Somali Kedisi Ve Özellikleri
Somali Kedisi Ve Özellikleri

Somali Kedisi Ve Özellikleri

Somali Kedisi Tarihi

Somali Kedisi, Habeş Kedisi ile çok benzerlik gösteren bir ırk. Habeş Kedisinin uzun tüylü versiyonu olarak bilinen bu ırk çekinik gen olan uzun tüy genlerinin baskın hale getirilmesi sayesinde üretildi.

1900’lü yıllarda uzun tüy geni keşfedilmiş olsa da bu tarihten sonra üzerinde yapılan araştırmalar ancak 1960’lı yıllarda sonuç verebildi. Bu tarihten sonra Habeş Kedilerinin daha farklı yetiştirilmeye maruz bırakılması ile birlikte, uzun ve kabarık tüyleri ile ilgi çeken Somali Kedisi ortaya çıktı.

 

İlk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilen Somali Kedisi burada ciddi anlamda popülerlik kazandı. Çok ilgi çeken bu ırk zaman içerisinde Avrupa’ya da götürüldü. Bugün Somali Kedilerinin uluslararası kedi dernekleri tarafından yeni bir ırk olarak tanınıp tanınmayacağı konusunda tartışmalar halen devam ediyor.

Somali Kedisi Görünüm

Somali Kedisi tıpkı Habeş Kedisine benzeyen vücut yapısına sahip. Habeş Kedisinden ayrılan tek nokta tüy uzunluğu. Yetiştirme esnasında baskınlaştırılan uzun tüy geni, Somali Kedisinin çok kabarık ve sevimli tüylere sahip olmasını sağlıyor.

Dişi Somali Kedileri dört kilogram ağırlığa kadar ulaşabiliyor. Erkek Somali Kedilerinde bu rakam beş kilograma çıkmakta. Kabarık tüylü olması nedeniyle büyük bir kedi ırkı gibi görünüyor olsa da aslında bu kediler orta boy kedi ırkları arasında görülüyor.

 

Somali Kedileri atletik bir gövdeye sahip. Bu yapıya sahip olan diğer kedi ırklarında olduğu gibi bu kedilerde de uzun bacaklar görülüyor. Geniş ve büyük gözlere sahip olan kedinin göz rengi fazlasıyla değişken olabilmekte.

Kürkleri oldukça yoğun olan Somali Kedilerinin boyun kısmında tüy oranı daha az görülmekte. Kürk rengi değişken olsa da nadiren birden fazla renge sahip Somali Kedisi ile karşılaşılıyor. Bunun dışında, tek renkli olan kedilerde farklı tonlarda kürk görmek mümkün. Somali Kedilerinin en karakteristik rengi kahverengi olarak bilinmekte. Çoğu kedinin bu renge sahip olmasının sebebi gen yapılarından kaynaklanan bir tür pigment mutasyonu olarak belirtiliyor.

Somali Kedilerinin kürkleri doğdukları anda farklı desenlerde ve renklerde görülebilmekte. Bu kedilerin özgün renklerine kavuşması altı haftayı buluyor. Kediler büyürken kürk renkleri de desenleri de değişmekte.

Somali Kedisi Kişiliği, Karakteri ve Mizacı

Somali Kedisi çok hayat dolu ve enerjik bir mizaca sahip. Oyun oynamaktan çok hoşlanan bu ırk ev içerisinde sahipleri ile birlikte vakit geçirmeyi de seviyor.

Kediniz ile küçüklükten itibaren kurduğunuz bir bağ olması durumunda ev içerisinde devamlı sizi takip ettiğini görebilirsiniz. Yaptığınız her işe büyük bir merak ve ilgi ile yaklaşacak olan Somali Kedileri gün içerisinde göstereceğiniz her türlü ilgiyi seve seve kabul edecektir.

 

Zeka gerektiren oyunları oynamayı çok seven Somali Kedileri özellikle interaktif oyuncaklardan çok hoşlanıyor. Uzun saatler boyunca sıkılmadan bu tarz oyunları oynayabilen kediler enerjilerini atmalarına yardımcı olacaktır.

Somali Kedisi ev içerisinde beslenebilen bir ırk olsa da sahip olduğu özgürlükçü karakter nedeniyle açık havada dolaşmaya ihtiyaç duyabilir. Apartman yaşamı için pek uygun bir ırk olmayan Somali Kedileri çoğu zaman bahçede besleniyor. Eğer güvenli ve çevreden zarar görmeyeceği bir bahçeniz varsa kedinizi serbest bir şekilde bırakabilirsiniz. Ağaçlara tırmanmak, etrafta koşmak kedinizi fazlasıyla mutlu edecektir.

Somali Kedileri küçük yaşlardan itibaren alıştırılmaları durumunda tasma ile de dolaştırılabiliyor. İnsanların az olduğu parklarda veya doğa içerisinde kedinizi dolaştırabilirsiniz.

Somali Kedilerinin çocuklar ile iyi anlaştığı bilinmekte. Ancak her kedinin kendine özgü bir karakteri olacağını unutmamalısınız. Somali Kedisi de dahil olmak üzere herhangi bir kediyi özellikle küçük çocuklar ile yalnız bırakmamanız tavsiye edilmekte.

Somali Kedisi Sağlık

 

Somali Kedileri, FNI adı verilen bir kan hastalığına fazlasıyla yatkın bir ırk. Bu hastalığın tedavisi başka bir kediden alınacak kan ile mümkün. Eğer kedinizde bu tarz bir hastalık bulunuyorsa mümkün olduğu kadar erken tespit edilmesi çok önemli. Kedinizin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için mutlaka düzenli veteriner kontrolünden geçmesi tavsiye ediliyor.

Bunun yanısıra, PRA adı verilen bir retina hastalığına yatkın olan Somali Kedileri ilerleyen yaşlarda körlük ile karşılaşabiliyor. Gece körlüğü ile kendini belli eden bu hastalık kedilerde altı yaşına kadar çok zor tespit edilmekte. Bu nedenle, özellikle ilerleyen yaşlarda kedinizin düzenli veteriner kontrollerinden geçmesi çok önemli.

Somali Kedileri birden fazla genetik hastalığı taşıyabilen bir ırk. Bu nedenle sahipleneceğiniz kedinin sağlıklı bir soydan geldiğinden emin olmanız tavsiye edilmekte.

Somali Kedisi Beslenme

Somali Kedileri herhangi bir özel diyete ihtiyaç duymamakta. Kilo alma potansiyeli oldukça düşük olan bu ırk kaliteli mamalar ile beslendiği sürece herhangi bir problem yaşamayacaktır.

Somali Kedisi Bakım

 

Somali Kedilerinin tüyleri dolaşmaya ve düğüm olmaya müsait olsa da bakımı oldukça kolay. Haftada bir kez taramanız hem kediniz ile aranızdaki bağların gelişmesini sağlayacak hem de kedinizin sağlıklı bir kürkü olmasına yardım edecektir.

Haftalık taranma ihtiyacı dışında kedinizin herhangi bir özel bakıma ihtiyacı yok.

Somali Kedisi Karakteristik özellikler

  • Çocuk Dostu: 4/5
  • Apartman Yaşamı: 1/5
  • Kilo Alma Potansiyeli: 1/5
  • Genel Sağlık: 2/5
  • Zeka: 5/5
  • Kaçma eğilimi: 3/5
  • Tüy dökümü: 2/5
  • Oyunculuk: 5/5
  • Köpek dostu: 3/5
  • Enerji seviyesi: 5/5