Tekir Avrupa Kedisi Özellikleri

Tekir Avrupa Kedisi Özellikleri

 Kökleri çok uzun zamana dayanan Tekir kediler bugün birçok yönden bilinmektedir. Bir melezle karıştırılması kolay olsa da soyağacı olan safkan bir hayvandır. Bu kısa makalede Avrupa kedisinin tüm niteliklerini ve özelliklerini keşfedin.

Ortak ev veya sokak mestizosuna benzerliğine rağmen Avrupa kedisi, uluslararası kabul görmüş bir soyağacı ile her bakımdan safkan bir örnektir. Bu kedi aynı zamanda bir tekir kedi olarak bilinir.

Herhangi bir enlem, iklim ve çevreye ve muhtemelen görünümüne uyum sağlama konusundaki olağanüstü yeteneği sayesinde orantılı ve abartılı morfolojik ayrıntılardan yoksun (diğer ırkların çoğunda olduğu gibi), bugün Avrupa kedisi en yaygın olanıdır.

Başlıca özellikleri;

Görünüşü

Güçlü pençeleri, büyük bir kafası ve yuvarlak uçlu düz, aralıklı kulakları olan sağlam ve kaslı bir kedidir. Gözleri yuvarlaktır, genellikle kürkle aynı renktedir: kahverengi ve gri kediler soluk yeşil, kırmızı tüylü olanlar da açık kahverengi renklere sahip olabilir.

 

Tüyden bahsetmişken, Avrupa kedisini bu kadar özel yapan şey tam olarak özgünlüğü ve çeşitliliğidir. Farklı renk ve tonlarda (özellikle gri, kahverengi, maun ve açık kahverengi) gölgeli bir arka plan üzerinde benekleri vardır. Çizgiler az ya da çok koyu ve ince olabilir. Gümüş kaplamalı (gümüş taban ve kontrast noktalar) ve dumanlı (çok koyu gölgeli beyaz-gümüş astar) görünümleriyle özellikle kedi yarışmalarında takdir edilen daha zarif  olarak kabul edilenlerdir.

 

Karakter

Avrupa kedisi sevecen, uysal, meraklı ve oyun aşığıdır, bu nedenle özellikle çocuklar, yaşlılar ve diğer evcil hayvanlarla bile aile hayatı için uygundur. Evinde zıplayarak, koşarak ve meşhur “pusu” yaparak serbest bıraktığı  vahşi avlanma içgüdüsünü hayatı boyunca korur.

 

Avrupa kedisi çok zeki bir hayvan olduğu için konforlu yataklar ve kanepelerden oluşan ev yaşamını, garantili yiyecekleri, insan sevgisini de çok takdir eder. Bu ilgilerine sakin bir mizaçla karşılık verip, temizliğe büyük özen gösterirler. Çok az bakım gerektiren kalın ve parlak  kürkleri, tüy dökme döneminde ölü tüyleri çıkarmak için sadece birkaç fırça ile karşılık verir.

 

Bakımı ve Beslenmesi

Avrupa kedisinin beslenmesi diğer evcil kediler gibi çok dikkat gerektirmez. Ancak oldukça açgözlü oldukları için aşırı kilo alabilme durumlardan dolayı gereğinden fazla yemesine izin vermemeye dikkat etmelisiniz.