Burmilla Kedisi Ve Özellikleri
Burmilla Kedisi Tarihçesi
Burmilla kedisinin anavatanı İngiltere’ye dayanmaktadır. Birleşik krallık mensubu bu kedi cinsi ilk olarak 1981 Yılında iki farklı tür kedinin çiftleşmesi neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu kediler Burmese ve leylak rengindeki İran kökenli Chinchilla cinsi kedilerdir. Burmilla isminin kökeni de yine bu iki cins kedinin isimlerinin birleşmesinden oluşmuştur. Bu kedi doğduktan sonra hayvan yetiştiricileri bu türü geliştirmek adına ellerinden geleni ardına koymamıştır. Yetiştiriciler bu tür durumlarda bu kedi cinsinin hayatta kalmasını sağlamak amacıyla, her doğumdan elde edilen yavruların en sağlıklılarını ve genetik olarak en sağlıklı olanları kullanarak yeni yavrular elde ederler. Bu çalışmalar sonucunda mükemmel kediyi elde etmeye çalışırlar.
Burmilla Kedisi Karakteristik Özellikleri
- Başlangıçta Burmilla cinsi kedilerin sahibine bağlı ve sadık bir kedi cinsi olduğunu söylemekle başlayalım.
- İlginç gelebilir lakin bu tür kedilerin önceliği sahipleridir. Sahibini memnun etme çabası içerisindedirler.
- Bunun yanı sıra sürekli ilgi görmek isteyen bir türdür lakin bir üst maddede belirttiğimiz gibi gördüğü ilgiden daha fazlasıyla karşılık vereceklerdir.
- Genelde uslu bir kedidirler, ortalığı karıştırmasını etrafı dağıtmasını onlardan beklemezsiniz. Yine de oyuncaklarını eksik etmeyin derim. Zira en sevdiğiniz eşyanızı bir de bakmışsınız kendine oyuncak yapmış.
- Kedigillerin köpeği diye tanımlanır kimi zaman, köpek benzeri hareketler sergileyebilirler.
- Zeki olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Bazı kedilerin zeki olmalarına karşın eğitilebilme seviyesi düşük olabilir. Lakin Burmilla onlardan değildir.
- Oyun oynamayı severler, oyuncudurlar.
- Yalnız kalmayı sevmezler.
- Cana yakın tavır sergilerler.
Çocuklarla ve Evcil Hayvanlarla İletişimi
Uslu bir oyuncu olmaları onların en güzel huylarındandır. Bu sebeple çocuklarla iletişimleri iyidir. Çocuklarla oynarken oldukça nazik olduklarını söyleyebilirim. Çocuklarınızla sıkı dostluklar kurması işten bile değil. Yalnız kalmayı sevmeyen bu kedilerle oynayacak birinin olması elbette iyi fikir olabilir. Bu konuda vermemiz gereken bir bilgi ise kucağa alınmayı sevmiyor oluşlarıdır. Bu sebeple çocuklarınızı bu konuda bilgilendirmeniz iyi olacaktır. Bunun dışında çok iyi bir oyun arkadaşıdır.
En az çocuklarla olduğu kadar diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşırlar. Yoğun iş hayatı olan kimselere tavsiye etmediğimiz bir türdür. Yoğun iş hayatı olan ailelerin bu kedileri evlat edinmesi doğru değildir.
Ek Bilgi: Kediler nazik canlılardır. Hepimiz biliyoruz ki bazen çocuklar insafsız alacaklılar gibi davranır. Eğer çocuğumuz ve evcil hayvanımız varsa bu konuda çocuğumuza bazı eğitimler vermemiz gerekmektedir. Onlara hayvan sevgisini aşılama noktasında da bu faydalı olacaktır.
Burmilla Kedisi Tarihçesi
Burmilla Kedisi Fiziksel Özellikleri
Her kedi türü pek çok çiftleşme neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu kedi türümüzde iki farklı türün çiftleşmesiyle oluşur. Bu sebeple her kedinin kendine has fiziksel özellikleri olur. Yoğun gümüş rengi tüyleri, onların en ilgi çekici yanları olarak kabul edilir.
Görünümü & Vücut Yapısı
En büyük ana çekiciliği gümüş tüy renkleridir. Tüylerinin alt astarı siyah, mavi, çikolata, kırmızı, karamel, kayısı, siyah tortie, veya karamel tortie renklerine sahip olabilir. Kaslı bir vücuda sahiptirler. Orta boylu kediler arasında yer alırlar. Kuyruğunun başladığı nokta geniş ve çok fazla tüy ile kaplıdır. Kuyruk ucu yuvarlaktır. Kuyruk sokumundan kuyruğun ucuna doğru gidildiğinde kuyruk git gide incelir. Düz bir sırta ve yuvarlak bir göğüse sahiptir. Bacakları ince uzundur ve kaslı yapısıyla ön plana çıkar. Bu tür kedilerin tüyleri uzun ve kısa olarak görülebilmektedir. Uzun tüylü olan türünde çift kat tüy bulunmamaktadır. Kısa tüylü olanların ise tüyleri çift katlıdır. Tüyleri her daim parlak ve yumuşaktır. Benden söylemesi, sevmekten kendinizi geri alamayacaksınız.
Yüz ve Kafa Yapısı
Kendine has bir özelliği de kafasında M harfini andıran bir şeklin olmasıdır. Başının üst kısmı geniş ve aşağı doğru daralan üçken şeklinde kafaya sahiptir. Siyah göz bebekleri yeşil gözleri ardında çok hoş gözükmektedir.
Ağırlığı ve Boyutları
Burmilla kedisinin ortalama ağırlıkları dişi ve erkek olarak değişmektedir. Erkek kediler genel olarak dişi kedilerden daha iri ve kilolu olurlar. Bu tür kedilerin ağırlık yelpazesi oldukça geniştir. Beslenme alışkanlığına bağlı olarak zayıf veya kilolu olabilirler. Burmilla cinsi kedilerin düzgün ve dengeli beslenmesi durumunda en fazla 6 ile 7 kilogram ağırlığa ulaştığı söylenmektedir.
Burmilla Kedisi Karakteristik Özellikleri
Burmilla Kedisi Bakımı
Bu kedilerin kolay kolay hasta olmadıklarını söyleyebilirim. Bilinen genetik ya da yaş ile alakalı hastalıkları yoktur. Bunları daha ayrıntılı bir biçimde yazının devamında bulunan “Burmilla Kedisi Sağlık Durumu” başlığının altında okuyabilirsiniz. Bunlar söylendiğinde genelde kişilerin aklında şöyle bir düşünce oluşuyor; “Hım, demek ki kedim hiç hasta olmaz, demek oluyor ki bakım konusunda fazla özene ihtiyaç olmuyor.” Aksine kedimizin sağlıklı olduğunu söylediğimizde asgari şartlar yerine getirildiğini temel alırız. Bu kedimiz için egzersiz ihtiyacı ve besin değeri yüksek kaliteli mama asgari şarttır.
Tüyleri ile ünlenmiş bu kedimizin tüy bakımını yapmak elbette önemli… Haftada birkaç kez taranması tavsiye edilmektedir. Tarak seçimini hafife almayın. Basit bir seçim gibi gözükse de kedinizin tüylerine uygun tarak seçmeniz ilk başlarda zor olabilir. Bu konuda veterinerinize danışmaktan çekinmeyin.
Kulak bakımı da bununla beraber önemlidir. Kulaklarının temiz tutulması ve belli aralıklarla kontrol edilmesi, olası enfeksiyona erken müdahale etmenizi sağlar. Unutmayın temiz, nemli ve yumuşak bir bez ya da mendille kulak temizliğini yaparken her iki kulak için de aynı bezi ya da mendili kullanmayın, bu bir kulakta bulunan enfeksiyonun diğer kulağa taşınmasına neden olabilir.
Bakım Maliyeti
Burmilla kedileri, özel ve pahalı bir bakım gerektirmez. Elbette her kedinin belli bir masrafı vardır. Maddeler ile örnek verecek olursak;
- Başlangıçta alınacak eşyalar
- Kedi tuvaleti
- Tüylerine uygun tarak
- Mama kabı
- Su kabı
- Tırmalama platformu vs..
- Sürekli olarak aylık maliyet
- Kedi kumu
- Kedi maması vs..
- Ekstra masraflar
- Veteriner giderleri
- Aşı ve parazit ilaçları
- Ödüller ve oyuncaklar vs..
Aslında özel bir ihtiyacı yok demiştik lakin oyuncakları özel ihtiyaç içerisinde dâhil edebileceğimizi düşündüm. Bu tür bir kediye sahipseniz evdeki eşyalarınızı oyuncak yapmaması için kendi oyuncaklarının olmasını sağlamanızı tavsiye ediyorum.
Beslenme
Her kedinin türüne, tüy uzunluğuna göre dahi farklı besin değerleri içeren mamalar tüketmesi gerekebilir. Konu Burmilla olunca mama konusunda daha titiz olunması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Eğer ilk defa mama seçimi yapıyorsanız kesinlikle veterinerinizden tavsiye almalısınız. Kedinizin özel durumuna göre mama seçimi değiştiği düşünülürse bu önemlidir. Bundan sonrasında kedinize lezzetli gelecek bir mama seçmeye özen gösterin. Bir mamayı ilk defa deniyorsanız büyük paketler halinde almamaya özen gösterin bunun yerine küçük paketler alarak deneyin. Bazı kedilerde alerjik semptomlar gözlemlenebilmektedir. Bunun nedeni mama olabilir. Bu durumda o mamayı vermeyi kesip ivedilikle veterinerinizle irtibata geçin.
Burmilla Kedisi Fiziksel Özellikleri
Uyku
Tüm kedi türleri genelde ortalama 13-18 saat civarında bir uyuma alışkanlığına sahiptirler. Yavru kediler yetişkinlere nazaran daha fazla uyurlar. Burmilla cinsi kediler, rahatlarına düşkündür ve bu nedenle sakin, temiz ve huzurlu bir uyuma alanları olsun isterler. Mümkünse bu alan su ve tuvalet kaplarından çok uzakta olmamalı, tabi su ve tuvalet kapları da aynı yerde olmamalı.
Temizlik
Kediler suyu sever mi? Evet doğru bildiniz kediler suyu pek sevmezler. Hatta yağmurlu bir günde kuru yerlere basmaya çalışarak zıp zıp hareket eden bir kedi dahi görebilirsiniz. Suya ayağı girdiğinde tek ayağını kaldırıp kendine has sallayışı? Kedimize has hoş ve yüzümüzü güldüren tatlı anlardan olmalı. Lakin suyu sevmiyor olmaları onları pis yapmaz. Kediler en temiz ve en çok temizlenen hayvanlardandır. Bizim için su ve sabun temizlik olarak algılansa da kediler için öyle algılanmamaktadır. Onların kendine has stilleri var!
Elbette bu bilgiler güzel lakin iş banyo yapmaya gelince işler değişiyor. İster tüylü ister tüysüz olsun tüm kedilerin yıkanmaya ihtiyacı vardır. Kedi türüne göre ve tüylerinin durumuna göre bu aralık değişse de bu durum değişmez. Bu alışkanlığın ev halkı içinde kedimiz içinde pek çok faydası olacaktır. En başta yıkanmadığı takdirde bazı cilt sorunları baş göstermeye başlayacaktır.
Şimdi üstte kedilerin hoş hareketlerinden söz ettik sonrasında banyonun öneminden söz ettik. Elbette konunun geleceği noktayı siz de biliyorsunuz. Banyo! Bahsedilen bilgiler doğrultusunda bu zor bir süreç olacak ama endişe etmenize gerek yok imkânsız değil! Aşağıdaki maddeleri dikkate almanız sizin için bazı kolaylıklar sağlayacaktır.
Burmilla Kedisi Bakımı
- Eğer kediniz halen yavruysa onu yavruyken alıştırın deriz ileride bu durum zorlayıcı olabilir.
- Banyo sırasında sorun yaşamak istemiyorsanız kedinizle birlikte sizin de hazırlanmanızı tavsiye ediyorum. Elbette ilk hazırlık aşamasında kedinizin tüylerinin taranması, tırnaklarının kesilmesi ve uygun şampuan seçimi gibi maddeler yer alıyor
- Uzmanlar banyodan önce kedinizle uzun uzun oyunlar oynamanızı ve onu olabildiğince yormanızı da tavsiye ediyor. Böylece banyo sırasında suya karşı koyacak mecali kalmasın ve daha uysal olsun.
- Kedinizin karnının tok olması yine uzmanlar tarafından önerilen bir konu. Aç kediler tok kedilere göre daha huysuz olurlar.
- Yaralanmalara karşı uzun kollu kıyafetler giymelisiniz.
- Kedinizin kaçma ihtimaline karşı kapıyı ve pencereyi kapatın hatta siz klozet kapağını dahi kapatın.
- Etrafta kırılacak eşyalar bulunmadığından emin olun.
- Bir arkadaşınızı yardıma çağırın. Bir kediyi tek başına yıkamak iki kişi yıkamaktan çok daha zordur.
- Kedinize bağırmayın. Doğası gereği sudan korkan kediniz bir de sizin bağırmanız karşısında hepten endişeye kapılacaktır. Bunun için sürekli sakin tonda konuşun ve onu rahatlatın.
Eğer tüm bunlara rağmen zor durumla karşılaşırsanız o zaman suya adım adım alıştırma yöntemini seçebilirsiniz. Yine bunu da nazikçe yapmanız ani hareketlerden kaçınmanız önemli. Tüm bunları en doğru şekilde de yapsanız kedinizin telaşlı gözlerinden kaçamayacağınızı söylemek istiyorum.
Şunu da belirtmeliyim ki eğer gerekiyorsa kuru şampuanlardan yararlanmak da mümkün. Tabi bu kuru şampuanlar kediler için üretilen kuru şampuanlardır.
Burmilla Kedisi Sağlık Durumu
Genel olarak sağlıklı bir kedi türüdür. Sadece beslenmeye dikkat edilmesini tavsiye ediyorum. Elbette bu hiç hasta olmayacak demek değildir. Diğer kedilerde görülebilen grip, enteritin, Feline lösemi gibi hastalıklardan onları korumak sizin tasarrufunuzda. Bu hastalıklardan korunmak için aşı takvimine uymanızı ve sadece veteriner hekim tarafından muayene edilip aşılama işlemlerinin yapılmasını tavsiye ediyorum.