Kediler İletişimi Nasıl Kurar Dikkat Edilmesi Gerekenler..
Kedilerin iletişim kurma yolları sandığınızdan çok daha fazladır. Beden dili, çıkardıkları sesler, çevresine gösterdiği davranışlarda farklı anlamlar yüklüdür. Uzun süre kedi beslemişseniz artık kedileri tanıyorsanız ne anlatmak istediklerini anlayabilirsiniz. Fakat kedilerle yeni tanışıyorsanız bu davranışlarına anlam veremeyebilirsiniz. Kediler düşündüğünüzden daha sık sizinle iletişim kurarlar. Diğer kedilerle ve başka hayvanlarla da devamlı iletişim halindedirler. Kedinizle sağlıklı bir iletişim kurabilmek ve ihtiyaçlarına cevap verebilmek için nasıl iletişim kurduğunu bilmelisiniz. Birbirleriyle devamlı olarak iletişim halinde olan kediler insanlarla daha az iletişim kurarlar. İletişim için ses, beden dili, dokunma, koku bırakma gibi yolları uygularlar. Kedilerin iletişim yollarını beden dili ve çıkardığı sesler olarak iki kategoride incelemek faydalı olacaktır.
Kediler Ses ile Nasıl İletişim Kurar?
Kediler ses ile nasıl iletişim kurar sorusunun cevabı kedileri anlayabilmek için önemlidir. Bazı davranışlarınız, hareketleriniz, kedinin yaşadığı ortam ona memnuniyet ya da rahatsızlık verebilir.
Size derdini ya da memnuniyetini anlatmak için seslerini kullanan kedilerin miyavlamalarında farklı anlamlar gizli.
Miyavlama
Kedilerin en çok çıkardığı ses “miyav” sesidir. İsteklerini dile getirmek için de miyavlarlar. Kumunun değişmesi gerektiğinde ya da maması bittiğinde yanınıza gerip ısrarla miyavlar. Şaşkınlık gibi durumlarda da miyavladıklarına şahit olursunuz. Duygusal değişimler kedilerin miyavlama huylarına çabuk yansır.
Mırıltı
Kediler memnuniyetleriniifade etmek için “mırrr” “gırrr” benzeri ses çıkarırlar. Yemek verdiğinizde, yediği yemeği sevdiğinde bu mırıltı sesini duyarsınız. Kedinizi okşayarak sevdiğiniz sırada mırıltı sesi çıkarıyorsa sevilmekten memnun demektir.
Diğer Sesler
Kediler kızdıkları zaman bilindik miyavlamalarını tizleştirirler. Çığlığa benzer bir ses çıkarırlar. Daha düşük seste ama homurdanmaya benzer uzun miyavlamalar da kızdıklarına ya da tedirgin olduklarına işarettir. Korktukları zaman da kedilerden bu diğer sesler çıkar. Hırlama ve tıslama da kedilerde sık görülen öfke anında çıkarılan seslerdendir.
Kedilerin Beden Dili
Kedilerin beden dili gözlemlendikçe çözülebilir. Yine de önceden kedi davranışları konusunda bilgili olmak yararınızadır. Kuyrukları, kulakları, göz bebekleri ve tüyleri kedilerin ne anlatmak istedikleri konusunda ipucu verir.
Saldırma Belirtileri
Kediler saldırmadan önce bu niyetlerini beden dilleri ile belli ederler. Bu durumda gözleri kısılır kulakları ise başının gerisine doğru çekilir. Kuyruğu hızlı bir şekilde sağa sola sallar. Saldırma belirtileri olduğu durumda kediyi kızdıracak bir şey olduğundan emin olabilirsiniz
Meraklı Kedi
İlk kez bir cisimle karşılaşan kediler keşfetmek isterler. Kedinin kulakları dikleşmişse ilgisini çeken bir şey var demektir. Farklı yerlerden duyduğu seslere göre de meraklı kedikulaklarını sesi duyduğu yöne doğru birer birer oynatabilir.
Korku
Korku anında kedi olduğu yerde çömelir. Göz bebekleri büyür. Korkunun şiddetine göre tüyleri dikleşir. Kuyruğu aşağı doğru eğilmiş ve kuyruğundaki tüyler kabarmıştır.
Mutlu Pisicik
Her şeyin yolunda gittiğini de kedinin davranışlarında görebilirsiniz. Mutlu bir kedinin kuyruğu dimdik ve yukarda olur. Mutlu pisicik kuyruğu hem yukarıda hem de ucu aşağı doğru kıvrılmışsa da sizinle iletişim içinde olmak istediğini gösterir. Dikleşmiş kuyruğunu çok hızlı bir şekilde titretiyorsa çiftleşmeye hazır demektir ve karşı cinsteki kedilere verilen bir mesajdır. Yere doğru uzanmış kuyruğu kıvrımlar oluşturarak sallanıyorsa size olan sevgisini ifade ediyor demektir. Bu hareketleri kedinizde sık görüyorsanız doğru yoldasınız demektir.
Kedilerin iletişim kurma yolları oldukça çeşitlidir. Kedilerle ne kadar çok vakit geçirirseniz sizle ve etrafındakilerle ne kadar iletişim halinde olduğunu çözebilirsiniz. Bu sayede kedinizi anlayabilirsiniz ve aranızdaki bağ kuvvetlenir.