British Shorthair  Ve Özellikleri
British Shorthair  Ve Özellikleri

British Shorthair Ve Özellikleri

British Shorthair Kedisi 

Büyük Britanya kökenli bir kedi ırkıdır. En yaygın renk "British Blue" ve bakır renkte gözlerdir.

Tarihçesi

Mısır kökenli olmakla birlikte Büyük Britanya'yı istila eden Romalılar ile birlikte İngiltere'ye geldiği düşünülmektedir. Tanınan en eski kedi ırklarından birisidir, yüzyıllar içerisinde çok az değişime uğramıştır. 1914 - 1918 tarihleri arasında Fars Kedisi ile çaprazlanarak uzun tüy genine sahip versiyonu üretilmiştir.

Fiziksel Özellikleri

Tüyleri kısa ve kalındır, yüzleri toparlaktır. Göz yapısı yuvarlak ve iridir. Kilolu ve yumuşak bir görüntüye sahip de olsalar bacakları ve patileri kaslı ve güçlü, omuzları geniş ve kuvvetlidir. En yaygın renk mavi (gri) de olsa bilinen bütün kedi renk ve desenlerine sahip olabilir. Mavi rengin çok tercih edilmesi dolayısıyla bu kedilere "British Blues" denilmektedir.

Scottish Fold cinsi kediyle çok benzerler. Farkları; kulaklarının dik olması ve yüzlerinin profilden daha uzun olmasıdır.

Arkadaş canlısı bir karaktere sahiplerdir. Huy olarak Scottish Fold cinsi kedilerden daha enerjik ve hareketlilerdir.

Diğer birçok kedi cinsine göre geç gelişirler, genel olgunluğa 3 ila 5 yıl arasında erişirler.

Fiziksel yapısı dolayısıyla kilo almaya meyillidirler ve tembellikleriyle de popülerdirler. Düzenli egzersiz yaptırılmalı ve özel bir diyet uygulanmalıdır.

Ağırlıkları ortalama 3–10 kg arasındadır. Doğum süreçleri riskli olabilmektedir ve veteriner hekim kontrolünde yapılmalıdır.

Sağlık

Kalıtsal 2 çeşit hastalıkları vardır.

  1. Hypertrophic Cardiomyopaty ismiyle bilinen bir kalp hastalığı.
  2. Hemofili B olarak bilinen bir kanama bozukluğudur. DNA testi ile tespit edilebilir.

Kürk, renk ve desenler

British Shorthair'in kürkü türü tanımlayan özelliklerinden birisidir. British Blue en yaygın renk olsa da British Shorthair kedileri her renk ve desende görülebilir.