Kısırlaştırmadan Sonra Kediler Nasıl Davranır?

Kısırlaştırmadan Sonra Kediler Nasıl Davranır?

Kısırlaştırılmış kediler ve erkek kediler daha güvenilir ve daha az agresif olarak kabul edilir. Ama ya kedi, kısırlaştırmadan sonra beklenenden çok farklı davranırsa ve aniden insanlarına ve diğer kedilere karşı saldırgan görünürse? Bunun arkasındaki nedenleri ve bu durumda kedinize nasıl yardımcı olabileceğinizi açıklıyoruz.

Kısırlaştırmanın avantajları dezavantajlarından daha ağır basıyor.

Kedilerin ve erkek kedilerin kısırlaştırılması günümüzde yaygın bir uygulamadır ve uzun zamandır veteriner hekimler için bir rutin olmuştur. Ne de olsa kısırlaştırmanın birçok avantajı vardır: İstenmeyen yavru kedilerden kaçınılır, serbest dolaşan erkeklerle kaza riski azalır, dişilerde ısı stresi ortadan kalkar ve bölge kavgaları nedeniyle daha az yaralanma olur. Kısırlaştırmanın "güzel bir yan etkisi", garip cinsel davranışların neden olduğu olası sorunların da ortadan kaldırılmasıdır. Etiketlemeden kaynaklanan koku rahatsızlığı, cinsel amaçlı miyavlama veya çığlık atma veya rakiplere karşı baskın ve saldırgan davranışlar gibi istenmeyen davranışlar, genellikle kısırlaştırıldıktan  sonra ortadan kalkar. Kısırlaştırılmış kedi ve kısırlaştırılmış erkek genellikle daha sevecen ve sevimli olurlar. Kısacası: Cinsel olarak yönlendirilen meslektaşlarından genel olarak daha memnun görünüyorlar.

 

Kısırlaştırmadan sonra kedinin davranışı değişebilir mi?

Peki ya bu avantajlar kısırlaştırmadan sonra gerçekleşmezse? Ya da daha kötüsü, kedi ameliyattan sonra öncekinden daha agresifse? Kısırlaştırmadan sonra kedinin kişiliğinin olumsuz yönde değişme riski çok düşüktür. Kedilerin veya akşamdan kalmaların kısırlaştırmadan sonra daha gergin, agresif veya korkulu olduğu durumlar muhtemelen çoğu veteriner hekim tarafından bilinmemektedir. Yine de tam da bu korkuya sahip çaresiz kedi sahipleri internet forumlarında konuşmaya geliyor. Neden? Ve ev kaplanınız kısırlaştırma işleminden sonra nasıl tamamen "eski" oluyor? Aşağıdaki metinde bu soruları sizin için cevaplamak istiyoruz.

 

Kısırlaştırmadan sonra kedinin saldırgan davranışının olası nedenleri

kısırlaştırma cerrahi bir işlemdir.

Günümüzde hemen hemen her küçük hayvan uygulamasında kısırlaştırılması ve çoğu uzmanın haklı olarak kedilerin kısırlaştırılmasını önermesi, kısırlaştırmanın cerrahi bir işlem olduğu ve öyle kalacağı gerçeğini gizlememelidir. Yumurta veya spermatik kanalların sadece kapatıldığı veya kesildiği sterilizasyonun aksine, kısırlaştırma gonadların tamamen çıkarılması anlamına gelir. Kedilerde yumurtalıklar cerrahi olarak, kedilerde ise her iki testis de cerrahi olarak alınır.

 

Her operasyonda olduğu gibi kısırlaştırma sonrasında da yara ağrısı ve postoperatif stres oluşabilir. Özellikle her iki yumurtalığın alınması için karın boşluğunun üç ila beş santimetre uzunluğunda bir kesi ile açılması gereken dişi kediler, dikişli yara ve yara izi ile ilgili sorunlara neden olabilir. Akşamdan kalmalarda, skrotumdaki yara genellikle kendi kendine hızla kapanır, ancak burada da genital organ bölgesinde yara ağrısı oluşabilir. Ağrı genellikle birkaç gün sonra geçer, ancak yeni ameliyat edilmiş bir kedi ağrıyı sınıflandıramayabilir ve genellikle agresiftir. Bazı kediler rahatsızlıkları için insanlarını veya evde yaşayan diğer kedileri suçlarlar: Onlara yaklaştığınızda tıslar, kaşınırlar ve pençelerini gösterirler.

 

Metabolizma ve hormon dengesi değişikliği

Kısırlaştırmadan sonra kedi sadece anestezi ve yara ağrısı ile değil, aynı zamanda geniş hormonal değişikliklerle de uğraşmak zorunda kalır. Bazı kedilerde hormonal dengelerinin yeniden dengelenmesi birkaç gün ila birkaç hafta sürebilir. Testislerin veya yumurtalıkların çıkarılmasıyla, daha önce hormonla ilgili davranışlar üzerinde büyük etkisi olan seks hormonlarının üretim yerleri, kısırlaştırma sırasında nihayet ortadan kaldırılır. Uzun vadede bu, vakaların büyük çoğunluğunda kedinin daha sakin olacağı anlamına gelir çünkü artık cinsel döngülerle karışmaz, ancak bunun gerçekleşmesi biraz zaman alabilir. Ameliyattan sonra kedi eskisinden daha stresli görünebilir.

 

Kedinize bu işlemden sonra olabildiğince zaman ayırmalı ve ona sevgi göstermelisiniz.