Karayak kedisi  (Snowshoe cat)  kedisi ve Özellikleri
Karayak kedisi  (Snowshoe cat)  kedisi ve Özellikleri

Karayak kedisi (Snowshoe cat) kedisi ve Özellikleri

             


Snowshoe Kedisi Kişiliği

Rutin bir yaşam tarzından hoşlanan Snowshoe kedisi, günün aynı saatlerine beslenme, uyuma ve oyun oynama alışkanlıklarına sahiptir. Ayrıca türün en enteresan özelliği sırt üstü yatarak yerde sürüklenmeleri olarak bilinmektedir. Sevecen, insancıl ve sıcak kanlı kişiliği ile çevresine ve sahibine her daim bağlılığını korumaktadır.

Şefkatli yapısı ile Snowshoe kedisi kendisi ile en çok ilgilenen kişiye aşırı derecede bağlılık kurduğu söylenmektedir. Her daim peşinen ayrılmayan hatta uyumaya dahi gittiğinizde sizinle beraber gelen bir huyu vardır. Bir hayli konuşkan yapısı her daim yumuşak ve tatlı bir ses tonuna sahiptir. Beraberinde size bir şeyler anlatmaktan asla vazgeçmeyecektir.

 


Snowshoe Kedisi Görünümü

Snowshoe kedisi hemen hemen Siyam kedisi ile aynı görünüme sahiptir. Ancak onu Siyam kedisinden ayıran en büyük özelliği tüy yapısının büyük bir çoğunluğunun beyaz olmasıdır. Ayrıca suratında ki V şeklini alan tüy tonlaması oldukça ayırt edici bir özelliktir. Yavru bir Snowshoe kedisi beyaz olarak dünyaya gelip, sonradan farklı tonları almaktadır. Oldukça yoğun ve uzun tüy yapısı parlak ve eşsiz bir görünüm kazandırmaktadır.

Orta büyüklükte ki görünümü ile son derece büyük kulaklara sahip Snowshoe kedisi uzun ve sağlam bir şekle sahiptir. Dişi türleri erkeklere göre daha zarif ve küçüktür. Türün en sık rastlanan renk ve desenleri leylak, kırmızı, kayısı, tarçın, krem, çikolata, mavi ve mühür olarak bilinmektedir. Ayrıca tüy deseni tekir, tortie ve tortie tekir olarak görülmektedir.

 


Snowshoe Kedisi Bakımı

Snowshoe kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmesi için her daim bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Özellikle beslenme ve diyet uygulamaları yaşam süresini en üst düzeye taşımaktadır. Diğer kedi ırklarında olduğu gibi Snowshoe kedisinin de yoğun tüy yapısına sahip olmasından dolayı düzenli taranması gerekmektedir. Haftada birkaç kez uygulayacağınız tarama işlemlerinde kedi tarağı kullanabilirsiniz.

Çevresinden herhangi bir mikrop yada bakteriye maruz kalmaması için Snowshoe kedisinin oyuncaklarının, mama, su ve kum kabının düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yoğun tüy yapısı ile bilinen bu kedi, ev içerisinde düzenli temizlik yapmanızı da gerektirmektedir. Özellikle alerjik reaksiyonlara karşı bu bakım uygulaması oldukça önemlidir. Snowshoe kedinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz gerekmektedir. Bu uygulama için kedi kuaförüne başvurabileceğiniz gibi ona alacağınız kedi tırmığı ile kolayca halledebilirsiniz. 


Snowshoe Kedisi Sağlık Durumu

Siyam kedi ırkından gelen Snowshoe kedisi düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda 9 ile 15 yıl arasında yaşayabildikleri söylenmektedir. Henüz herhangi bir kalıtsal hastalığı taşımadığı kabul edilen tür, sağlıklı kedi ırklarından bir tanesidir.

Sokoke kedisinin sağlık durumunun korunması için her daim bakım uygulamalarını yapmanız önerilmektedir. Ayrıca damak lezzetine uygun birbirinden farklı mama tercihi ile her daim kaliteli tüketime önem veriniz. Bağışıklık sisteminin korunması, bakteri ve parazitlere karşı dirençli kalması için rutin aşı uygulamalarını unutmayınız.

 


Snowshoe Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Snowshoe kedisi hareketli, oyuncu, zeki ve şefkatli kişiliği ile çocuklu aileler için oldukça ideal bir ev kedisi olma özelliğine sahiptir. Her daim çevresi ile güçlü bağlar kurabilen bu sevimli dostumuz çocuklar ile vakit geçirmekten kendilerine ilgi gösterilmesinden hoşlanmaktadır. Ayrıca getir-götür oyunları ile kedinizin size olan bağlılığını test edebilirsiniz. Çocuklara fazlaca titiz ve hoşgörülü davranmakta olan bu tür bir çok harekete katlanması ile bilinmektedir. Fakat daha küçük çocuklar ile baş başa bırakılmaması önerilmektedir.

Diğer evcil hayvanlar ile aynı ev içerisinde bir köpek yada kedi ile beraber büyütülmesi durumunda oldukça iyi geçindiği bilinmektedir. Doğası gereği inanılmaz sosyal olan Snowshoe kedisi daha küçük evcillere istemeden zarar verebilmektedir. Ayrıca henüz yeni tanışacağı bir hayvan ile baş başa bırakılmaması önerilmektedir.

 

 Karayak / Snowshoe Kedisi Özellikleri

  • Siyam kedisinin farklı bir gen havuzuna dahil olması ile dünyaya gelmiş yeni bir ırktır.
  • Orta büyüklüğe sahip kaslı vücut yapısına sahiptir.
  • Siyam kedisinden ayrılan özelliği tüy yapısının büyük bir kısmının parlak beyaz olmasıdır.
  • En sık rastlanan renkler mavi, çikolata, leylak, duman, krem ve tarçındır.
  • Sağlıklı bir Snowshoe kedisi 4 ile 6 kilo arasında değişiklik göstermektedir.
  • Dişi türler erkeklere göre daha zarif ve küçük olmasında dolayı 3 ile 5 kiloya kadar çıkmaktadır.
  • Sağlıklı bir ırk olarak bilinen bu tür ortalama 15 yıla kadar yaşayabilmektedir.
  • Son derece insancıl, sahipkar ve şefkatli bir türdür.
  • En ilginç özelliği sırt üstü yerde sürünmesi olarak bilinmektedir.
  • Zeki kişiliği ile yeni şeyler öğrenme konusunda bir hayli ustadır.