Kedilerde Diş Sağlığı

Kedilerde Diş Sağlığı

Kedimin diş ağrısı olabilir mi? Dişlerini fırçalamak zorunda mıyım? Kedimin diş sağlığını başka nasıl koruyabilirim? Bu konu etrafında çok sayıda efsane dönüyor. Bugün kedilerde diş sağlığı ile ilgili en önemli beş yanılgıyı ortadan kaldırıyoruz.

Kedimin diş veya diş yatağı hastalığı olsaydı, fark ederdim! Çoğu kedi sahibi bu düşüncede olduğu için kedilerinde meydana gelen diş hastalıklarından habersizdirler fakat kediler sessizce acı çekerler: Hatta mümkün olduğunca uzun süre mama yiyebilirler, büyük acılarla bile…

Pek çoğunun bilmediği şey: Tüm kedilerin yarısından fazlası plak ve tartarın yanı sıra diş eti iltihabından belirgin periodontal hastalığa, çok az bile olsa kırılmış bir dişten bile etkilenir, acı duyar. Plak ve tartara karşı bir şeyler yapabilirsiniz ancak kırılmış dişlere siz müdahale edemezsiniz. Acil bir şekilde veteriner hekime götürmelisiniz.

 

Şeker diş çürümesine neden olur , kedilerde de bu durum aynı mıdır?

Bu sadece bir efsanedir, çünkü diş çürümesi kedilerde bir rol oynamaz özellikle şeker (şeker kamışı) çoğu kedi mamasında çok küçük miktarlarda bulunduğundan dişleri çürütmez.

 

Kedilerde Diş fırçalamak

Kedilere bu aktiviteyi kazandırmak  için aslında çok sabırlı ve azimli olmak gerekir ancak ilk diş fırçalama egzersizlerine erken yaşta başlarsanız bu aktiviteniz kalıcı olarak sürebilir. Kedilerinizin dişlerini fırçalamak, plak oluşumunu önlemenin ve böylece tartarı önlemenin en etkili yoludur. Her zaman kedi için uygun olan diş macunu ve diş fırçalarını kullanmanız önemlidir.

 

Yıllık aşılama ile veteriner kedilerin diş sağlığının tehlikede olduğunu fark edecektir.

Kediler özellikle ağız içlerinde ki hastalıkları gizlemede çok ustadırlar ve bu yüzden dişlerinde  oluşan tartarı görmek veteriner hekim için bile zordur. Düzenli, yoğun ağız kontrolleri sadece anestezi altındaki kedilerde yapılabilir. Ağız boşluğunun yanı sıra diş ve periodontal hastalıkların erken aşamada tespit edilmesi için kedi sahibinin işbirliği çok önemlidir. Bu nedenle, kedinin yemesindeki veya genel davranışındaki küçük değişiklikleri veterinere bildirmelisiniz.