Kedilerin Göz Yapısı

Kedilerin Göz Yapısı

Eski Mısırlılar kedinin gözlerine hayranlardı. Gece karanlığında kedinin gözlerinin parlamasını ve göz bebeğinin dardan daireye değişmesini, güneş ve ay ile doğrudan bir ilişki olarak yorumlarlardı.

 

Son derece uzmanlaşmış görme organı

Son derece uzmanlaşmış görme organı olan gözlerin konumu, bir kedinin gözünün etkisine önemli ölçüde katkıda bulunur. Tıpkı biz insanlar gibi kedinin gözleri de önden hizalıdır.

Sonuç olarak, kedi, avlanırken vazgeçilmez olan mükemmel bir uzaysal görüşe sahiptir: Hedeflenen bir pençe darbesi, yalnızca avın uzaydaki tam konumu hızlı ve doğru bir şekilde belirlenebilirse mümkündür.

Kedinin gözleri hareket konusunda son derece uzmanlaşmıştır, yine avını olabildiğince çabuk takip etmesi gereken bir avcının hayatına göre uyarlanmıştır. Özel hücreler, av içgüdüsünün zamanında tetiklenebilmesi için hareketleri anında algılamak zorundadır.

 

Karanlıkta parlamak iyidir

Kediler esas olarak alacakaranlıkta avlanırlar, göz buna göre adapte olmuştur. Zayıf ışık koşullarında bile kediler mükemmel bir şekilde görebilir.

Gözbebekleri insan gözünün üç katı kadar genişleyebilir. Bu şekilde, insan gözüne kıyasla daha fazla ışığa duyarlı göz çubukları içeren retinaya daha fazla ışık düşebilir.

Gelen ışık yeniden - yansıtıcı bir pigment tabakası, "Tapetum lucidum" (Latince: "ışıklı halı") ile güçlendirilir.

Gözde absorbe edilmeyen ışık, yüksek oranda yansıtıcı çinko ve proteinlerden oluşan yansıtıcı tabaka tarafından retinaya geri yansıtılır. Işığa duyarlı hücreler böylece iki kez vurulur: bir kez oraya giderken ve bir kez de ışığın gözün içinden geçerken.

"Tapetum lucidum" bu nedenle, karanlıkta aniden bir el feneri veya bir far üzerinde parıldadıklarında kedinin gözlerinin gizemli parıltısından da sorumludur.