Birman Kedisi  Ve Özellikleri
Birman Kedisi  Ve Özellikleri

Birman Kedisi Ve Özellikleri

Birman Kedisi, mükemmel bakışları ve sadece o hırka has yüz ifadesi ile gören herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Bu ırk Birmanya bölgesinde kutsal kedi olarak tanımlanmaktadır. Bu ırkın en büyük eğlencesi sürekli miyavlamak ve sahibi ile adeta sohbet edermişcesine konuşmaktır. Irk ilk olarak Myanmar bölgesinde görülmüştür. Kısa bir süre içerisinde hemen Fransa'ya götürülerek burada daha fazla ünlenmiştir. Eğer eviniz her zaman sessiz ise ve bu durumdan hiç hoşnut değilseniz mutlaka Birman kedisi sahiplenmeyi düşünebilirsiniz. Fransızlara ait bir mitolojide bu ırk göz renklerini kraliçeden aldığı söyleniyor. Eğer sizde bu ırkı sahiplenmek isterseniz Birman Kedisi Özellikleri ve Bakımı hakkında iyi bir bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

 

Birman Kedisi Genel Özellikleri
Karakteri: Konuşkan, Uysal

Tüy Yapısı : Orta – Çok Tüy
Kulak Yapısı: Kısa ve uçları uzun bir kulak
Gövde: Sert, Kalın Kaslı
Kuyruk: Tüylü, Kalın
Kilo: 4.5 – 5 kg

Bu ırk ortaya atılan rivayetlere göre Kraliçe Burma’nın kutsal kedisi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu ırk tapınak kedisi olarakta biliniyor. Tanrıçanın ona müdahale etmesi ile mavi gözlere ve göz alıcı mavi tüylere sahip olmuştur. Fakat bu kedi hakkında yapılan araştırmalar sonucunda ırkın  Siyam kedisi, Ankara kedisi ve İran kedisi ile çiftleşmesi sonucu ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. 1919’ lu yıllarda bu ırk Fransa’da rahiplere ödül olarak veriliyordu. O yıllardan sonra ırk popülerliğini gittikçe arttırmış ve kedi bakıcılarının en çok tercih ettiği türler arasında kendine yer bulmuştur.

 

Birman Kedisi Karakteri

Bu ırk çok fazla neşeli bir yapısı olması ile tanınmaktadır. Aynı zamanda konuşmayı sanki bir insan gibi sevmektedir. Geveze ve sosyal olmasının yanı sıra fazlasıyla akıllı ve araştırmacı bir yapıları bulunmaktadır. Bu ırkın çevreyi keşfetme ve analiz yeteneği çok iyidir. Serbest bıraktığınız durumlarda sürekli bir şeyleri keşfetmek için çaba göstereceklerdir. Sahiplerine fazlasıyla düşkün olmaları onları tam anlamıyla bir ev kedisi yapmaktadır. Bir bebek gibi acıktıklarında ve sevgiye muhtaç kaldıklarında o güzel ses tonları ile size seslenirler. Sürekli kucakta durmaya bayılırlar. Bu ırk çocuklar ile aşırı derecede uyumlu bir şekilde geçim sürdürebilmektedir. Çocuklar ile iyi anlaşması onun çocuklu aileler tarafından tercih edilmesine olanak sağlamaktadır. Doğasında fazla sosyallik bulunduğu için tanısa da tanımasa da her insanın yanına giderek onlarla sağlıklı bir iletişim kurabiliyor.

 

Birman Kedisi Bakımı ve Sağlık Durumu

Adeta bir ipekle benzerlik gösteren tüyleri sürekli bakıma ihtiyaç duymaktadır. Genel bir yapı olarak uzun olan tüyleri, sık sık düğüm olmaktadır. Bu gibi durumların sonucunda tüy dökülmesi ile karşılaşılabilir. Kedinize mutlaka haftalık bakım yaparak onun ölü derilerini almalı tüylerini ise taramalısınız. İlkbahar ayları bu kediler için tüy döküm zamanlarıdır. Bu nedenle bu aylarda bakımına daha fazla ilgi duymalısınız. Kedilerin sudan korkmalarının aksine bu ırk su ile temas etmeyi çok sevmektedir. Ilık su yardımıyla haftalık bakımlarında onu yıkayabilirsiniz. Bu sıcak havalarda biraz rahatlamaları için çok etkili olacaktır. Kedi bakımı denildiğinde kesinlikle atlanmayacak olan kısım, pati ve tırnak bakımlarıdır. Bu bölgelere ekstra bir bakım uygulamanız gerekmektedir. Veteriner genellikle tırnak kesimi konusunda 15 günlük bir süre söylemektedirler. 15 günde bir yapacağınız tırnak bakımları kedinizin yürürken canının yanmasını engelleyecektir.

 

Sağlık Durumu

Bu ırk sağlık durumu konusuna gelindiğinde diğer kedi ırklarına göre daha az hastalanmaktadır. Ortalama yaşam süreleri iyi bakıldığı zaman 12 – 16 yıl aralığında değişmektedir. Kedinizin sağlığı için dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan birisi ise kaliteyi ön planda tutarak iyi bir kedi maması kullanmanızdır. Eğer bu kediyi sahiplenmek istiyorsanız kedi hakkında kalıtsal bazı hastalıkların olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Birman kedisi, yapılan birçok araştırma sonucunda kalp rahatsızlığına çok yatkın olan bir kedi olarak belirlenmiştir. Bu konuda herhangi bir sorun yaşamamak için mutlaka yetişkinliğe erişme aşamasına kadar sürekli veteriner kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Bu ırkın karşılaşması muhtemel hastalıkları aşağıda listelenmiştir.

 

Birman Kedisinde Görülen Hastalıklar
  • Gözlerinde tüy oluşması,
  • Kalıtsal hipotrikoz
  • Sponjiyöz dejenerasyon
  • Sürekli titreme
  • Mide rahatsızlıkları
  • Kalp rahatsızlıkları