Kedilerle Seyahat

Kedilerle Seyahat

Kedi pansiyonu aşırı kalabalık, cana yakın komşunun yine zamanı yok, kendi ailen çok uzakta yaşıyor, tüm arkadaşlar tatilde. Kedilerinizle seyahat etmek istiyorsanız sizi son derece zor bir duruma sokabilecek birçok sebep var. Bazen evcil hayvan sahiplerinin sadece iki seçeneği vardır: Ya planladıkları tatilden vazgeçip kendi kaplanlarıyla dört duvar arasında rahat ederler ya da seyahate kedilerini "basitçe" götürürler. Türkiye’de kaldığınız ve tüm tatiliniz veya iş seyahatiniz boyunca kalıcı bir ikametgahınız olduğu sürece, tatil evi sahibinin evcil hayvanlara bir itirazı olmaması koşuluyla, kedinizi yanınıza almak gerçek bir sorun değildir. Gidiş dönüşlerde veya stresli iş gezilerinde, prensipte kedinizi yanınıza almamak daha iyidir. Yurtdışına seyahat etmek de zor olabilir: Sıkı giriş yönetmelikleri, mevcut sağlık sertifikaları, titiz aşı sertifikaları ve aylarca karantina, dört ayaklı arkadaşınızla tatil yapmayı daha da zorlaştırıyor. Tabii ki, tüm bu kuralların mantıklı olması ve iyi düşünülmesi muhtemeldir; sonuçta, tüm evcil hayvanların sağlığına da hizmet ediyorlar. Ancak evcil hayvan sahibi için başlangıçta bir dizi rahatsızlığa neden olurlar.

Seyahate başlamadan önce ne yapılmalı?

Kedinizi yurt dışına götürmek istiyorsanız, yolculuğunuza başlamadan çok önce araştırma yapmalısınız. Her veterinerlik ofisi ve ayrıca ADAC, mevcut giriş düzenlemeleri hakkında bilgi sağlayabilir. Tabii ki, gerekli aşıları yaptırabilecek olan veterinerinize de sorabilirsiniz. İkamet ettiğiniz yerde (otel, tatil evi, apartman) kedilerin yanına alınıp alınmadığını sorgulamayı unutmayın! Hiçbir koşulda, tatil evinizin sahibine, kedinizin büyüleyici gözlerine ilk baktığında pes etmesi için güvenmemelisiniz. Hemen hemen tüm oteller ve tatil kompleksleri ev kurallarında ısrar eder ve prensipte istisna yapmaz.

 

Seyahat Sırasında

Kedilerinizle seyahat etmek istiyorsanız, birkaç şeyi göz önünde bulundurmalısınız: Bazı kediler arabada taşımayı ancak sınırlı ölçüde tolere edebilir. Şiddetli mide bulantısı ile tepki veriyor, gergin hatta çok gergin olabilir...

Ev kaplanınız kusarak tepki veriyorsa veya kısa yolculuklarda bile aşırı endişeliyse, durumunu hafifletmelisiniz. Bir veteriner, dört ayaklı arkadaşınızı birkaç saat boyunca hafif bir uykuya sokacak, iyi tolere edilen bir sakinleştirici kesinlikle önerebilir.

Böyle bir önlem hayvanın yararınadır ve ayrıca kedi sahibinin tatile daha az stresli başlamasını sağlar. Daha az hassas kediler, yalnızca bakıcılarının varlığı ve iyi bir ikna ile sakinleştirilebilir. Ancak bir kedi seyahat etmeyi sevse ve arabada kendine çok güvense bile, araba kullanırken onu asla taşıma kutusunun dışında bırakmamalısınız. Yakalanmayan kediler, tüm aracın iç kısmına tırmanmayı veya sürücünün dikkatini dağıtmayı sever. Bu tür deneyler mantıksızdır ve insanlar ve hayvanlar için büyük tehlike oluşturur. Bir kaza durumunda, kedi taşıma kutusunda da çok daha iyi korunur. Arka koltukta emniyetsiz oturuyorsa, ani bir frenleme veya çarpışma durumunda sürücü kabininden fırlayacaktır. Böyle bir olay, bir kedinin paniğe kapılmasına neden olarak yolcular için tehlikeyi artırır.