Maine Coon Kedisi Ve Özellikleri
Maine Coon Kedisi Ve Özellikleri

Maine Coon Kedisi Ve Özellikleri

Maine Coon kedisinin karakteri nasıldır?

Maine Coon’lar iri, doğal ve göz alıcı kedilerdir. Şecereli kediler arasında uzun tüylü tek Amerikan ırkıdır. Kuzey Amerika’nın en eski doğal ırklarından biri olan Maine Coon, Maine eyaletine özgü kabul edilir.

  • Boyutlarına rağmen, Maine Coon kedisi tatlı huylu, nazik ve arkadaş canlısıdır. Hemen hemen herkesle iyi geçinir.
  • Maine Coon, hayatınızı paylaşabileceğiniz güzel ve sevgi dolu bir kedidir. Doğası gereği sosyaldir. Köpeği ve başka kedisi olan büyük, aktif aileler için mükemmel bir arkadaştır.
  • Son derece insan odaklı olsa da, insanlara aşırı bağımlı değildir. Sürekli ilgi istemese de insanlarıyla zaman geçirmeyi sever. Ne yaptığınızı merak ederek peşinizde dolaşır.
  • Çoğu, kucak kedisi olmasa da insanlara yakın durur. Odadan odaya sizi takip eder ve kapıyı kapatırsanız siz çıkana kadar önünde bekler. Maine Coon, iyi bir arkadaş ve dost olur ama “bebeğiniz” olmaz. 
  • Maine Coon’lar rahat ve uyumludur. Diğer bazı ırklar gibi dikey mekan odaklı değildir. Nesneleri yerde kovalamayı tercih eder.
  • Ortalamanın üzerinde bir zekaya sahiptir, bu da onları eğitmeyi nispeten kolaylaştırır.
  • Fiziken yavaş büyür. Mizacı ise hayatı boyunca kedi yavrusu gibi kalır. Bazen yaramazlık yapsa da çok seveceğiniz için onu affetmeniz çok kolay olacaktır.
  • Maine Coon, insanlarla iletişim kurmak için miyavlamak yerine kuş gibi cıvıldar veya sesini titretir.
  • Erkek Maine Coon’lar maskaralık yapmaya daha meyilliyken, dişiler daha ağırbaşlıdır. 
  • Maine Coon’ların çoğu, suyu sever. Diğer kediler sudan kaçarken, Maine Coon suyla oynayabilir hatta yıkanabilir. Su geçirmez kürkleri, onları iyi yüzücüler yapar.

Maine Coon kedisinin fiziği nasıldır?

Maine Coon, Amerika’nın sert kuzeydoğu iklimine adapte olarak gelişmiştir. Maine Coon’ların uzun ve gür kuyrukları vardır.

Maine Coon, büyük kulaklı, geniş göğüslü, iri kemikli, uzun, sert kaslı, dikdörtgen vücutlu, uzun kuyruklu, ve püsküllü geniş ayaklarıyla iri bir ırktır.

Göz rengi, altın sarısından yeşile kadar bir aralıkta değişir. Tüy rengi beyaz ve alaca olanlarda mavi-yeşil çift renk gözlere rastlanabilir.

Boy-kilo aralığı: Maine Coon’lar, 4 ila 5 yaşına kadar tam olgunluğa ulaşmaz. Yetişkinlerin boyu 25 ila 41 cm arasında değişebilir. Kuyruğuyla birlikte 97 cm uzunluğa ulaşabilir. 2010 yılında Stewie adlı safkan bir Maine Coon, 123 cm uzunluğuyla en uzun kedi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir.

Yetişkin dişiler: Dişiler 5-7 kilo arasında olup biraz daha küçük olsa da ortalama bir kediye kıyasla büyüktür.

Yetişkin erkekler: Sağlıklı erkekler genellikle 8-10 kilo arasında olup, oldukça büyüktürler.

Tüy rengi: Maine Coon ırkı, çeşitli renk ve desenlerde mevcuttur. En tipik renkler kahverengi, turuncu, gri tonlarda tekir renkleri (beyazlı veya beyazsız) olup, yanları boyunca mermer gibi koyu desenleri ya da hafif çizgileri bulunur. Son yıllarda, yetiştiriciler siyah, beyaz ve gri tek renk kediler de üretmektedir.

Yaşam beklentisi: 12.5+ yıl

Maine Coon kedisi hareketli midir?

Yavruyken, yetişkinlere oranla daha aktiflerdir. Teşvik edilirse, büyüdüklerinde de oyuncu olurlar. Lazer, toplu kule gibi interaktif oyuncaklar sayesinde egzersiz yaparken, sizinle kaynaşabilir. Ucunda bir ödül varsa yakalamaca, kap-getir, tasmayla yürüme gibi basit istekleri yerine getirebilir.

Maine Coon kedisinin bakımı zor mudur?

Yavru Maine Coon kedilerin tüyleri ince ve kısadır. Olgun Maine Coon kedilerin ise omuz çevresinde kısa; bacaklar, göbek ve gıdıda daha uzun olmak üzere iki katmanlı bir kürkü vardır.

Tüy tipi kedinin rengine ve ailesinden aldığı özelliklere göre değişebilir. Bazılarının günlük tarama ve düzenli bakım gerektiren pamuksu kürkleri vardır.

İpeksi tüyleri olanlar ise görece daha az bakım ister. Kürkü nasıl olursa olsun, düzenli taramaya yavruyken başlanmalı ve buna yaşamları boyunca devam edilmelidir. Maine Coon, ilgiyi ve tımar edilmeyi sever.

Maine Coon yavru kedilerin tırnakları sık sık (haftada bir), yetişkinlerin ise daha seyrek (her 2-3 haftada bir) kesilmelidir. Ağız sağlığı için, düzenli diş fırçalama önerilir.

Maine Coon kedisi nasıl beslenmelidir?

Maine Coon kedisi sağlığına uygun miktarda protein ve besin almalıdır.

  • Protein oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşük, kaliteli bir beslenme önerilir.
  • Maine Coon kediler kısırlaştırıldıktan sonra kilo almaya meyillidir. Yediklerinin kalite ve miktarı konusunda dikkatli olunmalıdır.
  • Maine Coon yüksek kaliteli, düzgün ve dengeli bir şekilde beslenirse, günde yaklaşık 85-100 gram civarında yiyeceğe ihtiyaç duyar.

Tüm kedilerde olduğu gibi, her gün taze ve temiz su vermeniz önemlidir. Kedinizin yeterince su içmediğini düşünüyorsanız, su kabını mamanın birkaç adım ötesine koyun. Kedilerin burunları hassastır ve baskın bir yiyecek kokusu, daha az su içmelerine neden olabilir.

Maine Coon kedisi hakkındaki efsaneler

Maine Coon kedisi hakkındaki en yaygın ancak biyolojik olarak imkansız olan efsane, Maine Coon’un yarı vahşi-evcil kedilerle rakunların çiftleşmesinden ortaya çıktığıdır. Bu efsane, gür kuyruk tüyleri ve rakunvari kahverengi tüylerinden dolayı ırka Maine (eyaletin adı) Coon (rakun) isminin verilmesine sebep olmuştur.

Başka bir efsane ise şöyledir: Marie Antoniette, 1793’teki idamından önce gemiyle ülkeden kaçmayı planlamıştı. Her ne olduysa, kraliçe gemiye hiç binmedi ancak altı değerli Ankara kedisinin de dahil olduğu malları çoktan gemiye yüklenmişti. Gemi kraliçesiz olarak, kedilerle birlikte yelken açtı. Kediler, Maine – Wiscasset’e ulaştı ve burada melezleşip Maine Coon kedisine dönüştü.

Günümüzde çoğu yetiştirici, bugünkü Maine Coon’ların bölgede önceden var olan kısa tüylü yerli kedilerin, denizciler tarafından denizaşırı ülkelerden getirilen uzun tüylü Ankara kedisi gibi bir ırkla çiftleşmesi sonucu ortaya çıktığına inanmaktadır.

Maine Coon kedisi ve sağlığı

Maine Coon’lar için en ciddi tehdit, kedilerde görülen en yaygın kalp hastalığı olan Hipertrofik Kardiyomiyopati’dir (HKM). Maine Coon’larda bu hastalığın kalıtsal olduğu düşünülmektedir. 

Maine Coon kedilerde rastlanan diğer sağlık sorunları:

  • Kalıtsal bir başka hastalık olan spinal musküler atrofi (SMA),
  • Kalça displazisi ve
  • Polikistik böbrek hastalığıdır (PKD)

Sorumlu yetiştiriciler, kedilerine Hipertrofik Kardiyomiyopati (HKM) için hem genetik DNA testi, hem de bir veteriner kardiyoloğu tarafından değerlendirilen periyodik ekokardiyogram testleri uygular. Genetik test tek başına yararlı olsa da araştırmacılar, bu hastalıkla ilişkili birçok farklı DNA mutasyonu olduğuna inanmaktadır.

Yetiştiriciler, çiftleştirme sırasında sadece ekokardiyogram ve HKM mutasyonu (A31P) negatif olan ve kalp hastalığı olmadığı kanıtlanan Maine Coon kediler kullanmalıdır.

İri bir ırk olan Maine Coon kediler, eklem bozukluklarına yatkın olabilir. Yetiştiriciler, çiftleştirdiği kedileri kalça displazisi ve diz kapağı çıkıklığı için de gerekli test ve muayenelerden geçirmelidir. Ek olarak, SMA (spinal musküler atrofi) ve piruvat kinaz eksikliği (bir tür genetik bozukluk) için DNA taraması yapılmalıdır.