Çiftleşme Zamanı Gelen Kedi Nasıl Anlaşılır?

Çiftleşme Zamanı Gelen Kedi Nasıl Anlaşılır?

Kadife dişi pençesi olan herkes bunu bilir: acınası çığlıklar, miyavlamalar ve yerde yuvarlanmalar... Kızgınlık döneminde çiftleşmeye hazır bir kediniz varsa bunu yüksek sesle gösterecektir. Kedilerde ve erkek kedilerde çiftleşme davranışı hakkında bilmeniz gerekenler…

 

  • Sıcaklık, kedinin çiftleşmeye istekli olduğunu ve sözde cinsel partnerleri kendine çekmeye çalıştığını açıkça göstermesinden başka bir şey ifade etmez. Isı, bir östrus öncesi ve bir östrus fazından oluşur ve kandaki kadın cinsiyet hormonu östrojenindeki artışla başlatılır.
  • Köpeklerin aksine bu süre zarfında kedilerde dış genital organlarda herhangi bir değişiklik görülmez. Bu süre zarfında kediniz etrafındaki birçok erkek kedi ile flört edecek ve onları örtmeye çalışacak.

 

Yumurtlamadan sonra yumurtalık üzerinde hamilelik hormonunu salgılayan sarı cisimler gelişir. Döllenme başarılı olursa, korpüsküller doğuma kadar hormonal olarak aktiftir. Kedinin kaç yumurta bıraktığı yani nihayetinde kaç yavru kedi doğduğu, çiftleşme sıklığı veya süresi ile ilgisi yoktur. 

 

Ergenlik

Ev kedilerinde ilk kez ısı genellikle dört ila on iki aylıkken ortaya çıkar. Siyam kedilerinin acelesi vardır ! :) - altı ayda cinsel olarak olgunlaşırlar, uzun tüylü kediler ise sadece 11 ile 21 aya kadar beklerler. Kedinin cinsel olarak olgunlaşması için, beklenen vücut ağırlığının yaklaşık %80'ine yani minimum 2,5 kg ağırlığa ihtiyacı vardır.

Bir kedi doğum yaptıysa genellikle 1-4 hafta sonra tekrar kızgınlık içindedir. Bu arada, kediler menopoza girmez ve  yaşlılıklarına kadar cinsel olarak yetenekli kalırlar ve daha sonra da doğum yapabilirler.

 

Genellikle yapay ışığa maruz kalan ev kedileri yılın herhangi bir zamanında ısınabilir. Ancak bunlar istisnai durumlardır. Kural olarak, kedi, Ekim'den Aralık'a kadar yılda iki kez cinsel olarak hazırdır. Bu aşama daha sonra genellikle sekiz ile on gün sürer. Döngünün uzunluğu, kedinin bu dönemde çiftleşip eşleşmediğine bağlıdır. Bu olmazsa, bir sonraki ısı iki haftalık bir süre içinde tekrar gelir, en aşırı durumda kalıcı ısınmaya yol açabilir. Bu bilinen bir klinik tablodur, kedi sürekli olarak yüksek bir östrojen düzeyine sahiptir.