Kediler için Zehirli Yiyecekler

Kediler için Zehirli Yiyecekler

Kadife pençenin yalamak istediği her şey onlar için de iyi değildir. Evimizde kediler için pek çok zehirli mama bulunmaktadır. Hafif bir mide guruldaması veya laktoz içeren ürünlerle ishalden uygun olmayan gıdalardan yaşamı tehdit eden zehirlenmelere kadar tüm semptomlar mümkündür. Aşağıdaki yiyecekler, özellikle kedi zehirlenmelerinde yaygın olan yaygın ürünlerden sadece birer alıntıdır. Ancak hiçbir şekilde olası tehlikeler hakkında tam bir bilgi sunmaz, bu nedenle sadece bir kılavuz olarak size yardımcı olabilir. Şüpheniz varsa, kediniz bir şey yemişse veya zehirlenme belirtileri gösteriyorsa lütfen veteriner hekiminize danışınız.

 

En yaygın semptomlar

Olası zehirlenmelerden bağımsız olarak, kediniz doğada ani değişiklikler gösteriyorsa veya aktivite seviyesi aniden önemli ölçüde değişiyorsa dikkat etmelisiniz. Uyuşukluk halinde çömelmişse, konuşmanıza çok az tepki veriyor veya hiç tepki vermiyorsa veya ona dokunduğunuzda alışılmadık derecede hassassa, onu yakından gözlemlemeli ve gerekirse onu bir veteriner hekime götürmelisiniz.

İshal, mide bulantısı ve/veya kusma, zehirlenmenin özellikle yaygın belirtileridir, zehirlenme aynı zamanda  mide / bağırsak rahatsızlığına veya belki de kıl yumaklarının tıkanmasına kadar uzanabilir. Öte yandan nöbetler veya hareket bozuklukları sizi hemen harekete geçmeye sevk etmelidir.

 

Ne yazık ki, kedilerin sağlığını değerlendirmek zor olabilir. Semptomları gizlemede ve etraflarındakilere her şeyin yolunda olduğu izlenimini vermede ustadırlar. Bu nedenle, kedimizin sadece kötü bir gün mü geçirdiğini yoksa başka bir şeyin mi onu hale getirdiğini anlamak bizim için kolay değil.

Her durumu göz önünde bulundurun, her şeyi kontrol edin.Kedinizin ishal olup olmadığına veya şişmiş bir mideye sahip olup olmadığına dikkat ettiğinizden emin olun. Ya da çikolatalı kekiniz aniden kedinizin ısırmış olabileceği küçük bir parçayı barındırıyor olabilir. O zaman bir şeyleri birleştirme zamanı geldi!- olayı anladınız ve kedinizle veterinere gittiniz, çünkü çikolata mini kaplan için çok zehirlidir. Kakao çekirdeklerinde bulunan pürin alkaloid teobromin hayvanlar tarafından çok yavaş atılır. Kanda birikir ve yaklaşık dört saat sonra ilk zehirlenme belirtilerini gösterir. Kakao içeriği ne kadar yüksekse - yani çikolata ne kadar acıysa - teobromin içeriği o kadar yüksek olur. Sütlü çikolata bu nedenle %70 ile bitter çikolatadan daha az toksiktir - ancak ikisi de kedilerimiz için tehlikelidir.

Yukarıda belirtilen semptomlara ek olarak tansiyon yükselmesi, huzursuz davranışlar ve kardiyovasküler problemler de ortaya çıkabilir. Basit görünen çikolata kedileri öldürebilir...

 

Mutfakta kedilerimiz için tehlikeli olabilecek çeşitli mamalar bulunmaktadır. Daha önce bahsedilen çikolataya ek olarak, kediler için yaygın zehirli yiyecekler şunlardır:

 

  • Pırasa
  • Soğanlar
  • Frenk soğanı
  • Sarımsak
  • Patates
  • Lahana ve baklagiller
  • Çekirdekli meyve

Sayılan yiyeceklerden yediğini hissettiğiniz zaman direk veteriner hekime gitmelisiniz.