Kediler Nasıl Eğitilir?

Kediler Nasıl Eğitilir?

Kedi eğitimi sırasında oldukça sabırlı olunmalıdır. Kediler doğası gereği köpekler veya diğer hayvanlar gibi olmadığı için bir takım komutlar vererek eğitilmeleri mümkün değildir.

 

Cezalandırma, mama vermeme gibi yöntemler kedi eğitimi için geçerli yöntemler değillerdir. Kedileri henüz yavru iken yapmaması gereken şeylere alıştırırsanız sizin için işler daha da kolaylaşır. Kedileri istediğiniz bir hareketi yapmaya zorlamanız hiçbir fayda sağlamaz aksine bu anlaşmazlık sizi erkenden usandırabilir bu yüzden kedinize yapması gerekenleri değil, yapmaması gerekenleri öğretmeye çalışmalısınız. Bu süreç biraz uzun olabilir ya da tam aksine kediniz hemen durumu kabullenebilir.

Mama vererek eğitmek çoğu zaman kullanılan bir yöntemdir. Fakat kesinlikle sırf kedime eğitim vereceğim diyerek kedinizi aç bırakmamalısınız, kedinizin beslenme saatlerine yakın onu takip ederek bu eğitimi verebilirsiniz veya acıktığı zaman mama arayışına girişecektir, işte tam olarak bu zamanları fırsata dönüştürmeniz gerekmektedir.

 

Kediniz oldukça saldırgan ve sizin istemediğiniz her türlü hareketi gözünüze sokarak yapıyorsa bu durum sevgisizlikten veya ilgisizlikten kaynaklanıyor olabilir kedi eğitimi için ilk olarak bunu gözden geçirmelisiniz. Eğer arada ki bağ da sorun yok ise kedinizi takip etmeli ve sizin sevmediğiniz her türlü davranışı not alarak onu kendi kendine bu huylarından vazgeçirmelisiniz, mesela kediniz yemek masanızın üzerinde dolaşıyor ve siz de bunu yapmasını istemiyorsanız yemek masanızın bir kısmına onun sevmediği kokuları sıkabilirsiniz, bu durum kedinizin hoşuna gitmeyecektir ve kendiliğinden sizin istemediğiniz, beğenmediğiniz huylarından vazgeçecektir. Bir diğer yöntem ise yapışkanlı bantlardır bantlarınızı ikiye katlayıp kedinizin çıkmasını istemediğiniz yerlerde bir kağıdın üzerine yapıştırırsanız çıktığı yerlerde bantlara değecektir ve yapışkan hissi hoşuna gitmediği için bu huyundan yine aynı şekilde kendiliğinden vazgeçecektir.

Bir diğer şikayet edilen durum ise siz yemek yerken kedinizin yemeğinizden yemek istemesidir. Bu durumu engellemek için yemeğinizi masaya koyup yemeden önce pişirdiğiniz yemeği ilk olarak kedinize tattırmanız hatta önüne ona zarar vermeyecek miktarda koymanız kedinizin sizin yemeğinize göz dikmemesini sağlayacaktır. Buna benzer şekilde yapmasını istemediğiniz her hareketi kedinize öğretebilirsiniz. Kediler de diğer hayvanlar gibi öğrenme kabiliyeti yüksek olan canlılar oldukları için öğrettiklerinizi kolayca öğreneceklerdir.