Evcil  Kedileri Yürüyüşe Çıkabilir Mi?
Evcil  Kedileri Yürüyüşe Çıkabilir Mi?

Evcil Kedileri Yürüyüşe Çıkabilir Mi?

Kedi bakıcılarını ikiye bölen o konu: evde yaşayan kediler sokakta, bahçede gezdirilebilir mi? Kesin bir cevabı olmamakla birlikte sizler için ev kedilerinin dışarı çıkması durumunun artı ve eksilerinden bahsetmek istedik! Hangi koşullarda temiz hava alarak keşif yapmalarına imkan verebiliriz? Ev kedileri dışarı çıkmaya ihtiyaç duyarlar mı? Dışarıda ev kedilerini neler tehtid ediyor? Masum bir bahçe turundan zarar gelir mi? 

Şüphe yok ki temiz hava almak ve keşif yapmak ev kedilerinin de hakkı! Ancak evde doğup büyüyen bir kedi için dış dünya türlü tehlikeler ile doludur. Sokakta doğup büyüyen kediler hayatlarının daha ilk günlerinde dış dünyanın koşullarına ayak uydurmaya başlarlar, esasen onların evi sokaklar olur! Ancak evde doğup büyüyen kediler ne biyolojik ne de mental olarak dış dünyaya uygun değillerdir. Yine de keşvetmeyi seven minik dostunuz sokağa çıkabilmek için can atıyor olabilir! Ancak bir ev kedisini dış dünyada ufakta olsa bir geziye çıkarmak hiç beklediğiniz şekilde olumsuz sonuçlar doğurabilecek bir durumdur.

Dostunuzun dışarı çıkmak için hevesli görünüyor olması onun buna ihtiyaç duyduğu anlamına gelmez. Sadece, kediler meraklı canlılardır ve pencereden izledikleri dünyayı da herşey kadar merak ederler. Bir evcil kedinin bölgesi zaten evidir, daha fazla ya da açık bir alana ihtiyaç duymaz.

Ev kedileri sokaktaki seslere, bakterilere ve hatta patilerine batabilecek sert bir taşa dahi alışkın olmadıklarından dışarıda sandığınız kadar mutlu olmaz, aksine kendilerini baskı altında hissederler. Sokakta yaşayan bir kedinin kolayca tolore edebildiği ya da çoktan bağışıklık kazandığı bakteri, virüs ve mikroplar bir ev kedisinin günlerce hasta olmasına sebep olabilir. Tüm bu ihtimalleri bir kenara bırakacak olursak ve en iyi ihtimali ele alırsak, bir defa gezmeye çıkan bir kedi bu deneyimden memnun kalması halinde gece ya da gündüz dinlemeden bunu yeniden yapmak isteyecektir! Oysa ki siz bir köpek değil bir kedi sahiplenmiştiniz!

Ev kedilerini gezmeye çıkarmak çok da avantajlı gibi görünmüyor! Bunun yerine balkonunuzu koruyucu teller ile kapatarak ya da pencerenizin önüne bir kedi kafesi inşa ederek onun bol bol temiz hava almasını sağlayabilirsiniz! Son olarak önemli bir araştırma sonucu: Hayatı boyunca evden zorunluluk harici çıkmayan kedilerin %90'ı 10 yıldan daha fazla yaşıyor!