3. Kedilerin sahipleriyle benzersiz bir iletişim kurma şekli vardır. Her kedinin, miyavlama tonu, sesi, mırlaması ve davranışı kendisine hastır. Daha fazlası için: Kediler neden ağlar gibi miyavlar?, Kediler neden geceleri mırlar? Gece miyavlamalarına son!
  4. Kedilerin 100’e kadar farklı ses tonuna sahipken; köpeklerde sadece 10 ses vardır. Ayrıca bakınız: Kedi mi köpek mi? Kedileri öne çıkaran 10 neden!
  5. Kediler, onlarla doğrudan göz teması kurulduğundan bunu tehdit olarak algılarlar ve saldırabilirler.
  6. Kediler, benimsedikleri bölgeler gibi sizi de işaretler. Sahiplendikleri bölgeleri, koku bezleri ile işaretlerler, sahiplerini ise yüzlerini ve bedenlerini onlara sürerek işaretlerler.
  7. Kediler, başka bir hayvanla etkileşimini sonlandırmak için esnerler.
  8. Kedilerin tıslaması, saldırganlığın değil savunmanın bir göstergesidir. Bu, tehdit altındaki bir kedinin kendince ‘uzak dur’ deme yöntemidir. Korkunun, stresin veya rahatsızlığının bir ifadesidir. detaylı bilgi
  9. Kavga eden iki kediden hangisi tıslıyorsa, o kedi daha savunmasız olandır.
  10. Kediniz size düz, neredeyse titreyen bir kuyruğuyla yaklaşıyorsa, bu onun sizi görmekten son derece mutlu olduğu anlamına gelir.
  11. Kedilerin patileriyle bir yerleri yoğuruyor gibi yapması, memnuniyet ve mutluluk belirtisidir. Kediler, bunu yavruyken yapmaya başlarlar. Zira bu davranış, yavruların süt emmek istediklerini annelerine gösterme şekilleridir.
  12. Miyavlama, kedilerin yalnızca insanlarla iletişim kurmak için geliştirdiği bir davranıştır.
  13. Kedi vucut dilleri çözüldü! Bir kedi sırt üstü, göbeğini açıkta bırakacak bir şekilde yatıyorsa muhtemelen kendini güvende hissediyordur ve oldukça rahattır.
  14. Kediler arka pençeleri ile yani patileriyle geri çekilmiş gibi duruyorsa, sadece oyun oynuyordur. Bu sanılanın aksini bir saldırı belirtisi değildir.
  15. Köpekler kuyruklarını salladıklarında genellikle mutlu olduklarını ifade ediyorlardır. Ancak bu kediler için geçerli değil! Kediniz kuyruğunu sallıyorsa, bilin ki oldukça sinirlidir ve sizi uyarıyordur.
  16. Kediniz ne zaman poposunu yüzünüze yaklaştırır veya yapıştırırsa endişe etmeyin; zira bu dostluğun bir göstergesidir.
  17. Kedilerin bıyıkları, ruh hallerinin de iyi bir göstergesidir. Bir kedi korktuğunda bıyıklarını geri çeker. Bunun yanı sıra bıyıklarını öne uzattıysa, bu avlanma modunda olduğu anlamına gelir.
  18. Bir kedi kuyruğunu, başka bir kedinin, köpeğin veya sahibinin yüzüne koluna veya temas edebileceği herhangi bir yere rahatça bırakıyorsa, bu dostluk belirtisidir.

İlginç kedi davranışları ve nedenleri

 

  1. Kedilerin büyük bir çoğunluğu mama ve su kabı konusunda çok titizdir; bazıları ise lavabo musluğundan su içmek için kaselerini tamamen görmezden gelmeyi tercih eder.
  2. Kediler allogrooming (Social grooming) adı verilen bir ritüelle diğer kedileri – ve bazen de insanları – tımar ederler (dilleriyle yalayarak).
  3. Kediler, yastıklar ve kirli çamaşırlar gibi sahiplerinin kokusunu taşıyan şeylerin üzerinde uyumayı severler.
  4. Kediler, çamaşır sepetlerinde uyumayı severler. Çünkü böyle sepetler deliklidir ve kedilerin etrafı gözetlemesine yardımcı olur.
  5. Kediler sıkıldıklarında genellikle ayak bileklerinize saldırırlar veya dolanırlar.
  6. Zeytin, patates cipsi ve bira gibi bazı şeyler için kediler beklenmedik bir şekilde çıldırır.
  7. Kediler Ne yer? Tam olarak bilinmeyen nedenlerden dolayı, kediler, turunçgillerin (portakal, limon, mandalina vs.) kokularından gerçekten hoşlanmazlar.
  8. Kediler Kutuları neden sever?: Kedinizi bulamazsanız, en sevdiği saklanma noktalarına, karton bir kutunun veya herhangi bir çantanın içine bakmalısınız.
  9. Erkek kediler, kızgınlığa girmiş bir dişi kediye ulaşmak için çok tuhaf davranışlar sergileyebilirler. Örneğin, bazılarının bacalardan aşağı kaydığı bile görülür!
  10. Birçok kedi, sahiplerinin yeni yıkanmış saçlarını yalamayı severler.
  11. Bazı kediler klor kokusuna bayılır.
  12. Kediler, onlara avını hatırlatan hemen her nesneyi yakalar ve çoğu zaman saklarlar.

Tarihe damga vuran kediler hakkında ilginç gerçekler

 

  1. Dünyanın ilk ve tek yeşil kedisi, 1995 yılında Danimarka’da doğmuştur. Renginin neden yeşil olduğuna dair çeşitli görüşler ileri sürülmüş olsa da sebebi net olarak bilinmiyor.
  2. Eski ABD başkanlarından biri olan Abraham Lincoln‘un çılgın bir kedi sever olduğunu biliyor muydunuz? Beyaz Saray’da onunla birlikte yaşayan dört kedisi vardı.
  3. Maria Assunta, 2011’de öldüğünde, 13 milyon dolarlık servetini, kedisi Tomasso’na bırakmıştır. Tomasso’nun bu servetle ne yaptığı bilinmiyor.
  4. Eski ABD başkanı Bill Clinton‘un kedisi Socks, Clinton yönetimi sırasında medyanın sevgilisiydi ve bizzat Clinton’un kendisinden daha fazla mektup aldığı söyleniyordu.
  5. 17 yaşındaki turuncu bir tekir kedi olan Stubbs, Alaska’nın tarihi Talkeetna semtinin belediye başkanı olmuştur. Bunun nasıl gerçekleştiği hakkında hiçbir fikrim yok!

Kediler hakkında az bilinen diğer şaşırtıcı gerçekler

 

  1. Bir kedinin öğrenme hızı, yaklaşık olarak 2 ila 3 yaşındaki bir çocukla aynıdır.
  2. Bir kedinin mırıltısı, 25 ila 150 hertz frekansında insanların kemik ve kaslarını iyileştirebilir.
  3. Bir ev kedisi, dünyanın en ünlü ve en hızlı koşucusu olan Usain Bolt‘u 200 metrelik mesafeden kolayca yenebilir.
  4. Dünyadaki kedilerin hemen hemen yarısı, kedi nanesinin kokusuna tepki veriyor.
  5. Kediler tuvalet eğitimi konusunda oldukça başarılıdır.
  6. Kediler hayatta kalmak için deniz suyu içebilirler.
  7. Kedilerin ensest tabusu yoktur. Bu yüzden erkek ve dişi kardeşleri ile çiftleşmeye yanaşabilirler. Evet, pek anlaşılabilir bir durum değil, fakat tabiatları öyledir.
  8. Kediler, tıpkı insanlar gibi rüya görürler. (Kedilerin rüyalarında neler gördükleri eminin herkesçe merak ediliyordur!)
  9. Kediler, dünya üzerinde 33 farklı türün yok olmasına neden olmuştur.
  10. Kimi uzmanlar, kedilerin insanları büyük tüysüz kediler olarak algıladığını söylüyor.
  11. Kedilerin Avrupa ve Amerika’ya getirtilmeleri, sömürge dönemlerine denk gelir. Kediler, kemirgenlerden (özellikle fareler) kurtulmak için getirtilmişlerdir.
  12. Her kedinin burun izi, tıpkı insan parmak izleri gibi benzersizdir.
  13. The International Cat Association‘da (TICA – Uluslararası Kedi Derneği) bir Scottish Fold yetiştiricisi ve cins komite başkanı olan Cheryl Hogan, dünyadaki her Scottish Fold kedisinin soy ağacının izinin, 1960’larda İskoçya’da bulunan ilk kediye kadar sürülebileceğini söylüyor.
  14. Büyük şehirlerdeki restoranlarda kediler, hem ücretsiz hem de sevimli bir haşere kontrol yöntemi olarak önemli bir görev üstlenirler. Dolayısıyla kedilerin restoranlarda ve kafelerde dolanması oldukça faydalıdır. Rahatsız olanlara duyurulur!
  15. Aynı anneden doğan yavru kedilerin birden fazla babası olabilir. Bunun nedeni, dişi kedinin kızgınlık dönemindeyken birkaç gün içinde birden fazla yumurta bırakmasıdır.
  16. Erkek kediler, kedi nanesi konusunda oldukça hassastır. 3 aylıktan küçük yavru kediler ise kedi nanesine hiçbir tepki vermezler.
  17. Bilinen ilk kedi videosu 1894‘te kaydedilmiştir.
  18. Çoğu dünya dilinde ‘‘miyav’’ kelimesi birbirine benzer şekillerde tanımlanır ve yazılır. (İngilizcede meow, Almancada Miau, Fransızcada Miaou, Arapçada Mawa gibi)
  19. Bilinenin aksine safkan bir kedi bulmak oldukça zordur.
  20. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 700 milyon vahşi kedi yaşıyor ve birçok barınak, nüfus artışının önüne geçebilmek için kısırlaştırma programları yürütüyor.
  21. Bugüne dek yapılan araştırmalar, evcil kedilerin ilk olarak MÖ 3600 civarında ortaya çıktığını gösteriyor.
  22. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 88 milyon evcil kedi yaşıyor. Bu durum çoğu ülkede aynı… Bu da kedileri en popüler evcil hayvan yapıyor!
  23. Disneyland’ın hayvanat bahçesinde, iki yüz farklı vahşi kedi yaşıyor.
  24. Mavi gözlü ve beyaz tüylü kedilerin sağırlığa eğilimli olduğu biliniyor.
  25. Kediler Renk Körümü? Kediler, renk körlüğü yaşayan insanlar gibi bazı renkleri ayırt edemezler. Bu renkler kırmızı ve mor tonlarıdır. Dolayısıyla kedinize oyuncak alacaksınız mavi ve yeşil gibi renkleri tercih etmelisiniz. Bu konu hakkında daha fazlasını öğrenmek için mutlaka okumalısınız:
  26. Bazı kedilerin, özellikle de aynı ortamda bulunan herhangi iki kedinin, ömürlerinin sonuna dek birbirlerinden haz almama ve birbirlerini sevmeme ihtimalleri vardır.