Sibirya Kedisi Ve Özellikleri
Sibirya Kedisi Ve Özellikleri

Sibirya Kedisi Ve Özellikleri

Sibirya Kedisi

Güçlü ve hareketli yapısı ile buz gibi Sibirya ormanlarının minik aslanı Sibirya Kedisi, en soğuk hava koşullarında bile kalın kürkü ve güçlü yapısı ile dayanıklılığını konuşturmaktadır. Tarihi M.S. 1000 yılına kadar uzanan Sibirya Kedisi, ilk olarak 1870 yılında kayıtlara geçmiştir. 1884 yılında Amerika’daki kedi şovlarında sergilenmesi ile kısa süre içerisinde tüm dünya üzerinde büyük bir popülerliğe kavuşan bu kedi, 1990 yılında tüm dünyaya ihraç edilmeye başlanmıştır. Sibirya Kedisi sahiplendirme çok yaygın bir durum değildir ve ne yazık ki fiyat karşılığında üreticileri tarafından satılmaktadır. Dağcı kedi olarak da anılan Sibirya kedisi, tırmanış konusunda büyük bir ustadır. Aynı zamanda pek çok kedinin aksine yüzmek konusunda oldukça iddialıdır. Olgunlaşma dönemi bir hayli uzun olan bu kediler, 4-5 yaşlarına kadar yavru kedi kıvamındadır. Çocuk ruhlu kişiliği ile ev ortamına çabucak ısınır ve ailesine büyük önem verir.

Sibirya Kedisi Özellikleri ve Vücut Yapısı

Kökeni: Sibirya

Karakteri: Dayanıklı, Hareketli, Sevecen

Tüy Rengi: Çikolata, Tarçın, Karamel, Tekir

Gövde: Büyük

Kürk Yapısı: Uzun

Kuyruk: Uzun, Tüylü

Sibirya Kedisi Karakteri ve Özellikleri

Sevecen, eğlenceli ve çocuk ruhlu bir kedi türü olan Sibirya Kedisi, kalın kürkü sayesinde dondurucu soğuğa bile dayanabilmektedir. Pek çok kedinin aksine su görünce dayanamayan Sibirya Kedisi hemen suya atlar ve üstün yüzücü marifetlerini gösterir. Aynı zamanda evde herhangi bir musluk akarsa, derhal yanında yerini alır ve oyun oynamaya başlar. Ev ortamına çok kolay bir şekilde alışabilen bu kediler sahibi ile derin bir bağ kurar. Doğası gereği zeki ve akıllı bir ırk olan Sibirya Kedisi, sahibinin dediği her şeyi hemen anlar. Hareketli yapısından dolayı oldukça hızlı ve çevik hareketlerde bulunur. Sahibi ile dolaşmayı çok seven bu kedilere tasma eğitimi vererek dışarıya yürüyüşe ve alışverişe götürebilirsiniz. Aynı zamanda araba ile seyahate çıkmaktan büyük keyif alır. Üstün tırmanma yeteneği sayesinde ev içerisinde sürekli olarak yüksek noktalara çıkar ve ev halkını yukarıdan izler. Köpekler gibi at-getir tarzı oyunları oynamayı sever. Sahibine sıkı sıkıya bağlı olduğu için ev içerisinde onu takip eder ve neler yaptığını inceler.

Sibirya Kedisi Bakımı

Sibirya Kedisi yoğun ve uzun tüy yapısı bakımından haftada 2-3 kere taranma ihtiyacı duyar. Eğer taranmazsa cildi hava alamaz ve açık yaralar meydana gelir. Bunun haricinde ölü tüylerin arınması için tarak ve fırçalar ile tarama işlemi asla aksatılmamalıdır. Tüm bunlar dışında tüyleri sık döküldüğü için etrafının temizlenmesi büyük önem taşımaktadır. Yaşadığı ortama ve yemek yiyip su içtiği kapların temizliğine özellikle dikkat etmektedir.

Vücut Yapısı

İri ve kalın tüylü bir kedi türü olan bu kedi, diğer pek çok kedi ırkına göre daha büyüktür. Tüyleri çift katlıdır. Oldukça uzun ve yumuşaktır. Oldukça parlak tüyleri kahverengi, tekir, beyaz ve karamel renklerinde görülebilir. Güçlü ve dayanıklı vücut yapısı ile hemen her yere tırmanabilir. Tüm hava şartlarında yaşayabilir. Dişi Sibirya Kedileri, erkeklere göre daha küçüktür. Kafası, vücuduna nazaran daha büyüktür. Suratlı kemiklidir. Kulakları orta uzunluktadır. Boyun bölgesindeki tüyler, vücudunda sakal görünümü taşımaktadır.

Çocuklar ve Hayvanlarla İlişkisi

Küçük çocuklarda dahil olmak üzere Sibirya Kedisi çocuklar ile mükemmel bir şekilde anlaşır. Çocuklara karşı nazik olduğu için sorun çıkarmaz ve onlarla oyunlar oynar. Çocuklu aileler için mükemmel birer tercihtir. Çocuklar gibi hayvanlarla da iyi geçinen Sibirya Kedisi, neredeyse tüm kedi ve köpek ırkları ile bir arada tutulabilir. Hayvanlara karşı hoşgörülü olan bu kediler, eğer sergilediği tutumu karşısındakinden görmezse hırçınlaşabilir. Bu yüzden kontrollü olmakta fayda var.

Sibirya Kedisi Sağlık Durumu

Dayanıklı yapısı gereği en sağlıklı kedi ırklarından olanbu cins, bilinen hiçbir kalıtsal hastalığa yatkınlık göstermemektedir. Tabii bu durum sizi rahatlatmasın. Yine de Sibirya Kedisinin tüm veteriner kontrolleri ve aşıları düzenli olarak yapılmalıdır. Sağlıklı bir Sibirya Kedisi 15 yıla kadar yaşayabilir.

Sibirya Kedisi Eğitilebilir mi?

Akıllı bir ırk olmasından dolayı eğitilebilirliği yüksek olan bu akıllı kedi, bu yönden köpeklere benzetilmektedir. At-getir tarzı oyunları sevdiği için oyun esnasında kolaylıkla eğitim gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda dışarıya çıkmaktan keyif aldığı için tasma eğitimi vermeniz iyi olacaktır.