Kedilerde Tırnak Kesimi
Kedilerde Tırnak Kesimi

Kedilerde Tırnak Kesimi

Evde yaşayan kediler için tırnaklarını keskinleştirme ve kısaltma yeteneğine sahip olmak çok önemlidir. Doğada kediler sadece pürüzlü yüzeylerde koşarak ve ağaçlara tırmanarak pençelerinin doğru uzunluğunu koruyabilirler. Ancak bu şekilde  kediler kendilerini diğer hayvanların saldırılarına karşı koruyabilirler ve her şeyden önce keskin pençeleriyle avlarını avlayabilirler.

 

Tüm evcil kedilerin bahçede özgürce dolaşma fırsatına sahip olmadığı açıktır. Bir kedi evinde uyarıcı bir ortam yaratmak için ne yapabilir? -Elbette mobilyalarınızdan faydalanacaktır. :) 

 

Kedi sahibi olan herkes neden bahsettiğimizi bilir. Yüzülmüş kanepeler, delikli döşemeler, tahrip olmuş hasır sepetler, en az bir kedinin yaşadığı bir evin tipik senaryosu budur ve dört ayaklı kiracı sayısı artarsa ​​durum büyük ihtimalle daha da belirginleşecektir.

 

Bu oldukça can sıkıcı sorunu çözebilmek için birkaç basit numarayı uygulamaya koymanız yeterli.

İlk olarak, kedinizin tırnaklarını "kesmeniz" gerekecek. Veterinerdeki düzenli kontroller sırasında tüm prosedürleri dikkatlice gözlemleyerek bunu yapmasını isteyin. Daha cüretkar olanlar, tırnaklar tekrar büyüdüğünde işlemi evde kendi başlarına tekrarlayabilecektir.

Kediniz, özellikle belirli hareketlere alışık değilse işbirliği yapmayan bir hayvandır. Bu nedenle yeni bir yavru kedi sahiplendiyseniz onu tırnak kesmeye alıştırmanın zamanı küçüklük zamanlarıdır.

Kedimin Tırnaklarını Nasıl Kesebilirim?

Kediniz rahatladığında dikkatlice yaklaşın ve ona makası gösterin. Koklayayım, inceleyeyim ve nasıl bir şeytanlık olduğunu anlayayım (!)  Böyle düşünen yavru kedinin patilerini sık sık ellemek önemli olacaktır. Her zamanki şımartma seansı sırasında, tırnak görünene kadar pedlere bastırarak pençelerini de okşayın. Ancak bu şekilde kediniz sizi elinde garip bir aletle ve bir korku filmi figüranı gibi görür görmez kaçmaz.

 

Kediniz artık bir yetişkinse ve ilk kez tırnak kesmeyi denemek istiyorsanız, muhtemelen birkaç denemeye daha ihtiyacınız olacaktır. :)

 

En azından ilk birkaç kez siz keserken kediyi sabit tutacak birini arayın. Kedinizin kesinlikle kısıtlanmış hissetmeye dayanamayacağını unutmayın, bu nedenle abartmadan sıkı bir tutuşa sahip olmalısınız. Uygulamada kedi, ellerinizin vücudundaki baskısını hissetmeden, hareket etmeye çalıştığı anda müdahale edeceğiniz hissine sahip olmalıdır.

 

Arkadaşınız hareketsiz kalmak istemiyorsa ve birkaç kez sizi ısırmaya veya çizmeye çalışırsa, bir çarşaf alın ve doğal olarak iki bacağından biri de dahil olmak üzere hayvanın vücuduna sarın. Bu şekilde diğerinin pençelerini çekmeden bir pençenin tırnaklarına etki edebilirsiniz.

 

Kediniz sakinleştiğinde, parmak uçlarının hizasında bir pençe alın. Henüz tırnakları görmüyorsanız, garip varsayımlarda bulunmayın. Kedinizin pençeleri geri çekilebilir yani bu durum normalde bir parmak ucu ile diğeri arasında gizlendikleri ve gerektiğinde çizgisiz oldukları anlamına gelir.

Tırnaklarını çekmesini sağlamak için parmak ucuna hafifçe bastırın ve işiniz bitene kadar bu pozisyonu koruyun.

Piyasada çeşitli tırnak makası türleri bulunmaktadır. En iyi tırnak makası, hayvan ağrı hissederse sahibinin zamanında durmasına izin verirken, hızlı ve hassas bir kesim sağlamalıdır. Alternatif olarak bir pedikür ve manikür makası da kullanabilirsiniz.

Nereyi keseceğinizi anlamak için bakışlarınızı tırnağa yönlendirin. Işıkta iyice inceleyin ve tüm önemli özelliklerini belirleyin.

Tırnaklar küçük bir kanca ile bitiyorsa uzun kabul edilir. Çizgiden başlayarak, açık pembe renkli küçük bir koni şeklindeki alanın varlığını fark edeceksiniz. Bu kesinlikle kaçınmanız gereken bölgedir çünkü kan damarları ve sinirlerle doludur. Tırnakları bu noktada yanlışlıkla keserseniz, şiddetli ağrıya ve bol kanamaya neden olursunuz.

 

Kesilmesi gereken, tıpkı manikür de yaptığımız gibi tırnağın sadece beyaz kısmıdır. Tırnak makası, patiye hafifçe çapraz olarak yerleştirilmeli ve tırnağın ayrılmaması için kesim aşağıdan yukarıya doğru yapılmalıdır.

 

Kedinizin tırnaklarının uzunluğunu kendi başına kısaltmanın bir yolu yoksa, en yakın veteriner hekim kolaylıkla işinizi görecektir.