Tonkinese Kedisi Ve Özellikleri
Tonkinese Kedisi Ve Özellikleri

Tonkinese Kedisi Ve Özellikleri

Tonkinese Kedisi Tarihçesi

Bu yavrucakların kendi isimleri çok fazla bilinmez. Tipik bir siyam kedisi görünümüne sahip olduğundan Siyam kedisiyle karıştırılır. Gerçi zaten Siyam soyundan geldiği bilinir. Zira kökeni çok eski yüzyıllara dayanan çocuklarımız; Siyam kedisi ile Birman kedisi melezlemesi olarak özellikle bu şekilde üretilen kedi ırkıdır. Aslında daha küçük boyutlarda, yani “büyümeyen kedi” formunda bir kedinin olması beklenirken, genotip olarak beklenenden çok daha farklı bir kedi ortaya çıkmıştır. İlk olarak ne zaman üretildiği bilinmemekle birlikte, Tonkinese kedisi, 1800’lerin başında Tayland’dan Amerika’ya getirilmiştir. 1880’lere kadar çoğalma adına iyi bir ivme yakalayamadığından artık sayıca epey azalıp nesli tükenme noktasına kadar gelmiştir. Vietnam’da bulunan Tonkin Körfezi’nin adını almış olmasına rağmen bu ülkeyle hiçbir alakasının olmaması oldukça garip bir mevzudur. Niçin böyle bir esinlenme olmuş, orası bilinmiyor.

Sevimli dostlarımız; sayıca azalıp daha da ilgi çeken bir konuma geldiğinde artık ona “çikolata siyamı” deniyordu. Çünkü ağzının etrafını çevreleyen tüylerinin rengi tam bir çikolata rengindeydi.

1950’li yıllara kadar tam bir kimlik kazanamadan ve tüm üremedeki eksikliklere rağmen hayatta kalmayı başaran Tonkinese türü; o yıllarda Amerika’da popülerliğini iyiden iyiye arttırmaya başlamıştı. 1960 yılında doktor Joseph Thompson tarafından özel bir ilgiyle araştırılan ve farklı bir cins olduğunu resmi olarak kanıtlama yoluna giden minik patililer artık tüm Avrupa’ya ithal edilmeye başlanmıştı. Özellikle İngiltere’de çok fazla dikkat çeken bu tür, muhtemelen iklim ve diğer çevre koşullarından dolayı geçirdiği doğal mutasyonlar sonucu koyu renklerinin büyük bir kısmını kaybetmiş oldu.

Uzun uğraşlar, bitmek bilmeyen gen havuzu araştırmaları, çeşitli rivayetlerle ilgili tartışmalar sonrasında 1967 yılına gelindiğinde bazı kuruluşlar tarafından kabul görmeye başlayan Tonkinese, henüz hak ettiği kimliği kazanamamıştı.

1971 yılında Kanada’da tafsilatlı araştırmalar sonucu artık farklı bir ırk olduğu kabul edildi. Ve bu bir ilk olmuştu. Nitekim 1980’li yıllarda artık bazı derneklerin epeyce sahiplenmiş olmasına karşın hâlâ yeni bir tür olduğu evrensel resmî kayıtlara geçmiş değildi. Cat Fanciers’ Association (CFA) tarafından 1984 yılında türüyle ilgili şampiyonluk kazanmış oldu.

Yıllar boyu süren çekişmeli yaklaşımların sonuna gelindiğinde, yani 2001 yılında artık resmî birimlerce bir cins statüsü alıp varlığını tescillemiş olan minikler, günümüzde oldukça bilinen ve sevilen kedilerdendir.

 

Tonkinese Kedisi Karakteristik Özellikleri

  • Sadıktır: Sahibine karşı hem oldukça sadık hem de çok bağlıdır. Sevdiği kişiye her ortamda benimser ve sıcak bir tarzda yaklaşım gösterir.
  • Konuşkandır: Ona kulak kabartacağı şekilde laf atarsanız size adeta laf yetiştirir gibi miyavlamalarıyla karşılık verir.
  • Oyuncudur: Sahibine düşkün olduğu kadar, onun oyunlarına eşlik etmek isteyen herkesle oyun oynayacak kadar oyun tutkunudur.
  • Meraklıdır: Yeni yerler ve yeni şeyler keşfetmeye bayılır.
  • Yaramazdır: Yaramaz demek, kelime anlamıyla tam bir afacan olduğunu anlatmak için çok uygun olacaktır. Çünkü gözünün gördüğü her şeye dokunmak, her çekmeceyi açmak ister. Ve tabi ki yeni keşifler yaparken her yeri dağıtmak konusunda oldukça cüretkârdır.
  • Duygu durum dalgalanmaları yaşadığında bunu size yansıtmaktan çekinmez. Mutsuz ya da depresif olduğunda kendisini çekmesi ve o aşırı kıpırtılı kedinizin birden durgunlaşmasıyla bunu anlarsınız.
  • Yalnız kalmak onlar için kabustur. Sosyal ve aktif yapıda oldukları için yanlarında sürekli olarak bu aktifliklerine eşlik edecek birisini isterler.

Çocuklar ve Evcil Hayvanlarla İletişimi

Tonkinese kedisi, oyun delisi ve insan canlısı sevecen bir kedi olduğu için, özellikle çocuklarla çok iyi bir iletişim halindedir. Lider ruhlu ve isteklerinde baskın bir karaktere sahip olmasına rağmen hırçın ya da sert sayılacak hareketlerde bulunmaz. Hal böyle olunca herkes tarafından sevilen ve hemen hemen herkesi her şeyi de seven bir kedi olan bu tür, aranan bir kedi türü olarak karşımıza çıkar.

Özellikle yalnız kalmaktan nefret ettikleri için ve yanında her an bir insanın hazır bulunması pek de mümkün olamayacaksa bir kedi ya da köpekle çok iyi arkadaşlık eder. Ancak kendisinden daha baskın ya da daha yaramaz bir evcil hayvan hem onu ve diğer hayvanı hem de sizi yıpratacaktır. Ama uyumlu bir evcil hayvanla birarada yaşaması herkes için keyifli bir durum olur.

Tonkinese Kedisi Fiziksel Özellikleri

Görsel olarak ele aldığımızda, küt, kısa ve yumuşak tüyleri harika görünür. Estetik bir görsel açı sergileyen uzun ve kıvrık kuyruğundaki tüylerde renk dalgalanmaları vardır. Açıklı koyulu dizilmiş adeta gölgeli bir görüntü oluşturur.

Tonkinese kedileri, ince tüylü olduğu halde; tüylerinin gürlüğü ve yapısından dolayı sık bir dizilime sahiptir. Atası olan siyam kedisine çok fazla benzer. Melez gözle uzaktan yakından alakası yoktur, genelinde mavi göz renginin hâkim olduğunu söyleyebiliriz.

Minik patileri, asil görünümüne eşlik eden en sevimli detaylardandır. Bu nazik çocuğu keşfettikçe her anlamda hayranlığınız kesinlikle artacak.

Görünüm ve Vücut Yapısı

Tatlı çocuklarımız; zayıf, ince, uzun ve zarif vücutlarıyla gönülleri fetheden inanılmaz kibar yapılı kedilerdir. Tüylerindeki koyu tonların zaman içerisinde azaldığını ve yer yer yok olduğunu ifade etmiştim. Doğduğu ve yaşadığı ortamın iklim şartlarına göre tüylerinin boyu ve renkleri değişkenlik gösterir. Soğuk iklimde bu türün tüyleri daha koyu renklerde olurken, sıcak iklimde daha açık renklerde tüyleri vardır. Sırt, kulak ve burun hatları daha koyu geçişli renklerdedir. Bu geçiş bazen kirli bir görüntüye varacak kadar koyu ve etrafı geniş bir yayılım içinde olabilir. Genelde vizon ve gri rengine daha çok rastlanırken, çok daha farklı renklerde olanları da mevcuttur. Bunlar:

  • Doğal vizon rengi
  • Şampanya rengi
  • Kahverengi- Platin rengi
  • Kahverengi- Vizon rengi
  • Mavi
  • Mavi- Vizon rengi
  • Uçuk Mavi
  • Açık pembe – Pudra