Japon Kıvrık Kuyruk Kedisi Ve Özellikleri
Japon Kıvrık Kuyruk Kedisi Ve Özellikleri

Japon Kıvrık Kuyruk Kedisi Ve Özellikleri

Japon Kıvrık Kuyruk

Daha çok Japonya, Çin ve Kore tarafında yaşayan Japon kıvrık kuyruk kedisi, 1000 yıl öncesine dayanan bir evcilleştirme hikâyesine sahiptir. Japon kıvrık kuyruk, melez bir kedi değildir, Asya ülkelerinin sanat eseri olarak da kabul edilen kedi türü, “şans” ve “mutluluk” temsilcisi olarak görülmektedir.

Japon kıvrık kuyruk kedi, elit aileler tarafından sahiplenen bir kedi olduğu için yeni dönemlerde kendinden çokça söz ettirmiştir, 1968 yılına gelindiğinde kedi ABD ve Avrupa kıtası ile tanışır bu dönem, kedinin en iyi dönemleri olarak bilinir.

Japon Kıvrık Kuyruk Fiziksel Özellikleri

 

Japonyalı kedinin en belirgin özelliği, adından da anlaşıldığı üzere kuyruğudur. Ortalama 10 cm. uzunluğundadır ancak kıvrık bir kuyruğa sahip olduğu için ancak 5 cm. uzunluğunda görülüyor. Genel olarak vücudu beyaz tüylerle kaplı olan Japon kıvrık kuyruk kedisi, sırt ve boyun bölgesinde görülen siyah ve sarı beneklerle tanınmaktadır.

Uzun bacaklarıyla dikkat çeken kediler, arka bacaklarının uzun olmasıyla daha ilginç bir görüntü verirler. Eşkenar üçgen kafalarıyla dikkat çeken Japon kıvrık kuyruk kediler, uzun burunları ve geniş kulakları ile kedi sınıfının en belirgin cinsleridir.

Japon Kıvrık Kuyruk Karakteristik Özellikleri

Kedilerin genelinde olduğu gibi Japon kıvrık kuyruk kedilerde de sahiplerine karşı düşkünlük vardır, bununla birlikte sevecen olmalarıyla dikkat çeken kediler, çocuklarla gayet iyi geçinirler. Özgürlüğü seven kediler, hareketli ve meraklı tavırlarıyla bir hayli dikkat çekicidirler. Yumuşak bir ses tonuna sahip olmaları, rahatsızlık vermemelerini sağlamakla birlikte nazik bir edayla sahiplerini çağırıyorlar imajı verir.

Meraklı ve bir o kadar da yaratıcı olan Japon kıvrık kuyruk kediler, bazen yaptıklarıyla şaşırtırlar. Aile içinde beslenmeye uygun olan kedilerin bakımları kolay, beslenmeleri ise diğer kedilerle aynıdır bu yüzden sahiplenilebilecek kediler arasında kendilerini gösteriyorlar.

Japon Kıvrık Kuyruk Bakımı

Kapalı ortamda kalmayı seven bir kedi olmadığı için bahçeli bir ortamda beslemek daha doğru olacaktır. Eğer böyle bir imkan bulunmuyorsa, sık sık dışarı çıkartılmalıdır. Bunun yanı diğer kedilerin aksine yüzmeyi seven bir kedi olduğu için süs havuzu gibi alanlarının olması onu daha mutlu edecektir.

Bu kediler tüy yapısından dolayı fazla tüy dökemezler, dolayısıyla tüy bakımları da oldukça kolaydır. Aynı zamanda tüyleri sık olduğu için çabuk kirlenmez ve topaklanmaz. Sadece mevsimsel dönemler içerisinde tüy döken bir kedidir. 

Tüylerinin bakımı için haftada bir iki fırçalama yeterli olacaktır. Bunun yanında, kulaklarının kontrol edilmesi ve kulak bakımının yapılması gerekir. Tırnaklarının da 2 haftada bir kesilmesi yeterlidir.

Kedilerin Tırnağı Nasıl Kesilir? Kedilerde Tırnak Kesimi isimli yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Japon Kıvrık Kuyruk Sağlıkları

Genel olarak görülen bir hastalıkları olmasa da Japon kıvrık kuyruk kedilerde böbrek rahatsızlığı ve aşırı kilo alma sorunu görülebilmektedir. Ancak sağlıklı bir şekilde büyütüldüklerinde ve gerekli bakımları düzenli yapıldığında 15 sene kadar yaşayabilmektedirler.