Korkmuş, Sinirli ve Çekingen Kedilere NASIL YAKLAŞMALI .?
Korkmuş, Sinirli ve Çekingen Kedilere NASIL YAKLAŞMALI .?

Korkmuş, Sinirli ve Çekingen Kedilere NASIL YAKLAŞMALI .?

Kediler kendilerini koruma mekanizmaları çok yüksek olan ve bu alanda kendini çok iyi geliştirebilmiş canlılardır. Dostlarımız korku, agrasyon ya da çekingenlik gibi ruh halleri içindeyken bu halleri tamamen gerçek ve göz ardı edilmeye müsait durumlar değildir. Bazen dışarıda gördüğümüz yardıma muhtaç bir kediye, bazen de olumsuz bir ruh hali yaşayan evcil kedilerimize yaklaşıp onu herşeyin yolunda olduğuna ikna etmemiz gerekebilir. İşte bu gibi zamanlarda kedilere nasıl yaklaşılması gerektiğini sizler için yazdık!

Öncelikle insanlar olarak kedileri anlama sanatı konusunda pek de iyi olmadığımızı kabul etmeliyiz. Buna karşın dostlarımız bizleri anlama konusunda çok daha yetenekliler. Bir kedinin olumsuz ve yaklaşılamaz bir psikoloji içinde olduğunu anlamanın basit birkaç yolu vardır. Tıslama, kafasını geri çekmesi, kuyruğunu vücuduna sarması, kendini tamamen kabartması, kulaklarını geri yatırarak gözbebeklerini büyütmesi kedilerin evrensel dilinde öfke, korku ve savunma anlamlarına gelir. Böyle bir kediye hiç birşey yokmuş gibi yaklaşmak istemezsiniz. Yapıları gereği çok nazik olan kedi dostlarımıza karşı an hislerine göre davranmamız gerekir.

İlk olarak bu negatif hislerin asıl sebebi objektif olarak teşhis edilmelidir. Bir kişi, güven vermeyen mekan, oyun öfkesi ya da travmalar kedilerde görülen olumsuz hislerin başlıca sebepleridir. Bu noktada onu rahatlatmak adına yapılabilecek ilk şey olumsuzluğun nedenini ortadan kaldırmaktır. Sonrasında ince bir ses ile seslenip fazla yaklaşmadan onunla göz göze gelmeye çalışın ve o gözlerinize bakarken gözlerinizi yavaşça kapatıp açın. Bu hareket kedi dünyasında "güvendesin" anlamına gelir. Sonrasında daha da rahatlaması için ona güzel bir ödül maması ikram ederek size yaklaşmasını sağlyabilirsiniz.

Dostlarımızın bazı durumlarda nezaketimize daha fazla ihtiyaç duyacağını unutmayın! Bizlerden çok daha küçük olduklarının farkındalar ve bazen de korkmakta haklılar. Onlara güvende olduklarından emin olana kadar saygı ile yaklaşmak oldukça önemli. Unutmayın ki sevgi ve şefkatin yıkamayacağı hiç bir duvar yoktur!