Kedimi Kısırlaştırmalı Mıyım?

Kedimi Kısırlaştırmalı Mıyım?

Kısırlaştırma konusu genellikle kedi sahipleri arasında soru işaretleri yaratır. Dünyada kedi yavrularından daha sevimli bir şey yoktur. Ne yazık ki, tüm yavru kediler güzel bir yuva bulamıyor. Kediler kontrolsüz bir şekilde çiftleşip çoğaldıklarında, yavruları için mutsuz bir yaşam kaçınılmazdır. Kedinizi kısırlaştırarak gereksiz acı çekmeyi önlemiş olursunuz. Kedilerde kısırlaştırmanın nasıl çalıştığını, nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve kısırlaştırmanın bundan ne kadar farklı olduğunu sizler için özetledik.

Kedimi neden kısırlaştırmalıyım?

Kedinizi kısırlaştırmanın temel nedeni elbette üremesini engellemektir. Çoğu kedi, bir yaşından önce cinsel olgunluğa erişir. Sadece bazı soylu kedilerde biraz daha uzun sürer.

Fakat üreme neden bir problemdir? Ortalama olarak, bir dişi kedi yılda iki kez çöp atabilir. Ortalama olarak, çöp başına iki ila altı yavru kedi doğar.

Kedimi ne zaman kısırlaştırmalıyım?

Ne yazık ki, bu zamanlama genel olarak söylenemez. Kedinizi kısırlaştırmanın doğru zamanı bir dizi faktöre bağlıdır. Esasen, elbette, bireysel gelişim düzeyi ve cins bunun için belirleyicidir. Veterineriniz, kediniz için doğru zamanı bulmak için sizinle birlikte çalışacaktır.

 

Tipik olarak, kediler cinsel olgunluğa ulaştıklarında en erken zamanda kısırlaştırılmalıdır. Bu, altı ila sekiz aylık yaşlar arasında ortaya çıkar. Ancak erken ve geç olgunlaşan kedi ırkları da vardır.

 

Temel olarak: çok fazla beklemeyin! Dış mekan kedinizin kısırlaştırılmamış bir erkekle tek bir "randevu" size bir yavru kedi getirmek için yeterli olabilir. Bu nedenle, kürk burnunuzu kısırlaştırılıncaya kadar (eğer varsa) sadece gözetim altında dışarıda bırakmalısınız.

Erken kısırlaştırmak mantıklı mı?

Genellikle, erken kastrasyon da sekiz ila 14 haftalıkken gerçekleştirilir. Ancak, bu yaklaşım bugün hala çok tartışmalıdır. Çalışmalarda erken kısırlaştırılmış kedilerin sağlığı üzerindeki olası olumsuz etkiler araştırılmıştır.

 

Sonuç: Veterinerlik açısından bakıldığında, örneğin hayvan refahı gibi büyük kedi popülasyonlarının olduğu yerlerde erken kısırlaştırma yapılmasının doğruluğu dışında hiçbir şey söylenemez. Kontrolsüz üremeyi önlemek kesinlikle oradaki en büyük önceliktir. Özel hanelerde ise bu prosedür kesinlikle gerekli değildir.