Peterbald kedisi  Ve Özellikleri
Peterbald kedisi  Ve Özellikleri

Peterbald kedisi Ve Özellikleri

Fiziksel özellikleri

Peterbald kedileri nadir ve popüler bir kedi türüdür.  Bu kedi türünü diğer birçok tüysüz kedi türünden daha özel yapan şey ise tamamen tüysüz ve neredeyse tüysüz kedi geninin daima yavrulara aktarılmamasıdır. Peterbaldlarda ise 4 yavru kediden birinin tüysüz genine sahip olduğu tespit edilmiştir.  Peterbaldların tüy uzunluk yelpazesi tamamen tüysüzden kısmen tüysüze değişiklik göstermesi birçok hayvan severin ilgisini ve dikkatini çekmektedir.

Peterbaldların tüyleri değişik biçimlerde olabilir. Sıralanması gerekirse peterbaldın tüy çeşitliliği aşağıdaki gibidir:

  • Tamamen tüysüz
  • Neredeyse tüysüz
  • Oldukça kısa şeftali kabuğundaki tüylerle kıyaslanabilecek kadar ince tüylü
  • Son derece yumuşak ve ince farklı uzunlukta tüylü
  • Uzunlukları farklı dalgalı ya da lüle gibi tüylü
  • Normal kısa tüylü kedi tüyü

Peterbaldlar diğer birçok tüysüz kedinin aksine tüyleri olduğunda bile hala tüysüzlük geni taşıdıkları için peterbald üretimi için çiftleşmeye devam edebilir. Unutulmaması gereken önemli bir peterbald tüy bilgisi ise olgunlaştıkça tüylerinde değişim gözlemlenmesi olağandır.

Olağandan iri ve yuvarlanmış kulakları, üçgen suratları ve yine olağan dışı iri gözleriyle peterbaldlar çarpıcı bir görünüme sahiptir.

Sağlık

Çok yeni bir kedi türü olduğu ve birçok kedi topluluğu tarafından yeni kabul edildiği üzere henüz yeterli araştırma ve gözlenme fırsatı olmadığı için peterbaldların herhangi bir genetik rahatsızlığı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Karakteri ve genel huyları

Peterbaldlar köpeğimsi karakterleri ile bilinirler. İnsanlarla vakit geçirmekten hoşlanırlar. Sosyal kedilerdir. Sizi gün içinde ev içinde sürekli takip edecek ve siz durduğunuzda çevrenizde kendisini meşgul edecek oyunlarla vakit geçirecektir. Arkadaş canlısı ve oyuncu bir kedidir. Zekidirler, kediler için üretilen zeka oyunlarıyla vakit geçirmeye bayılırlar.

Eve gelen misafirleri sıcak karşılarlar. Onları tanımak ve oyun oynamak onlar için keyifli bir aktivite haline gelecektir. Meraklı bir dopası olan peterbaldlar küçük çocuk ve bebeklerle de iyi anlaşıp onlarla deyim yerindeyse saatlerce maceraya çıkmaktan çok hoşlanacaklardır.

Uzun süre yalnız bırakılmaktan hiç hoşlanmazlar.

Tarihçesi

Peterbaldlar yeni sayılan bir kedi türüdür. İlk olarak 1994’de keşfedilen bu Rus kedisidir. Rus kedi yetiştiricileri tarafından avrupaya üretim için gönderilen peterbaldların yavrularının bazılarının tamamen tüysüz olduğu ve tüylü doğanlarınsa yaşı ilerledikçe tüylerini dökerek tüysüz görünüm elde ettikleri farkedildi.

Şu anda tüy bakımından farklılıklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olunabilinmesi için genetik çalışmalar yürütülmektedir. Bu arada, kedi yetiştiricileri ve hayranları bu gizemli kedinin dünyadaki eşsiz ve aranan hayvanlar arasında olduğundan emindirler.

Bakımı

Peterbaldların tüy bakımı onun tüylerinin şekline göre bireysel olarak tasarlanmalı ve uygulanmalıdır. Tüysüz ve kısmen tüysüz peterbaldlar taranma ihtiyacı duymazlar ama ayda bir yıkanması gerekir. Olması gerekenden daha sık yıkarsanız ciltlerinde kuruluğa sebep olabilirsiniz. Bu yüzden banyo zamanının gelip gelmediğini kedinizi dikkatlice takip ederek özenle karar vermeniz gerekir.

 

Günlük diş bakımı çok önemlidir. Her kedi dişlerinin fırçalanmasına sıcak bakmaz, ama eğer daha yavruyken onu alıştırma fırsatı bulduysanız bu konuda çok problem yaşamayacaksınız. Eğer günlük diş bakımını yapamıyorsanız haftada bir kerede, hiç temizlenmemesinden daha iyi olacaktır. Lütfen kedinizle ilgilenmekten pes etmeyiniz.

Tüysüz peterbaldlarda bazen kirpik olmadığı için gözlerinin bakımı çok önemlidir. Kirpikleri olmadığı için çok fazla kir ve toz gözlerine kaçacaktır. Eğer peterbaldınızda kirpik azlığı yada eksikliği farkederseniz düzenli göz bakımını yapmalısınız. Peterbaldların göz etrafını yumuşak ve nemli bir bez yardımıyla yavaşça silebilirsiniz. Olası bir enfeksiyonu taşımamak için sağ ve sol gözleri için farklı bez kullanmanız çok önemlidir.

Aynı şekilde bazı peterbaldların kulaklarında da tüy azlığı yada tüysüzlük gözlenebilir. Bu durumda düzenli kulak bakımını üstlenmeniz gerekmektedir.

Tüysüz kedilerin hava sıcaklığı değişimlerinden daha fazla etkilendiğini unutmamalısınız. Yazın dışarıda ya da pencere kenarında, balkonda vakit geçiren peterbaldların güneş koruyucuya ihtiyaçları vardı. Ve aynı şekilde kışın vücut ısılarını yüksek tutabilmek için onların bedenlerine uygun özel tasarlanmış bir elbise ile onlara destek sağlayabilirsiniz.