Kedilerde Diş Çıkarma

Kedilerde Diş Çıkarma

Yavru kadife patiniz dişsiz doğar. Ama her zaman böyle kalmaz! Kedilerin dişlerinin ne zaman çıktığını ve bir kedi sahibi olarak nelere dikkat etmeniz gerektiğini buradan öğrenin.

Kedilerde diş çıkarma ne zaman gerçekleşir?

Doğumdan dört ila beş hafta sonra yavru kedilerin ilk süt dişleri olur. Yaşamın üçüncü ayından itibaren alttaki daimi dişler yer değiştirmeye ve daha küçük süt dişlerinin yerini almaya başlar.

 

Kedilerdeki bu diş değişimi, altı ila yedi aylık yaşamdan sonra tamamlanır. Yetişkin kedinizin dişleri daha sonra 30 kalıcı dişe dönüşecektir.

 

Kedide diş değişimi sırasında belirtiler

Kedinizin dişlerini belirli semptomlara göre değiştirip değiştirmediğini anlayabilirsiniz. Tipik işaretler şunları içerir:

 

Kediniz sert nesneleri daha sık ısırır.

Sık sık diş etlerini yalar.

Kediniz yemek yerken daha yavaş çiğniyor veya daha az yer.

Kediniz daha sık salya akıtacaktır.

Nefesi kötü olabilir.

Bazen kediniz başını eğebilir.

 

Kedilerde diş değiştirirken olası komplikasyonlar

Kedilerde diş değişimi her zaman sorunsuz gerçekleşmez. Sağlıklı dişler kadife pençeniz için çok önemli olduğundan, bir veteriner, yavru kedinizi altı ila yedi aylıkken muayene etmelidir. Bu, yanlış hizalanmış dişleri ve diğer sorunları tespit edebilir ve mümkünse bunları ortadan kaldırabilir.

 

Kedilerde diş değiştirmenin en yaygın komplikasyonları ayrıca şunları içerir:

Kalıcı süt dişleri (çift diş)

Bazen kalıcı diş, kedinin süt dişini yerinden çıkarmaz. Veteriner hekimler de iki dişe çift diş derler. Bu özellikle köpeklerde yaygındır.

 

Sonuç: kedinin süt dişleri dile doğru büyür ve yemek yerken sorunlara yol açabilir. Çevredeki dokunun iltihaplanarak kedinize acı vermesi de mümkündür. Bu nedenle veterinerinizin inatçı süt dişini çekmesi önemlidir.

 

Kedinizin diş değiştirmesini bu şekilde daha rahat hale getirebilirsiniz.

Kediler - insanlar gibi - dişleri değiştiğinde ağrı hissedebilir. Bu nedenle, aşağıdaki ipuçları ve püf noktaları ile dişlerini değiştirmesine yardımcı olursanız, yavru kediniz mutlu olacaktır:

 

Kadife pençenizin kolaylıkla yiyebilmesi için onu ıslak yiyeceklerle besleyin.

Ek olarak, dişlerini ısırarak gevşetebilmesi için yavru kedinize bir çiğneme oyuncağı veya kuru mama verin.

Yavru kediniz izin veriyorsa, dudaklarını dikkatlice yukarı çekebilir ve diş etlerine hafif baskı ile masaj yapabilirsiniz.