Yeni Doğmuş Yavru Kedi Bakımı Bilinmesi Gerekenler
Yeni Doğmuş Yavru Kedi Bakımı
Sokağın bir köşesinde yeni doğmuş bir yavru kedi gördüyseniz, kedi de tek başınaysa bu her zaman onun annesi tarafından terk edildiği anlamına gelmez. Hiçbir kedi yavrusunu kolay kolay bırakmaz. Bu yüzden yavru kedinin terk edildiğini düşünmeden önce gözlem yapmak gerekir. Belki anne kedi geri dönebilir. Anne kedi döndüğünde yavrusunu bulamazsa, yaşayacağı endişe ve üzüntüyü göz önünde bulundurularak, asla kedinin terk edildiğinden emin olmadan yavru kedileri alıp götürmemeliyiz.
Yeni doğmuş olan kediler tek başlarına hayatta kalmakta zorlandıklarından annelerinin desteklerine ihtiyaç duyarlar. Fakat birkaç günlük olup ve terkedilmiş olan yavru kedileri hayata bağlamak, onların bakımlarını yapmak insanlar için her zaman kolay olmayabilir.
İlk olarak yeni doğmuş kedi bakımını ideal bir şekilde gerçekleştirmek için bir takım kedi malzemelerine ihtiyaç duyarsınız.
Yeni Doğmuş Yavru Kedi Bakımı İçin Gerekli Malzemeler
- Yeni doğmuş yavruyu içine koyacağınız bir kutu ya da sepet
- Kedinin ısınmasını sağlamak için kullanabileceğiniz sıcak su torbası veya ısıtıcı ped
- El havlusu, kumaş bez ve battaniye
- Temizliği için kağıt havlu, pamuk ve kulak pamuğu (kulak çivisi)
- Yeni doğmuş yavru kediler için özel bir formülle üretilmiş toz mama ya da onun yerine geçecek bir karışım
- Beslenmesi için küçük bir biberon, damlalık ya da iğnesiz bir enjektör
- Beslenme saatinde uyanmanız için alarm
Terkedilen, yeni doğan bir yavru kedi bakımı için ilk olarak bir veteriner hekime gitmenizi öneririz. Bu yazımızda biz veteriner hekime ulaşamadığınız durumlar için son çare olarak uygulayabileceğiniz adımlardan bahsedeceğiz.
Yeni doğmuş kedi bakımına başlamadan önce mutlaka yavrunun vücut ısısını kontrol edin. Asla vücut ısısı düşük bir kediye sıvı ya da besin vermeyin. Yeni doğan kediler kendi vücut ısılarını koruyamaz ve anne kedinin onları ısıtmasına muhtaçtırlar. Yavru kediler annesiz kalmaktan ya da bir rahatsızlıktan dolayı vücut ısıları düşmüş olabilir. Bu yüzden öncelikle onları ısıtmalısınız ve daima sıcak kalmalarını sağlamalısınız. Bu sıcaklığı sağlamak için evdeki malzemeleri kullanabilirsiniz. Yavru kediye dokunarak vücut ısısını kontrol edin. Hatta patilerinin tüysüz kısımlarına ve kulaklarına dokunun. Eğer bu noktalar soğuk gibiyse onu bir battaniye ile ısıtın. Elinize bebekler için kullanılan termometrelerinden varsa bunlar ile kulaktan da ölçüm yapabilirsiniz. Yavru kedilerin ideal vücut ısıları 37-39 derecedir. Kediyi battaniye veya başka bir malzeme ile sararken nefes alacağı bir şekilde sarmaya dikkat edin.
Yeni Doğmuş Yavru Kedinin Kan Şekeri
Kedilerin kan şekerinin tehlike yaratıp yaratmayacak derecede düşük olup olmadığını, yavrunun diş etlerine bakarak kontrol edin. Diş etleri daima pembe renkte olmalıdır. Bu durum kedinin sağlıklı olduğuna ve kan şekerinin müdahale gerektiren bir durum olmadığına işaret eder. Fakat diş etleri soluk renkte veya gri görünümündeyse, kedinin kan şekeri düşük olabilir veya şoka girmiş anlamına gelebilir. İmkanınız varsa derhal bir veteriner hekime götürmenizi tavsiye ederiz.
Yeni Doğan Yavru Kedinin Su İhtiyacı
Yavru kedinin susuz kalıp kalmadığını kontrol edin. Bu kontrolü yapmak için kedinin ensesindeki deriyi baş ve işaret parmaklarınızla tutup nazikçe yukarı çekin. Bıraktığınızda hemen eski halini alıyorsa her şey yolunda demektedir. Özellikle yavru kedilerin ense derileri oldukça yumuşaktır. Bu yapı aynı zamanda elastiktir. Eğer elastikliğini kaybetmişse ve normal haline dönmesi belli bir süre alıyorsa yavru kedi susuz kalmış demektir. Ona direkt olarak su vermeyin. Çünkü yavru kediler aynı bebekler gibi belli bir olgunluğa ulaşana kadar su ihtiyaçlarını anne sütünden alırlar. Yavru kedilere susuz kalma ya da ishal gibi durumlarda elektrolit sıvı vermelisiniz.
Yavru Kedinin İshal veya Kabız Olması
Yavru kedinin karın kısmını ve tüylerini kontrol edin. Yavru kedilerin karın bölgesi daima yumuşak ve tok olmalıdır. Karında aşırı şişlik ve sertlik kedide kabızlık, iç parazitler veya başka sorunlara işaret edebilir. Kedilerde görülen kabızlık sorununu beslerken vereceğiniz sıvı miktarını dörtte bir oranında arttırdığınızda kabızlığın geçtiğini göreceksiniz. Gazdan kaynaklanan sorunları ise aynı bebeklerde olduğu gibi kedinin sırtını nazikçe okşayarak giderebilirsiniz.
Yavru Kedinin Tüy Bakımı
Kedilerin tüy kontrolünü ise kedi tarağı ile nazik bir şekilde tarayın ve tüylerin arasına bakın. Eğer evcil hayvanınızın tararken tüylerinden dökülen bir şeylere rastlarsanız, kedinizin dış parazit sorunu vardır. Kedilerde parazit veteriner müdahalesi gerektiren bir durumdur. Bu sebeple bir veterinere ulaşmanız şarttır.
Yeni Doğmuş Kedinin Göz Sağlığı
Yavru kedi bakımında önemli olan bir diğer nokta da onların göz sağlığıdır. Yavru kedinin gözleri henüz açılmamışsa gözlerinin üstünde ve çevresinde toz veya iltihaplanma benzeri bir oluşup olmadığına dikkat edin. Kedinin gözleri açıldıysa bile akıntının olup olmadığını kontrol edin. Kedilerin gözleri açık haldeyken göz bebekleri göz çukurunu doldurur halde olmalıdır. İç kısımda olan zar yapısı görünmüyor olmalıdır. Eğer yolunda gitmeyen bir duruma rastlarsanız, göz ve göz çevresinde iltihap veya iç göz zarının ortaya çıkmış olması gibi hemen bir veterinere başvurun. Unutmayın ki göz akıntıları ve iltihaplanmalar tedavi edilmediği takdirde körlük gibi istenmeyen sonuçlara neden olabilir.
Yeni Doğmuş Yavru Kedinin Isıtılması
Kedinizi sürekli olarak sıcak tutacağınız bir ortam hazırlayın. Fazla büyük olmayan sağlam bir kutu veya sepetin içerisine el havlusu ya da benzeri kalınlıkta bir dokuya sahip örtü yerleştirin. Kedinin mutlaka bir ısı kaynağına ihtiyacı vardır. Evinizde kullandığınız su torbalarını ya da ısıtıcı pedlerini ısı kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Eğer ikisini de bulamıyorsanız içi sıcak su dolu olan bir şişe kullanabilirsiniz. Şişeyi sıkıca kapattığınızdan emin olun ve su sızdırmayacağından emin olun. Kedinin kutu içinde istediği zaman ısı kaynağından uzaklaşabileceği bir alan bırakmanızda da yarar var.
Yeni Doğmuş Yavru Kediyi Besleme
Yeni doğmuş yavru kedileri sütten kesilinceye kadar katı gıdaya geçirmeyiniz. Fakat yavru kedinin annesi yoksa, anne sütü yerine geçebilecek olan bir karışım da verebilirsiniz. Asla kediye direkt olarak inek sütü vermeyin. Kedilerin sindirim sistemi laktozu kaldırabilecek özelliğe sahip değildir. Kedinizi yavru kediler için üretilen tozla beslerken bir biberona ihtiyacını olacaktır. Yavru kedinizi biberonla beslerken 2-3 saat arayla besleyin ve beslerken de asla kediyi sırt üstü pozisyonda tutmayın. Yavru kediyi karınları üzerinde düz bir zeminde başları şişe ile yaklaşık olarak 45 derecelik açık olacak şekilde beslemelisiniz.
Yeni Doğmuş Yavru Kedinin Tuvalet İhtiyacı
Yavru kediler belirli bir olgunluğa erişene kadar kedin başlarına tuvalet ihtiyacını göremezler, kendi başlarına temizlenemez ve annelerinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Anne kedinin yokluğunda ise bu ihtiyacı sizin karşılamanız gerekmektedir. Yavru kediyi beslerken hızlı emme sonucunda burun ve ağız kısmına mama bulaşırsa ıslak bir pamukla nazikçe silin. Sonra masanın üzerine kağıt havlu serin ve yavruyu sırt üstü masaya yatırın. Tıpkı kedinin ağzını silerken yaptığınız gibi ılık ve nemli bir pamuk parçası ile karın kısmını ovalayın. Daha sonra kedinin genital bölgesini nazikçe silerek tuvaletini yaptırın. Bu işlemi her beslenmeden sonra veya önce yapabilirsiniz. Yavru kedilerin idrarı açık sarı renkte olmalıdır. Koyu renkteki idrar, kedide sıvı eksikliğinin göstergesidir. Hemen müdahale edilmelidir. Dışkıları ise açık renk kahverengi ve diş macunu kıvamında olmalıdır. Farklı renkte ve daha sert ya da daha sulu bir dışkı kedinin ishal veya kabız olabileceğine işaret olabilir. Bu durum bazen mama değişikliğinden de kaynaklanabilmektedir. Kedinizin dışkısını ve idrarını gözlemlemekte gerekirse veteriner hekime danışmanızda yarar var.
Annesin¨den Uzak Kalan Yavru Kedilerde Stres
Anneden uzak kalan kediler stres yaşayabilirler. Bu sebeple onları stresten kurtarmak için göğsünüze kalbinizin ritmini hissedebileceği şekilde yatırabilirsiniz. Bu sayede hem vücut ısınızla onu ısıtacak hem de kalp atışınızın sesleriyle kedinin endişelerini gidermeye yardımcı olacaksınız. Yavru kediye göstereceğiniz sabır ve sevgi her zaman onun hayata tutunmasına yardımcı olacaktır.
Yeni doğan bir yavru kediyi sahiplendiğinizde, onu bakımı için kullandığınız her türlü malzemeyi yüksek sıcaklıkta temizlemelisiniz. Birden fazla yavru kediye bakıyorsanız, bir kediye kullandığınız bir malzemeyi diğer kediye kullandırmamalısınız. Özellikle içlerinden biri hastaysa ve ekstra bakıma ihtiyaç duyuyorsa onu evin başka bir köşesinde tutmanız diğer kedinin de sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yazının başında da söylediğimiz gibi, yeni bir yeni doğan kedi sahiplendiğinizde mutlaka ilk olarak veteriner hekime götürün ve veterinerin tavsiyelerini göz önünde bulundurarak yavru kedinizin bakımını gerçekleştirin.