Kedilerde Astım Belirtileri ve Tedavileri
Kedilerde Astım Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde Astım Belirtileri ve Tedavileri

Kediler de astım görülme oranı düşükte olsa ara ara görülmektedir. Astımın neden olduğu hakkında kesin bir görüş olmasa da alerjen maddelerin solunumunun astım yapabileceği söyleniyor. Kediler alerjen madde soluduğunda vücutları bunu zararlı bir madde olarak algılıyor ve inflamasyona yol açarak ciğerleri tutuyor. Kedilerin yaşam kalitesinde önlem alınmadığı takdirde büyük sıkıntılar yaratan bu hastalıkla ilgili yapılabilecekler konusuna değineceğiz ve bu yazımız da kedilerde astımın belirtileri ve astımın tedavileri üzerine bazı tavsiyeler vereceğiz.

Kedilerde Astım Belirltileri Nelerdir ?

Kedilerde astımın başlıca sebeplerinden biri alerjen madde solumaktı. İlk solunduğunda vücut bunu zararlı madde olarak algılar ve başka bir zaman solunduğunda antikorlar alerjeni algılar ve hava yollarına gönderilen bağışıklık hücreleri buralarda iltihap oluşumana neden olur. İltihaplanan yollar hava solunumunu zorlaştırır. Kedilerde astımın görülme yaşı 4-5'tir. 

Kedilerde genel olarak astım belirltileri hızlı nefes alma, öksürme, kusma, hırıltı, kusma ve halsizliktir. Bazen bunlar dışında büyük astım krizleri de görülebilir. Kediler astım krizi sırasına vücutları kamburlaşır, boyunlarını öne doğru uzatır ve yere yakın şekilde dururlar.

Kedilerde Astım Tedavisi

Kedilerde olan astım hastalığının kesin olarak bir tedavi yöntemi yoktur ancak bazı sorunların önüne geçilebilir. Veteriner hekimler kedinize astım teşhisi koyduğu takdirde hava yollarında oluşan iltihabı azaltmak için bazı ilaçlar verebilir. Kedilerde aşırı kilo kaybının önlenmesi, düzenli yemek alışkanlığı ve stresti azaltıcak faaliyetlerde bulunmak astım krizlerini hafifletebilir. Omega 3 içeren gıdaların kullanımı da astım krizlerinin hafileteceği konusunda fikirler vardır.

Kedilerin bulunduğu ortamda sigara içilmemesi, ağır oda kokularının bulunmaması, koku gidericilerin kullanılmaması ile astım krizleri hafifletilebilir. Kedi kumu seçimi yapılırkende tozutmayan kedi kumları seçilmelidir. Tozutmayan kumlar kedilerinizin astımı için önem teşkil etmektedir. Bu tavsiyelere daha çok dikkat ederek kedinizdeki krizleri azaltabilir ve veterine hekim kontrolü ile verilen ilaçlar sayesin de kedinizin solunum yollarında ki iltihabı azaltabilirsiniz.