Scottish Fold kedisi  Ve Özellikleri
Scottish Fold kedisi  Ve Özellikleri

Scottish Fold kedisi Ve Özellikleri

Scottish Fold, bir kedi ırkıdır. Genellikle gri tonlarında olan Scottish Fold, 1961 yılında İskoçya'da William Ross adındaki bir çiftçi tarafından fark edilmiştir. 1966 yılında kulak kıkırdağındaki bir mutasyon sebebiyle küçük ve içe doğru kıvrık kulak yapısı ile ünlenmiş olup GCCF (Governig Gouncil of the Funcy) tarafından kayıt altına alınmıştır. CFA (Cat Fanciers Association) tarafından, 1978 yılında şampiyonluk kazanmış olan Scottish Fold, en sevilen ve bakılan ırklar arasında yerini almıştır. 1980 yılından beri de ayrı bir kedi ırkı olarak kabul edilmiş ve ACF, CFF, CFA gibi birçok organizyon tarafından da kayıt altına alınmıştır. Diğer ırklara göre çok farklı kulak yapısına sahip olan Scottish Fold, 1960'lı yıllarda ”Governing Council of the Cat Fancy” adlı kuruluş tarafından resmi olarak kedi ırkı olarak kayıt edilmiştir. Kayıt edildikten 10 yıl sonra kulağındaki farklı yapının enfeksiyonlar ve genetik bozukluklardan kaynaklandığı tespit edildiği için, hastalığın genetik olmasından dolayı kayıt ve kabul işlemleri durdurulmuştur. Bazı kaynaklara göre bu ırkın British Shorthair'den geldiği kabül edilir.

Scottish Fold cinsinin başlıca özelleri ise şunlardır:

  • Tüyleri kısadır, ancak Scottish Fold longhair isimli uzun tüylü bir türü de vardır.
  • Tüyleri çok çeşitli renklerde olabilir. Bu ırkta sıkça görülen tüy renkleri arasında tekir, tekir-beyaz, krem, duman, portakal sayılabilir.
  • Göz renkleri tüy renklerine bağlı olarak değişiklik gösterir, genellikle bakır ve altın renkli gözlere sahip olsalar da mavi veya yeşil gibi farklı göz renkleri de görülebilir.
  • Scottish Fold kedilerin gözleri orta büyüklükte, kafaları yuvarlak biçimlidir.
  • Ağırlıkları ortalama 3–5 kg arasındadır.
  • Ortalama yaşam süreleri 11 ile 14 yıl arasındadır.

Scottish Fold cinsi kedilerin karakterleri ise uyumlu, sakin, oyuncu ve cana yakındırlar. Kendi başlarına kaldıkları zaman bile oyun oynayarak vakit geçirirler.

Scottish Fold Kedisi Tüy Döker mi? Bakımı Nasıl Yapılır?

İki farklı tüy yapısında scottish fold vardır. Long hair ve short hair. Kısa tüylü scottish fold kedisinin bakımı daha kolaydır. Kısa tüylü olmasından dolayı haftada 1 kez taranması yeterlidir. Tüy dökme problemi minumumdur. Long hair scottish fold kedisinin bakımı nispeten zordur. Haftada 2-3 kez taranması gerekmekterdir.

Scottish Fold Kedisinin Çocuklar İle Arası Nasıldır?

Sessiz ve sakin olarak bilinen Scottih Foldların ev halkı ve çevresiyle ilişkisi yakındır. Çocuklarla vakit geçirmekten çok hoşlanırlar ve onların sevgi gösterisinden kaçmazlar. Çevresiyle kolay iletişim kurabilen bu akıllı kedi türü çocuklarınızla arkadaş olup, oyunlar oynayabilir.

Scottish Fold Kedileri Sağır mı? Kulak Yapıları Nasıldır?

Scottish Fold Kedilerinin kıvrık kulaklarında bazen akıntı oluşsa da, bu sorun teşkil etmez ve sanılanın aksine Scottish Fold Kedilerinde sağırlık tespit edilmemiştir. 

Scottish Fold Ne Kadar Yaşar?

Scottish Fold kedi cinsi ortalama ömrü 12-16 yıl arasındadır. Yine de bakılma şekli ve yaşam koşullarına göre değişkenlik gösterebilir.

Scottish Fold Hangi Kuru Mamalar ile Beslenir ?

Tüylü dostunuzun beslenmesi kısırlaştırılmış olmasına ya da olmamasına göre değişecektir. Kedinize en uygun kuru mama çeşidini seçmeden veteriner hekiminize de danışabilirsiniz.