Kedilerde Diyabeti Önleme

Kedilerde Diyabeti Önleme

Kedilerde ki diyabet insanlarda ki tip II diyabete çok benzer. Kedilerin insülini etkisiz olduğundan veya yeterli miktarlarda üretilmediğinden kan şekerleri yükselir. Uygun şekilde tedavi edilmezse bu durum kediniz için hayati tehlike oluşturabilir.

Diyabet hemen hemen her yaşta ki herhangi bir kedinin başına gelebilir. Kedinin kilo vermesine izin verecek etkili bir diyetin getirilmesiyle özellikle diyabet erken teşhis edilirse ve kan şekeri hızla dengelenirse, kedinin kalıcı insülin tedavisine ihtiyaç duymaması mümkündür.

Dikkat edilmesi gereken en yaygın diyabet belirtileri şunlardır:

  • Kedinin iştahı iyi olsa bile kilo kaybı
  • Artan su tüketimi (en yaygın semptom)
  • Tuvalet kumu dışında artan idrara çıkma
  • Artan iştah (erken aşamalar) veya iştahsızlık (ileri aşamalar)
  • Letarji (sürekli uyuklama durumu)

 

Bazen bir kedi bir plantigrad pozisyonu geliştirir, yani ayağa kalkar ve ayakları neredeyse yere değecek şekilde yürür. Sadece patiler üzerinde yürümek yerine ayağın tamamı yere değiyor gibi görünür. Bu diyabetik nöropatinin bir şeklidir.

Diyabetik bir kedi yeterince uzun süre tedavi edilmezse ketoasidoz geliştirir. Bu aşamadaki kediler yemek yemeyecek veya içmeyecek, daha uyuşuk ve susuz hale gelecektir. Ketoasidoz ilerledikçe yoğun tıbbi bakım ile tedavi edilmezlerse komaya girebilir ve ölebilirler.

Kedilerde diyabetin birincil nedeni

Kedilerde diyabetin ana nedeni, vücudun yetersiz veya etkisiz insülin üretimi olarak tanımlanabilir. Bu insülinin glikozun enerji sağlamak için hücrelere girmesine yardımcı olmadığı veya işini verimli bir şekilde yapmak için yeterli insülin olmadığı anlamına gelir. 

 

Kedileri sofranızda bulunan yiyecekler ile  beslemek, insülin üreten hücrelerin bulunduğu organ olan pankreasın iltihaplanmasına neden olabilir ve iltihabın kendisi insülin üretimini engelleyebilir.

 

 

Obezite

Fazla kilolu olmak, kedilerde diyabet geliştirme açısından yüksek risk altına sokar. Evdeki birçok kedi yaşlandıkça kilo alır. Kediniz fazla kiloluysa veterinerinize sağlıklı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olmak ve bunun sonucunda diyabet riskini azaltmak için neler yapabileceğinizi sorun.

 

Kedi diyabeti için acil tedavi

Kedinizin şeker hastalığı olduğundan şüpheleniyorsanız veterinerinizden randevu almanız önemlidir. Bu arada kediye bol su vermeli ve tuvalet kabına dikkat etmelisiniz çünkü daha sık idrarını yapmalı ve kabını doldurulmalıdır.

Kediniz çok hastaysa veya yemek yemiyorsa, acil veteriner hekime görünmeye ihtiyacı vardır. Diyabetli bir kedi iştahını kaybettiğinde durum çok ciddileşebilir.

 

Kedilerde diyabet teşhisi

Fizik muayeneden ve kedinin semptomlarının tartışılmasından sonra veteriner hekim test için kan ve idrar örnekleri alacaktır.

Veteriner hekim, kedinin kanındaki ve idrarındaki glikoz (şeker) seviyelerini kontrol etmenin yanı sıra, böbrek hastalığı ve hipertiroidizm gibi diyabete benzer semptomları olan diğer hastalıkların olası varlığını kontrol edecektir.

Hastanede yatmayı gerektiren enfeksiyonlar ve diyabetik ketoasidoz gibi diyabet tedavisini zorlaştırabilecek durumlar da ortaya çıkacaktır.

 

Diyabetik kediler için tedavi

Tedavinin amacı: diyabetik semptomları olmayan ve kan şekeri seviyesi normal aralığa yakın olan bir kediye sahip olmaktır.

Bunu başarmak için tedavinin kediye göre uyarlanması gerekecektir. İnsülin tedavisine ek olarak diyet değişikliği ve kilo kaybı reçete edilebilir.

Kediniz diyabetik ketoasidoz komplikasyonu geliştirdiyse yeniden yemek yemeye başlayana ve kan şekeri ve elektrolitleri stabilize olana kadar hastaneye yatırılacak ve IV insülin ve intravenöz sıvılar verilecektir. Daha sonra kedide deri altı insülin tedavisine geçilir ve eve gönderilir.