Kedilerin İletişim Dili

Kedilerin İletişim Dili

Kedi iletişiminde seslerin  ikincil bir anlamı vardır. Örneğin tipik "miyav", anne kedi ve yavru kedi arasındaki alışverişte yalnızca gençlik döneminde sağlanır ve büyümeyle birlikte kaybolur. Tıslama, hırlama ve çığlık atma, yetişkin kediler arasındaki iletişimde de kullanılan seslerdir. Bazıları türler arasında bile anlaşılır. Örneğin kedinin tıslaması, bir yılanın tıslamasına benzer ve her iki tür tarafından da tehdit edici bir ses olarak yorumlanır.

 

Kediler bizimle farklı şekillerde iletişim kurarlar mı ve örneğin kendi adlarını nasıl tanırlar? Ona ismiyle seslendiğiniz zaman size koşması yalnızca bir tesadüf mü?

 

Kedi iletişimi her zaman bireyseldir

Aslında, kedi iletişimi veya kedilerin çıkardıkları sesler henüz iyi araştırılmamıştır. 2017'de İsveçli bir fonetik profesörü tarafından kedilerin çıkardığı çeşitli sesleri inceleyen ve onları konuşma kalıplarına ayırmaya ve yorumlamaya çalışan heyecan verici bir kitap yayınlandı. Hatta okuyucunun kitapla paralel olarak dinleyebileceği, seslerin kaydedildiği bir web sitesi bile var. Ancak, daha çok hayvanların doğal sesleri ve anlamları ile ilgilidir.

 Her kedi, görünüşe göre  en başarılı şekilde etkileşime girdiği insanıyla kendi "kelime dağarcığı"nı geliştirir. Seslerin farklı söylemlerine nasıl tepki verdiğimizi öğrenir ve bunu günlük hayatımıza uyarlarlar.

 

Bu arada, kedilerin isimlerini gerçekten tanıyabildiği ve onu diğer kelime dağarcığından ayırabildiğinin kanıtlandığı Japonya'dan bir araştırma yayınlandı. Kedi deneyi yapan kişiler de benzer sesli kelimelerle kedileri çağırdı, bunun üzerine hayvanlar dikkatlerini giderek  kaybetti. Sadece isimleri duyulduğunda, çoğu, hem sahiplerine hem de yabancılara, baş veya kulak hareketiyle bir tür dikkat veya tanınma gösterdi.

Daha ileri bir araştırmada, sonunda, çok kedili evdeki bireysel hayvanların da bireysel adlarını farklılaştırdığı bulundu.

 

Bu büyüleyici varlıkları her geçen gün daha fazla anladığımızı, sadece bireyselliklerini ve zekalarını hissetmediğimizi, aynı zamanda bilimsel olarak araştırdığımızı ve onları duyarlı ve çok yönlü canlılar olarak algılamayı öğrendiğimizi görmek çok güzel. Kedilerimiz önceden varsayıldığından çok daha zeki ve iletişimseldir - bu yalnızca doğru motivasyona bağlıdır, örneğin Kitty'nin ismine tepki gösterip göstermediği veya sadece yorgun görünüp görünmediği. Sadece bir seslenmeyle anlaşılabilir.

Dil iletişimin ana parçasıdır. Biz insanlar da bize nasıl seslenildiğine dikkat eder, söylemlerden etkileniriz. İsmimizi yumuşak bir söylemle dile getirenlere karşı daha ılımlı oluruz. Diğer canlılar da bizim gibidir. Bu yüzden onları çağırırken söylemlerinize sevginizi katmayı unutmayın.