Kediler ve Köpekler Nasıl Görür?

Kediler ve Köpekler Nasıl Görür?

Köpeklerin sadece siyah beyaz gördüğü düşünülür ama durum böyle değildir.  İnsanlarla karşılaştırıldığında  köpekler renkleri görür evet ama renkleri görme yoğunluğu insanlara göre azdır. Peki ya kediler?

Aynısı kediler için de geçerlidir. Geçmişte bu evcil hayvanların sadece siyah beyaz gördüğü düşünülüyordu ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar bu kedilerin ışık miktarına bağlı olarak belirli renkleri tanıyabildiğini göstermiştir.

 

Köpekler ve kediler için gözler gerçekten çok önemlidir bu nedenle göz çevresini sık sık temizleyerek uygun göz hijyenini sağlamak gerekir. Göz temizliği dikkatli bir şekilde yapılırsa sahibinin enfeksiyon, kızarıklık veya konjonktivit gibi yanlış bir şey olup olmadığını fark etmesine yardımcı olabilir. Temizleme, fizyolojik solüsyona batırılmış steril gazlı bez veya antibiyotikler ve özel deterjanlar gibi diğer ürünler kullanılarak basitçe yapılabilir. Tavsiyemiz suya batırılmış klasik mendili kullanmaktan kaçınmaktır çünkü herhangi bir kalıntı bırakabilir; ayrıca steril olmayan musluk suyu enfeksiyonlara neden olabilir. Bez kullanmanız daha iyi olacaktır.

 

Köpeğin ve kedinin gözleri ile ilgili problemler olup olmadığını anlamak için;

  • Gözyaşını takip edin,
  • Salgısını gözlemleyin,
  • Yüzünü sık sık ovuşturup ovuşturmadığını inceleyin,
  • Göz çevresindeki tüylerin görünüp görünmediğini gözlemleyin. 

Bu şekilde bir problem olup olmadığını anlayabilirsiniz.

 

Kediler nasıl görüyorlar?

Kedilerin insanlardan daha büyük gözleri vardır ve bazı araştırmalara göre bu özellik onların yırtıcı doğasıyla bağlantılıdır. Ayrıca kedigillere binoküler görüş bahşedilmiştir ve insanlarınkinden daha geniş bir görüş alanına sahiptirler, sahip oldukları bu özellik onların daha iyi avlanmalarını sağlar.

Kedilerin görüşünün temel özellikleri

Kediler geceleri çok daha iyi görürler ve düşük ışık koşullarında bile iyi görebilirler çünkü retinalarında daha fazla fotoreseptör bulunur.

Işığı emdikten sonra yansıtan bir göz dokusu olan tapetum lucidum adı verilen bir dokuya sahiptirler. Bu kedilerin geceleri çok daha keskin görüşe sahip olmasını sağlar ve ayrıca gözlerinin neden karanlıkta gördüğünü de açıklar.

Siyah beyaz görmezler, bu inanç kedilerin sadece belirli renkleri görebildiğini gösteren birkaç çalışma ile aşılmıştır. Aslında kediler, yeşil ve mavi ışığı yakalayan ve sarı gibi yalnızca belirli renkleri görmelerini sağlayan fotoreseptörlere sahiptir. Ancak yoğun gri olarak algıladıkları kırmızıyı göremezler.

  • Görüş alanları 180 ° görüş alanına sahip insanlardan, daha geniştir, bu evcil hayvanlar ise 200 derecede görür.
  • Bu kedigiller net bir görüşe sahip değiller, çünkü tam olarak odaklanmaya izin vermeyen ve kolaylaştırmayan çok geniş bir görüş alanına sahipler.

Kediler insanları 'büyük bir kedi' olarak görür. Bazı inanışlara göre kedi, sahibini daha büyük bir kedi, bir nevi "kedi annesi" olarak görür. Bunun nedeni bu evcil hayvanların erken yaşlardan itibaren sürünün yetişkin kedilerine karşı bir saygı ve güven duygusuna sahip olmalarıdır.

Hızlı hareketi algılarlar; bu kediler sadece hızlı hareketleri algılayabilirken, yakındaki bir av onlar için yavaş hareket ederse sanki hareketsiz kalmış gibi hissederle.

Köpekler nasıl görür?

Köpeği olan herkes kendine en az bir kere sormuş olacaktır: "köpeğim renkleri görüyor mu?"

Bilinmesi gereken ilk şey, köpeklerin doğar doğmaz kör oldukları ve tamamen annelerine bağımlı oldukları. Doğumdan sonra yavaş yavaş gözlerini açmaya ve görmeye başlarlar bu görme süresi yaklaşık üç haftayı bulabilir.

  • Bir köpek 3 aylıktan itibaren normal görmeye başlar.

 

Köpeklerin görme özellikleri

Köpekler hareketlere karşı çok hassastır ve yaklaşık 800 metreye kadar çok uzaktaki hayvanları ve hareketli nesneleri algılayabilirler.

Köpekler 240 ° görüş alanına sahiptir; Görme alanının genişliğini ve çevresel görüşü belirleyen gözlerin kafadaki konumu sayesinde binoküler görüşe sahiptir.

Köpekler yakını iyi göremez doğası gereği avcı oldukları için uzaktan daha iyi görürler. Aslında  nesneyi ayırt etmek ve odaklamak için nesnenin en az 50 metre uzağında olması gerekir.

Hareketleri algılarlar; Kedilerin aksine köpekler en hızlı hareketleri bile daha iyi algılayabilirler.

Kediler gibi köpekler de geceleri daha iyi görür çünkü korneaları ve göz bebekleri daha büyüktür.

Köpekler renkleri görür; Uzun zaman önce sanılanın aksine köpekler siyah beyaz görmezler insanlardan farklı şekilde de olsa renkleri algılayabilirler. İki renkli bir görünüme sahiptirler yani sadece mavi ve sarıyı görebilirler; hiç kırmızı görmezler.