Oriental Shorthair Kedisi Ve Özellikleri
Oriental Shorthair Kedisi Ve Özellikleri

Oriental Shorthair Kedisi Ve Özellikleri

Oriental Shorthair

  Büyük kulakları ile ilginç ve bir o kadar da sevimli gözüken Oriental shorthair, ilk bakışta bazı insanların şaşırmasına neden olabiliyor. Peki oriental shorthair kedilerin kökeni nereye dayanmaktadır? Diğer kedilerden farklı ne gibi özellikleri vardır? Kişiliği nasıldır? Bütün bu soruların cevabına ve daha fazlasına gelin birlikte göz atalım.

Oriental Shorthair Kedilerin Kökeni

  Oriental shorthair kedi türünün atalarının siyam kedisidir. İngiliz kedi yetiştiricileri, Siyam kedilerine hayranlık duymuştur ve bu vücut yapısında daha farklı renklerde kediler hayal etmişlerdir. Sonrasında Siyam kedisi, Russian Blue, Abyssinian ve British Shorthair kedi ırklarını kullanarak Oriental shorthair’i ortaya çıkarmışlardır. 1960’lı yıllarda ortaya çıkan Oriental Shorthair kedi cinsi Kedi Hayranları Derneği (Cat Fanciers Association) tarafından 1972 yılında tanımıştır. Irk’ın meşei Amerika Birleşik Devletleri ve Tayland olarak kabul edilmiştir. Oriental Shorthair’in Genel Özellikleri Oriental shorthair’in vücut yapıları siyam kedilerine benzemektedir. Gövdeleri ve kuyrukları uzun olan bu ırkın oldukça zarif gözüktüğünü de söyleyebiliriz. Oriental shorthair’in gözleri badem şeklindedir. Ancak siyam kedilerinin göz rengi maviyken, bu ırkın genelde yeşildir. Kafa yapıları üçgene benzer ve kulakları oldukça büyüktür. Zayıf görünümlerine rağmen Oriental Shorthair’in vücutları kaslıdır ve görünüşlerine göre ağır kedilerdir. Kiloları ortalama 4 ile 6,5 kg arasındadır. Kimi zaman 6,5 kg’dan fazla olanları da görülmektedir.

Oriental Shorthair Kedi Renkleri

  Bu kedi türünün her rengi ve deseni olabilir. Kedi Hayranları Derneği’ne göre ırkta 300’den fazla renk ve desen kombinasyonu görülmektedir. Oriental shorthair kedi ırkının kürkü kırmızı, abanoz rengi, krem, lavanta, tarçın, beyaz, mavi veya beyaz renkte olabilir. Bazen gölgeli desende olanları da görülebilmektedir. Kısacası bu ırkta her türden renk ve desene rastlanabilir.

Oriental Shorthair Kişiliği

  Oriental shorthair sadece görünüş olarak değil aynı zamanda karakter olarak da siyam kedisine benzer. Siyam kedileri gibi oriental shorthair de konuşkandır. İnsanlara oldukça bağlı olan bu ırk yüksek yerlere çıkmaya bayılır. İnsanlara kolay adapte olabilirler. Ancak aileden birinin kaybı ve başka bir aileye sahiplenilmek üzere verilmesi onlar için oldukça zor olur. Bu yüzden bir Oriental kedisi sahiplenmek istiyorsanız onu daha sonra bir başkasına da vermenizi önermeyiz. Zira oluşan travmayı kolay kolay atlatamazlar. Bazen hiç atlatamazlar. Sadece oriental kedilerin değil hiçbir hayvanının terk edilmesini doğru bulmuyoruz. Terk edilmek bütün canlılar için acı vericidir.

  İnsanlara karşı oldukça sevecen olan bu kedilerin diğer insanlarla da iyi anlaştığını söyleyebiliriz. Özellikle çocuklarla iyi anlaşabilen bu kedi ırkı diğer kedilerle ve köpeklerle de anlaşabilir. Oldukça enerjik olan bu kediler çok zekidir.

  Oriental shorthair alerji yapmayan kedi cinslerinden biridir. Tabiki yüzde yüz bunun garantisi verilmez ancak diğer kedilerin yarattığı alerjenleri daha az salgılamaktadır. Buna ek olarak Oriental shorthair diğer kedilere göre daha az tüy dökmektedir. Bu yüzden Oriental shorthair daha az veya hiç alerji yapmamaktadır.