Sfenks Kedisi  Ve Özellikleri
Sfenks Kedisi  Ve Özellikleri

Sfenks Kedisi Ve Özellikleri

Sfenks Kedisi

 Sfenks kedisi dünyanın en farklı görünüşüne sahip kedi ırkıdır. Irkına has özellikleri ile ülkemizde ve dünyada oldukça popüler olan sfenks kedilerinin kökeni Kanada’ya dayanmaktadır. Tesadüf eseri ortaya çıkan sfenks kedilerinin ortaya çıkışı çok nadir rastlanan genetik mutasyon sonucunda gerçekleşmiş, siyah bir kedinin yavrularının ilginç görünmesi sahibinin ilgisini çekmiş ve bu ilginç kedilerin veteriner hekimlerin yardımıyla çoğaltılması sağlanmıştır. Günümüzde Kanada’da hemen hemen her evde beslenen bu kedilerin en belirgin özellikleri tüylerinin olmayışıdır. Ortak kedi ırkları grubuna giren bu kedilerin tüysüz oluşunun eşi benzeri yoktur.

 Ortalama ömürleri 13 ile 15 yıl arasında değişiklik gösteren sfenks kedi ırkının yetişkinliklerinde ortalama ağırlıkları 3,5 ile 7 kilogram arasında değişmektedir. Kedinizin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için beslenmesinde premium kedi maması çeşitlerini tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. Sfenks kedilerin en belirgin fiziksel özelliği olarak tüylerinin olmayışının yanında diğer kedilere göre gözleri daha büyük ve geniştir. Sert ve kalın kastı vücut yapısına sahip bu kedilerin vücutlarında nadir de olsa cansız ince tüyler çıktığı görülebilmektedir. İnce bir kuyruğa sahip sfenkslerin geniş göğüsleri ve yuvarlak karınları her zaman çok yemek yediği için şişmiş gibi tatlı gözükmesine neden olur.

Sfenks Kedi Karakter Özellikleri

 Sfenks kedilerinin nazik ve kibar oluşu özellikler çocuk sahibi aileler tarafından tercih edilmesine olanak sağlar. Çocuklarla çok iyi anlaşan bu kediler diğer evcil hayvanlarla da oldukça iyi anlaşırlar. Özellikle köpeklerle arası çok iyi olan sfenks cinsi kediler oyun oynamaktan da oldukça hoşlanırlar. Oldukça sosyal olan sfenks kedileri ailenize ve evinize gelen misafirlere de her zaman hoşgörülü yaklaşırlar ve hırlama, tırmalama gibi huyları asla yoktur.

 Sfenksler adeta bir çocuk gibi sürekli ilgi bekleyen kedilerdir. Yaşadığı ortamdaki tüm canlılara şevkat ve sevgiyle yaklaşırlar. Özellikle insanlarla çok iyi anlaşan karakter özellikleri sayesinde terapi kedileri olarak da anılırlar. Gittiği her ortamda insanların ilgisini çekmeyi başarırlar. Oldukça meraklı ve enerjik bir yapıya sahip olan bu kedilere yeterli ilgi gösterilmediğinde bulunduğu yerdeki yüksek yerlere çıkma ya da hızlıca koşturma eğilimleri vardır.

Sfenks Kedi Bakımı

 Sfenks kedilerinin tüysüz oluşu tüy bakımı gerektirmez fakat bu durum başka bakım ihtiyaçlarını beraberinde getirmektedir. Çünkü tüylerinin olmaması aslında onlar için çok büyük bir dezavantajdır. Tüysüz kedi ırkı olan sfenkslerin derilerinin kurumaması için rutin aralıklarla yağ ve losyonlar uygulanmalı, derilerinin nemli olmasına yardımcı olunmalıdır. Aksi halde cilt ve deri hastalıklarına kolayca yakalanabilirler.

 Sfenks kedilerini yavruyken banyo yapmaya alıştırmak gerekir. Böylece büyüdüğünde sudan korkmayacak hatta zaman zaman banyoda yıkanmak istediğini belli ederek banyoda suyun altında sizi bekleyecektir. Diş eti hastalıklarına yatkın olan sfenkslerin haftada bir kez rutin olarak ağız bakımı yapılmalıdır. Ayrıca kulaklarında biriken kirler, pamuk ve suyla seyreltilmiş elma sirkesi kullanılarak temizlenmeli, kesinlikle kulak çubuğu kullanılmamalıdır.