American Wirehair Kedisi Ve Özellikleri
American Wirehair Kedisi Ve Özellikleri

American Wirehair Kedisi Ve Özellikleri

American Wirehair’in Kişiliği

American Wirehair, katı ve vahşi görüntüsünün altında sosyal, oyuncu, sevimli, sadık ve arkadaş canlısı bir kedi türüdür. Dış görünüşüyle diğer Amerikalı kedilerden rahatça ayrılabilen bu cinsin kişilik özellikleri, American Shorthair’in karakterine oldukça yakındır. Tıpkı American Shorthairler gibi dengeli ve tutarlı davranışlar sergiler ve insanlarla vakit geçirmeyi sever. Aşırıya kaçmadan hareketli bir tür olan American Wirehair cinsi kedilerin hareketlilik düzeyleri bireyden bireye farklılık gösterebilir. Kimisi kucak kedisiyken, kimisi de etrafta dolaşmaktan hoşlanabilir. Cinsiyete göre de davranış farklılıkları gösteren bu kedilerin erkekleri daha rahat tavırlar takınırken dişileri, evde “Ben buradayım!” demekten ve bir otorite gibi etrafında olup biteni denetlemekten hoşlanabilir.

Derdini anlatacak kadar konuşkan olan American Wirehairler, gevezelikten hoşlanmadığı gibi taleplerini çekinmeden sahibine iletecek kadar da özgüvenlidir. Avcı genleri ve dış görünüşleriyle örtüşen bir biçimde; bulma-getirme, kedi oltası, yakalama gibi av temelli, sabır gerektiren oyunlar oynamayı severler. Bunun yanında ailesiyle zekâ gerektiren interaktif oyunlar oynamaktan da hoşlanabilir. Ayrıca bu tür, ailenin ilgisini çekmeyi sevse dahi kendi kendini eğlendirmek konusunda da oldukça iyidir ve bazen onunla ilgilenilmese bile tek başına oyun üretip oynayabilecek kadar zekice davranabilir. Onun karakterini American Shorthair’den ayıran en önemli özelliği, biraz daha oyun meraklısı ve hareketli olmasıdır.

Çocuklar ve Evcil Hayvanlarla İletişimi

American Wirehair, genellikle çocuklarla iyi bir ilişkinin sırrı olan kaliteli iletişimi yakalayabilir. Onunla ilgilenen, oyun oynayan ve birlikte ufak yaramazlıklar yapabileceği çocuklarla iyi arkadaş olabileceği gibi bir çocuktan göreceği ilginin içtenliği ruhunu okşayacak ve daha mutlu bir kedi olmasını sağlayabilecektir. Tabii ki çocukların evcil hayvanlara nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilinçlendirilmiş olması gerekir. Bu temel şart sağlandığında harika bir aile kedisi olacaktır.

Bunun yanında diğer evcil hayvanlarla da birlikte yaşamaya uygun bir kedi türüdür. Özellikle kedi dostu köpeklerle sağlıklı bir ilişki kurabilir. Diğer evcil hayvanlar konusunda dikkat edilmesi gereken husus, American Wirehair’in üstün avcılık yetenekleri ve avlanmaktan aldığı zevktir. Kuşlarla veya başka küçük evcil hayvanlarla aynı evi paylaşması için yavruluğundan itibaren onunla yaşamak üzere eğitilmesi gerekir. Birlikte yaşamaya alıştığı takdirde, potansiyel av olan küçük hayvanlarla aynı evi paylaşmanın ötesinde onlara iyi bir dost olabilecektir. Şu da unutulmamalıdır ki aynı türden bile olsa iki farklı evcil hayvan bir araya getirilirken her zaman tedbirli ve temkinli olunmalıdır.

American Wirehair’in Tarihçesi

American Wirehair’in Tarihçesi

American Wirehair türü karakter benzerliğinin yanı sıra tarihçesi ve kökenleriyle de American Shorthair’e benzemektedir. Hemen hemen aynı yıllarda ortaya çıkmış hatta başlarda bir tür American Shorthair olduğu düşünülmüştür.

1966 yılında Amerika’da bir çiftlikte iki kedinin çiftleşmesi sonucu doğan yavrular benzersiz tüy yapısıyla dikkat çekmişti. Bu kediler annesine de babasına da benzemeyen fiziksel özelliklere sahipti. Bu özellikler doğal bir mutasyonun sonucuydu. Bu kendiliğinden mutasyon birçok türün ortaya çıkışında etkili olsa da aslında nadir görülen bir olaydır. Mutasyondan ziyade asıl dikkat çeken ise American Wirehair’inkine benzer fiziksel özelliklerin daha önce dünyanın hiçbir yerinde kaydedilmemiş olmasıdır.

İki sıradan kedinin çiftleşmesi sonucu doğan yavrulardan biri Joan O’Shea’nin dikkatini çekti ve onu alıp Adam adını verdi. Daha sonra bu kedinin cinsini belirlemek üzere araştırmalar yapmaya başladı. Böylece Adam adındaki erkek kedi ilk American Wirehair kabul edildi. American Shorthair ile yakın akrabalığı keşfedilen Adam, bu cins kedilerle çiftleştirilerek yetiştirilmeye başlandı. American Wirehair cinsi, Cat Fanciers Association (CFA) tarafından 1967’de tanındı ve ilk kez 1978’de bir yarışma için kabul edildi. Böylece popülaritesi hızla yükselen American Wirehair bugün dünyanın pek çok yerinde ilgi gören ve yetiştirilen bir kedi cinsi hâlini aldı.

American Wirehair’in Fiziksel Özellikleri

American Wirehair türü, ismini aldığı tüyleriyle önce çıkan bir kedi cinsi olmakla birlikte diğer birçok fiziksel özelliği Amerika kökenli kedileri andırmaktadır. Tarihçe bölümünde bahsi geçtiği gibi American Shorthair ile yakın akraba olan bu kediler; boyut, ağırlık, kemik yapısı gibi pek çok özelliğiyle özgün bir tür değilmiş gibi görünebilir. Ancak bunca benzerliğe rağmen fırçayı andıran tüyleriyle bambaşka bir cins olduğu ilk görüşte anlaşılmaktadır.

Yüz ve Kafa Yapısı

Orta boyuttaki vücuduna orantılı kafası ve yüzünün ufak detaylarla akrabalarından ayrılan yapısıyla ilk bakışta soğuk bir izlenim veren ancak alıştıkça ne kadar sevimli olduğu fark edilebilecek bu özel cinsin birçok fiziksel özelliği benzersiz.

Kafa

Yatay eliptik kafasına neredeyse kusursuz bir biçimde oturan yuvarlak köşeli dikdörtgenimsi yüz hatlarının alışılmışın dışındaki bıyıklarla oluşturduğu uyum, ona tam bir avcı görüntüsü vermeye yetiyor. 

Kulaklar

Orta boydaki kulaklarının tabanları da orta genişlikte ve yukarı doğru dengeli bir şekilde incelirken uçta sivrileşmeden hafif oval bir çizgi oluşturuyor.

Gözler

Bakışları hiçbir şeyi kaçırmayacak gibi duran American Wirehair’in gözleri genelde yuvarlak yapıda ve geniş bir yapıya sahip. Çeşitli renklerde olabilecek gözlerinin genel özelliği parlak ve oldukça dikkat çekici olması. Belki de dış görünüşünde tüylerinden sonra en çok ilgi göstereceğiniz şey bu dikkatli gözler olabilir.

Vücut Yapısı

Avcı atalarından miras kalan güçlü, atletik ve biçimli bir vücuda sahip olan American Wirehair’in genel olarak her vücut parçası birbirine orantılı ve uyumludur.

Gövde

Büyüğe yakın orta boyutlu olarak kategorize edilebilecek özellikle erkeklerde oldukça kaslı bir gövdeye sahip bir kedi cinsidir. Omzu ve kalçası aynı hizada olan American Wirehair’in düz uzanan sırtıyla birlikte gövde hatları genel olarak oval çizgiler çizmektedir.

Bacaklar ve Patiler

Orta uzunlukta ve kalınlıktaki, güçlü kemiklerini saran görece yoğun kas dokusuyla vücuduna orantılı bacakları vardır. Bu güçlü bacakları yukarıda tutan patileri ise oval ve dolgun yapıdadır.

Kuyruk

Gövdesinden yumuşakça incelerek uzanan orta uzunlukta esnek bir kuyruğa sahiptir.

Tüy Çeşitleri

İşte American Wirehair’in en belirleyici özelliği: Kocaman bir fırçayı andıran kıvrılan tüyleri…  Orta uzunluktaki bu tüyler kıvrılmış veya bükülmüş şekilde uzayabilir. Farklı uzunluklardaki katmanlardan oluşan sık tüyleri dalgalanıyormuş gibi bir görüntü yaratabilir. Bu cinse ait belli bir tüy rengi olmadığından pek çok farklı renkte veya renk kombinasyonunda tüylere sahip olabilir.

Ağırlığı ve Boyutları

Orta boyutlu bir kedi cinsi olarak kategorize edilen yetişkin bir American Wirehair’in vücut ağırlığı 3 – 7 kg arasında değişiklik gösterebilir. Dişilerin ağırlığı 5,5 kg’ı bulabilirken erkeklerin ağırlığı 7 kg’a kadar çıkabilmektedir. Boyları ise erkek ve dişilerde ortalama 30 – 35 cm arasındadır.

 

American Wirehair’in Fiziksel Özellikleri

American Wirehair’in Bakımı

American Wirehair cinsinin bakımı genel olarak kedi bakımından pek de farklı değildir. Hatta özel tüy yapısı bakımını kolaylaştırmaktadır. Sağlık, temizlik, beslenme gibi temel ihtiyaçlarının giderilmesi kedinizin bakımı için yeterli olacaktır.

Bakım Maliyeti

Beslenme, sağlık, temizlik, oyuncak ve özel eşyalar gibi temel giderlerin dışında ekstra bir maliyeti yoktur.

Beslenme

American Wirehair; hareketlilik, oyunculuk gibi özelliklerine karşılık verebilecek dengeli bir diyetle beslenmelidir. Diyetinde yapılacak değişiklikler sindirim sistemi bozukluklarını önlemek için yavaş yavaş ve kademeli olarak yapılmalıdır. Biraz daha sakin American Wirehairlerin diyetleri mutlaka günlük egzersizle desteklenmenledir.

Temizlik

American Wirehair’in kendine has tüy yapısı, onun temizlik ihtiyaçlarını diğer kedilerden ayırmaktadır. Birçok kedi türünde, tüylerin haftada 1-2 kez taranması önerilirken American Wirehairler için bu durum geçerli değildir. Sık tüy tarama, bu özel tüylere zarar verebileceğinden gerekmedikçe tüylerinin taranmaması tavsiye edilmektedir. Yalnızca tüy dökme dönemlerinde tüy tarama sıklığı artırılabilir. Bunun dışında ayda bir kez banyo yapması temizliği ve sağlığı için daha faydalı olacaktır. Kedinizin banyoda sorun çıkarmaması için onu yavruluğundan itibaren suya alıştırmalı ve banyoyu onun için keyifli bir aktiviteye dönüştürecek yöntemler geliştirmelisiniz. Tüy tarama dışında genel temizlik kuraları American Wirehair için de geçerlidir. Enfeksiyon riskine karşı düzenli (mümkünse günlük) ağız bakımı yapılmalıdır. Kulak içlerinin ve göz çevresinin temizliği için ise ılık suyla nemlendirilmiş yumuşak dokuda bir bez kullanılabilir. Mama kabı, tuvalet, oyuncak gibi özel eşyaları da enfeksiyon riskine karşı düzenli olarak temizlenmelidir.

American Wirehair’in Sağlık Durumu

American Wirehair genel olarak sağlıklı bir kedi olmakla birlikte kedilerde görülen herhangi bir hastalığa yakalanabilirler. Kedi türlerinin birçoğunda görülen yaygın bir genetik hastalıkları bilinmemektedir.

Sağlık Sorunları

Bu dostlarımızın American Shorthair cinsiyle akrabalıklarından dolayı nisbeten yatkın olabilecekleri hastalık hipertrofik kardiyomiyopatidir. Hipertrofik kardiyomiyopati kedilerde en sık görülen kalp hastalığıdır. Bu hastalık her dönemde teşhis edilebilen ve koruyucu tedaviye başvurulabilecek bir hastalıktır. Yavruluğundan itibaren kedinizi düzenli sağlık kontrolünden geçirmeniz önerilir.

Bunun dışında, günümüzde, genetik miraslarından ve avcı atalarının özelliklerinden oldukça farklı bir şekilde, evlerimizde yaşayan kedilerde obezite ciddi bir problemdir. Obeziteye karşı, kedinizin beslenmesini ve egzersizlerini düzenlemeniz gerekmektedir.

Yaşam Süresi

American Wirehairlerin ortalama yaşam süresi 14-18 yıldır. Kedilerin yaşam süreleri; genetik miras, beslenme, sağlık, ilgi, bakım, çevresel faktörler gibi unsurlara bağlı olarak değişebilmektedir.

American Wirehair Eğitilebilir mi?

İnsanlarla vakit geçirmekten hoşlanan, sosyal, sevecen bir kedi olarak American Wirehair, belli eğitimleri almaya hazır bir türdür. Onunla kuracağınız sağlıklı bir iletişim eğitim süreçlerini oldukça olumlu şekilde etkileyecektir.