Kedilerde Yaşlılık Belirtileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedilerde Yaşlılık Belirtileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerde Yaşlılık Belirtileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her canlının yaklaşık bir yaşam süresi vardır. Tabii can dostlarımız, kedilerimizin de... Kedilerin ortalama ömürleri 15 yıl kadardır. Çok daha fazla olabileceği gibi bazen daha az da olabilir. İnsanlarla kıyaslayarak kedilerin bir insana göre hayatlarının hangi döneminde olduğunu öğrenmenin basit bir yolu vardır. Kedinizin yaşını 5 ile çarparak hangi insan yaşına denk geldiğini bulabilirsiniz. Bu veri bizlere kedilerde yaşlanmanın yakşaşık olarak ne zaman başlayabileceğine dair ortalama bir bilgi verir. Misal 10 yaşındaki bir kedi 50 yaşında bir insan gibidir. Keşke her zaman genç kalabilselerdi, ancak doğanın bir kanunu olarak kedilerimiz de gün gelip yaşlanmaya başlıyor.

 

Kedilerde ilk yaşlılık belirtileri 7-8 yaşlarında görülmeye başlanabilir. Yaşlanmanın en belirgin etkileri aktivite süresinin azalması, oyun isteğinin azalması, uyku süresinin artması, görme ve duyma yetilerinde kayıplar, metabolizmanın yavaşlaması, iştahsızlık ya da aksine kilo alımı olabilir. Sağlıklı beslenen kediler için yaşlanma daha yavaş ve hatta daha ileriki yaşlarda başlayabilir. Bu nedenle yaşlılık ve yaşlanma belirtilerinin şekli ve zamanı yüksek oranda kedilerin gençlik ve yetişkinlik dönemlerini nasıl geçirdiği ile alakalıdır. Yetişkinlik döneminde sağlanacak olan sağlıklı beslenme hücrelerin genç kalmasını, bağışıklığın dirençli tutulmasını sağlar. Yaşlılık belitirtilerinin bazen kanser, organ yetmezlikleri, iyi ve kötü huylu tümörler olarak da görülebilmeleri mümkündür. Ancak yavruluk döneminden itibaren sağlıklı ve kaliteli beslenen kedilerde yaşlanma belirtilerinin daha hafif görülmesi ve kedinin daha sorunsuz bir yaşlılık sürmesi ihtimali her zaman daha olasıdır.

Kediler belli bir yaşa ulaştıktan sonra yaşlılık belirtileri görülüp görülmediği bakıcılar tarafından sıkça gözlenmelidir. Uyku düzeni, boşaltım sıklığı ve şekli, iştah seviyesi, çevresine karşı ilgisi ve vücudunda majör değişiklikler olup olmaması devamlı olarak takip edilmelidir. Bu durumlardan herhangi biri ile alakalı gözlemlenen değişiklikler kedinin genel durumunu takip eden veteriner hekime sıkça bildirilerek değerlendirme yapılmalıdır. Bu dönemde kedilerin sıkça muayene edilmesi her zamankinden daha önemlidir.

 

Tüm dostlarımız uzun ve sağlıklı bir hayatı hak ediyor, yaşlı birer dede ve nine olsalar dahi yaşam enerjilerinin her daim en yüksek seviyede olması dileği ile!