Kediler Nasıl Kısırlaştırılır?

Kediler Nasıl Kısırlaştırılır?

Kısırlaştırma sırasında veteriner, hormon üreten organları veya bezleri bir kediden çıkarır. Bunun için erkek kedilerin skrotum keseleri küçük kesilerle açılır, sperm kanalları ve kan damarları bağlanır ve ardından testisler alınır.

Veterinerin rahmi çıkarması da mümkündür. Bu, özellikle kısırlaştırma zamanı çok geç olduğunda geçerlidir. Kedi ameliyatı karmaşık değildir, ancak kedi kısırlaştırmasından daha pahalıdır.

 

Kedinizi kısırlaştırmak istiyorsanız, veterinerinizle iletişime geçmeniz yeterlidir. Çoğu veterinerin uyguladığı standart bir prosedürdür.

Hangi komplikasyonlar ortaya çıkabilir?

Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi, kısırlaştırma sırasında ve sonrasında komplikasyonlar ortaya çıkabilir. En önemli üç nokta şunlardır:

Anestezi riski: Anestezi her zaman belirli bir risk ile ilişkilidir. Bu nedenle veteriner, işlemden önce kedinizi iyice muayene edecek ve anestezinin mümkün olup olmadığını kontrol edecektir.

Kanama: İşlem sırasında yumurtalıkların veya testislerin kan damarları sözde ligatürlerle bağlanır. Teorik olarak, böyle bir bağ fark edilmeden kayabilir ve kanama meydana gelir. Bu işlem kedinizi yakından izlemeniz için büyük bir nedendir. İşlemden sonra çok ilgisizse,yemiyor ve huzursuz oluyorsa onu tekrar veterinere götürün.

Yarayı yalamak: Kedilerin doğal olarak yaralarını tam anlamıyla yalama ihtiyacı vardır. Bunu önlemek için kürklü burnunuza veterinerden ya boyunluk ya da gövde verilir. Aksi takdirde, kediniz, diliyle dikişleri çıkarabilir - böyle bir durumda yaranın tekrar dikilmesi gerekir. Ayrıca kedinin ağzındaki bakteriler yara enfeksiyonlarına yol açar. Bu nedenle, gövdenin veya yakanın dişlerden uzak olduğundan emin olun.

 

İşlemden önce nelere dikkat etmeliyim?

Ameliyat anestezi altında yapılır, bu nedenle patinizi aç karnına veterinere götürmeniz gerekir. Kısırlaştırmadan dokuz ila on iki saat önce kedinize daha fazla yiyecek vermemelisiniz. Bu saatten sonra kürk burnunuzun sadece su içmesine izin verilir.

 

Ayrıca kedinizin operasyon anında kızgınlık içinde olmadığına da dikkat edilmelidir. Aksi takdirde ameliyat sonrası kanama riski artar.

 

Avantajlara karşı dezavantajlar: Kedimi kısırlaştırdığımda ne değişir?

Kedinizin kısırlaştırılmasına hormonal değişiklikler eşlik eder. Bu da tüylü arkadaşınızın davranışını etkileyebilir. Kısırlaştırmadan sonra davranışının değişip değişmediği ve bu değişikliklerin sahibi tarafından daha olumlu ya da olumsuz olarak algılanıp algılanmadığı duruma göre değişebilir.

 

Ayrıca her kedi hormonal değişime aynı şekilde tepki vermez. Bazı ev kaplanları işlemden sonra artık duvarlara tırmanmadığında mutlu olabilir. Diğer kişi operasyondan sonra hayvanını çok halsiz bulabilir.

 

Daha yaygın olumsuz etkilerden biri, aktivite seviyesinin azalmasıdır: bazı kediler kısırlaştırmadan sonra tembel ve halsiz olarak algılanabilir. Bu gayet doğaldır.