Singapura Kedisi ve Özellikleri
Singapura Kedisi ve Özellikleri

Singapura Kedisi ve Özellikleri

Singapura Kedisi Tarihi

Singapura Kedisi hakkında pek fazla tarihi bilgi bulunmuyor. Singapur’a özgü bir sokak kedisi olduğu düşünülen bu kediler 1970 yılında ABD vatandaşı bir çift tarafından Amerika’ya götürüldü. 1980 yılından itibaren bu aile tarafından yetiştirilmeye başlayan kediler giderek daha yaygın bir hal aldı.

Özellikle küçük olması ve özgün görünümü nedeniyle yetiştiriciler tarafından tercih edilen bu kediler 1979 yılında uluslararası kedi dernekleri tarafından yeni bir ırk olarak kabul edildi.

1991 yılında, Singapur hükümeti Singapura Kedilerini “yaşayan ulusal hazine” olarak tanımladı. Singapur’da bu kedilerin yetiştirilmesi devlet tarafından desteklenmekte.

Singapura Kedisi Görünüm

Singapura Kedileri özellikle küçük olmaları ile tanınıyor. Kısa tüylere sahip olan bu kediler yumuşak ve ipeksi bir kürke sahip. Genellikle açık kahverengi tonlarda görülen bu kedilerin çok nadir de olsa siyaha yakın renklerde görüldüğü de biliniyor. Siyah Singapura Kedileri oldukça nadir bir genetik mutasyon sonucunda ortaya çıkmakta.

Singapura Kedilerinin kürkleri genelde farklı desenlerde görülmekte. Özellikle kuyruğunun ucunda daha koyu tonlarda tüyler görülmesi Singapura Kedilerinin karakteristik özelliklerinden biri olarak bilinmekte.

Atletik bir vücuda sahip olan Singapura Kedileri aynı zamanda oldukça oyuncu bir karaktere sahip. Vücutlarının kaslı ve atletik olması bu kedilerin yüksek yerlere kolayca tırmanabilmesini sağlıyor. Yine aynı şekilde Singapura Kedileri oldukça hızlı hareket eden bir tür olarak bilinmekte.

Kısa tüylü bu ırkın gözleri ela, yeşil veya sarı renklerde görülmekte. Yaşam süreleri ise ortalama olarak 11 ile 15 yıl arasında değişmekte.

Singapura Kedisi Kişiliği, Karakteri ve Mizacı

Singapura Kedileri oldukça enerjik. Bu enerjileri atletik ve kaslı vücutları ile birleşince ev içerisinde fazlasıyla yaramaz olabiliyor. Genellikle yüksekte olmaktan çok hoşlanan Singapura Kedileri ev içerisinde perdelere, dolaplara tırmanarak sizi birazcık yorabilir. Gece saatlerinde avlanma içgüdüleri ortaya çıkan bu kediler ev içerisinde küçük toplarla oynamaktan da bir hayli hoşlanıyor.

Singapura Kedileri sahipleri ile çok güçlü bağlar kuran bir ırk. Özellikle birlikte yaşadıkları insanlara karşı sadık olan ve yaptıkları her şeyi takip etme eğiliminde olan bu kedilerin zekaları farklı oyunları da kolayca öğrenmelerini sağlıyor. Köpeğiniz ile oynadığınız pek çok oyunu oynayabileceğiniz Singapura Kedileri kesinlikle iyi ve eğlenceli bir arkadaş.

Singapura Kedileri farklı beceriler gerektiren numaraları öğrenmekte çok iyi. Bazı nesneleri ağzıda taşıma eğilimi olan bu ırk ile bu eğilimi oyun haline getirmek mümkün. Yine aynı şekilde, ev içerisinde sahibinden öğrendiği davranışları taklit etme eğilimi olduğu için kapıları açmayı kendi kendine çözebiliyor. Eğer kedinizi evde tek başına bırakacaksanız bu gibi durumlara karşı önlem almanız gerekebilir.

Bu kediler yeni insanlarla tanışırken hiç de çekingen değil. Evinize gelen kişilerin kucağına çıkmakta tereddüt etmeyecek olan Singapura Kedileri özellikle soğuk mevsimlerde sahipleri ile aynı yatağı paylaşmaktan çok hoşlanıyor.

Singapura Kedileri kimi zaman dışarıda vakit geçirmeye ihtiyaç duyabiliyor. Güvenli bir bahçeniz varsa kedinizi kontrollü bir şekilde bahçeye bırakmanızda herhangi bir sakınca yok. Yine aynı şekilde, küçüklükten itibaren alıştırmanız durumunda kedinizi tasma ile gezdirebilirsiniz.

Singapura Kedisi Sağlık

Singapura Kedilerinde PKD adı verilen ve kırmızı kan hücreleri için gereken bir enzimin salgılanmasına engel olan hastalık çok yaygın olarak görülmekte. Bu hastalık neticesinde kedinizde kansızlık görülebilir. Her ne kadar bu hastalığa yatkınlık görülüyor olsa da PKD sahibi pek çok Singapura Kedisi herhangi bir problem yaşamadan hayatına devam edebiliyor.

Bunun dışında ırka ait özel bir hastalık bulunmuyor. Düzenli veteriner kontrollerinden geçtiği takdirde kediniz ile birlikte sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Singapura Kedisi Beslenme

Singapura Kedileri enerjik yapıları nedeniyle yüksek proteinli mamalar ile beslenmeli. Hayvansal protein oranı yüksek olan kaliteli mamalar ile beslediğiniz sürece kedinizi fazlasıyla mutlu edebilirsiniz.

Bunun dışında kedinizin herhangi bir özel beslenme gereksinimi bulunmuyor. Ancak, her kedide olduğu gibi Singapura Kedisini de mutlaka kediler için hazırlanan gıdalar ile beslemeniz önerilmekte. Ev yemekleri kedinizin ilerleyen yaşlarda farklı problemler ile karşılaşmasına neden olabilir.

Singapura Kedisi Bakım

Singapura Kedisinin bakımı fazlasıyla kolay. Tüylerinin kısa olması sayesinde ayda bir veya iki defa taramanız yeterli olacaktır. İlkbahar mevsiminde kediniz kürkünü yenileyeceği için bu tarihlerde haftalık olarak tarama yapmanız çok fazla tüy dökmesinin önüne geçecektir.

Kedinizin dişlerini günlük olarak fırçalamanız tavsiye edilmekte. Eğer kuru mama ağırlıklı bir beslenme düzeni varsa haftalık olarak fırçamalamanız yeterli gelecektir. Bunun için veterinerden temin edeceğiniz özel diş fırça ve macunlarını kullanabilirsiniz.

Singapura Kedileri banyo yapmaktan hiç hoşlanmıyor. Kedinizin strese girmemesi için mümkün olduğu kadar sudan uzak tutmanızda fayda var.

Singapura Kedisi, düzenli olarak tarandığı ve veteriner kontrolünden geçtiği sürece bakımı oldukça kolay bir ırk.

Singapura Kedisi Karakteristik özellikler

  • Çocuk Dostu: 4/5
  • Apartman Yaşamı: 4/5
  • Kilo Alma Potansiyeli: 3/5
  • Genel Sağlık: 4/5
  • Zeka: 5/5
  • Kaçma eğilimi: 3/5
  • Tüy dökümü: 2/5
  • Oyunculuk: 5/5
  • Köpek dostu: 4/5
  • Enerji seviyesi: 5/5