Kedilere Hangi Aşılar Yapılır ?
Kedilere Hangi Aşılar Yapılır ?

Kedilere Hangi Aşılar Yapılır ?

Küçük arkadaşlarımızın daha sağlıklı, daha uzun ve kaliteli bir yaşam geçirmesi için yapılması gereken aşılar vardır. Kedilerin çoğu genel de aynı aşıları olmaktadır. Kedilere yapılması gereken 3 temel aşı vardır bunlar : Karma Aşı, Kuduz Aşısı, Lösemi aşısıdır. Bu aşılardan haricen kedilere 3 ayda bir vurulması gereken iç parazit aşıları vardır. Bu aşıların takip edilip zamanında yapılması kediniz için önem teşkil eder. 

Kedilerin Aşı Takvimi

6 – 8 Hafta: Genel tarama ve iç ve dış parazit aşıları

8 – 10 Hafta: Genel tarama ve karma aşısı

9 – 11 Hafta: Genel tarama ve lösemi aşısı

10 – 12 Hafta: Genel tarama ve karma aşısı tekrarı

11 – 13 Hafta: Genel tarama ve lösemi aşısı tekrarı

12 – 14 Hafta: Genel tarama ve kuduz aşısı

12 ila 14 haftada tatbik edilen kuduz aşıları, 3 aydan küçük kedilere yapılmamaktadır.

Kedilere Yapılan Aşıların Yararı Nedir ?

Kedinize belli zaman aralıkları ile veteriner hekim ile yapılacak aşılar kedilerin sağlığı ve yaşamı için çok büyük önem arz eder. Bu aşılar kedileri enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha korumalı hale getirir ve onların bağışıklık sistemlerini güçlendirir. 2 ayına erişmiş kedilere yapılacak aşılar onları feline parvos, herpes virüs ve felin calici gibi tehlikeli hastalıklara karşı korur. 1 yaşını doldurmuş kedilere ise bir yıl ara ile karma aşıların yapılması gerekmektedir. Yani kediniz için yaptıracağınız aşılar onları ev ortamında, sokakta virüslere karşı çok daha korumalı bir hal almalarını sağlar.

Evde yaşayan kedilerin mutlaka kuduz aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Kuduz aşısı evde yaşayan kediler için büyük önem arz eder. Lösemi aşıları ise kedilerde bulunan lösemi hastalığına karşı koruma sağlar. Lösemi aşısı kedinize büyük oranda fayda sağlar. Kedi aşılarının düzenli bir şekilde yapılması, aşı karnesi ile takip edilmesi ilerde oluşacak bir hastalığa karşı aşı karnesi ile yapılan aşılara bakılarak gerekli tedavilerin yapılmasını sağlar. Küçük dostlarımızın aşılarını ihmal etmeyelim onların da ev ortamında yaşadığını hatırlayarak doğal ortamlarından uzaklaştığını ve kendi bağışıklı sistemleri için gerekli olanların aşılar yardımıyla karşılandığını hatırlatmak isteriz.