Kedilerde Alerji

Kedilerde Alerji

Alerji, vücudun, antikor adı verilen belirli koruyucu proteinleri oluşturduğu, normalde zararsız maddelere (alerjenler veya antijenler) karşı vücudun kendi tepkisidir. Bu antijen-antikor reaksiyonu, sonuçta, zararsız cilt iltihabına ek olarak, yaşamı tehdit eden durumlara yol açabilen çeşitli ikincil reaksiyonlara yol açabilir. Prensip olarak, herhangi bir kedi ırkı aşırı bir bağışıklık reaksiyonundan etkilenebilir ve bu herhangi bir zamanda kendiliğinden ortaya çıkabilir.

Kedilerde alerjinin nasıl gelişebileceğini ve bundan hangi hastalıkların kaynaklandığını daha iyi anlamak için alerjik reaksiyonlar aşağıdaki 4 tipe ayrılır:

 

Acil tip:

Genellikle birkaç saniye veya dakika içinde ortaya çıkar

Kedilerde en sık görülen türdür

Vücutta histaminde keskin bir artışa yol açan IgE antikorlarının oluşumu

Örnek: alerjik astım

 

 

Sitotoksik tip:

Birkaç saat içinde başlar

Hücreye bağlı antijenler ve vücudun kendi antikorları (immünoglobulin G, IgG) arasındaki bağlantılar, daha sonraki süreçte kan trombositleri (trombositler) veya kırmızı kan hücreleri (eritrositler) gibi vücut hücrelerinin tahrip olmasına neden olan bağışıklık komplekslerinin oluşumuna yol açar. )

 

Arthus veya bağışıklık kompleksi tipi:

Birkaç saat içinde oluşur

Ayrıca antijenler ve antikorlar arasında immün komplekslerin oluşumu, ancak bu reaksiyon sadece hücreye bağlı değil, aynı zamanda serbestçe hareket eden antijenler üzerinde de gerçekleşir.

Örnek: kan damarlarının alerjik iltihabı (vaskülitler)

 

Gecikmeli Tip:

Sadece birkaç saat veya gün sonra ortaya çıkar

Bazı bağışıklık hücreleri (T lenfositleri) diğer bağışıklık hücrelerini alerjene çeker ve orada iltihaplanmaya neden olur.

Örnek: bir operasyondan sonra transplant reddi

 

Çevresel alerji (atopi)

Biz insanlar gibi kediler de polen veya ev tozu gibi çeşitli çevresel alerjenlere karşı alerji geliştirebilir. Sonuncusu genellikle yıl boyunca alerjik cilt iltihabına neden olurken, polen alerjisi tipik olarak mevsimsel olarak ortaya çıkar. Diğer hava alerjenlerinin diğer örnekleri, kedi kumunda bulunabilen küf sporları veya kokulardır.

 

Pire tükürüğü alerjisi

Kedilerdeki alerjik reaksiyonlara özellikle sıklıkla pire istilası, daha doğrusu pire tükürüğü neden olur. Tipik olarak, etkilenen kedilerin sırtlarında "miliyer dermatit" olarak da bilinen küçük iltihaplı nodüller görülür. Şiddetli kaşıntı nedeniyle artan yalama, cilt iltihabını kötüleştiren bakteriyel veya fungal ikincil enfeksiyonlara yol açabilir.

Yem alerjisi

Pire tükürüğü alerjisine ek olarak, kedilerde gıda alerjisi de sıklıkla görülebilir. Bu kendiliğinden gelişebilir ve kaşıntıya ek olarak kusma ve ishale yol açabilir. Yem alerjisini yem intoleransından ayırt etmek önemlidir, çünkü bu bağışıklık aracılı bir aşırı duyarlılıktan kaynaklanır.